Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Mūrniece: Cilvēku uzticēšanos valstij veicina likuma vara un tiesiskums

"Likuma vara un tiesiskums – tie ir kā audi, kas gluži kā audumā, arī valsti satur kopā. Tie ir pavedieni, kas veido cilvēku uzticēšanos valstij. Ticība valstij var mazināties, ja šie pavedieni kļūst vājāki vai ja sabiedrībai rodas šaubas par to institūciju un valsts pārvaldes iestāžu darbu, kas likumus piemēro praksē," Latvijas Universitātē, atklājot zinātnisku konferenci Valsts konsekvence tiesiskās paļāvības un tiesiskās drošības principu ievērošanā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Mūrniece konferences dalībniekiem atzina, ka tiesiskuma virsprincipa iedzīvināšanas loma nav pārvērtējama. Bet vienlaikus ir svarīgi, lai likumu normas tiktu iedzīvinātas un visā sabiedrībā valdītu kopīga izpratne, ka viens likums, un viena taisnība – visiem. Neatkarīgi no cilvēka rocības, sociālā stāvokļa vai viņa advokāta veiklības. 

Saeimas priekšsēdētāja pauda, ka likumdevēja pienākums ir stiprināt valstiskumu, stiprinot likuma varu un tiesiskumu, bet vienlaikus tas ir visas sabiedrības uzdevums. 

"Dažkārt, komentējot kādas valsts amatpersonas apšaubāmu rīcību, cilvēki ar rūgtumu mēdz teikt, ka zaudējot ticību valstij. Tomēr valsts - tas ir daudz vairāk par vienu otru šaubīgu kādas amatpersonas rīcību vai kādu nepārdomātu soli. Amatpersonas, partijas, valdības mainīsies, valsts paliks," klātesošajiem sacīja Mūrniece. 

Meklējot sabiedrības neuzticēšanās saknes, Mūrniece atzina, ka daļēji tas sakņojas padomju okupācijas laikā: "Tālaika greizais spogulis vēl pēc ceturtdaļgadsimta joprojām daļā sabiedrības rāda sagrozītu attēlu par valsts un indivīda attiecībām, mazinot cilvēka lomu."

Saeimas priekšsēdētāja pauda uzskatu, ka tiesību sistēmai jāiet roku rokā ar tās īstenotājiem - tiesību normu piemērotājiem, jo katram pilsonim, kas strādā valsts pārvaldē, ir dota citu pilsoņu uzticība izpildīt valsts varu. Bet te svarīgs ir arī cilvēciskais aspekts un cilvēciskās īpašības, lai tā spētu pēc labākās sirdsapziņas, ar augstāko atbildības un godīguma sajūtu "nest un īstenot" tai uzticēto valsts varu.

Zema uzticēšanās valsts varai un aizdomas par korupciju mazina politisko partiju un likumdošanas varas pozitīvu vērtējumu sabiedrības acīs, atzina Saeimas priekšsēdētāja: "Korupcija grauj pilsoņu uzticību demokrātiskām iestādēm un tiesiskumam, tā kaitē ekonomikai, un tas ietekmē ne tikai nodokļu ieņēmumus, bet, kas vēl svarīgāk, sabiedrības pašvērtējumu, emocionālo attieksmi pret valsti - vēlmi dzīvot un strādāt Latvijā."

Tāpat Mūrniece uzsvēra, ka augsts labklājības līmenis ir valstīs, kur vērojama pilsoņu uzticēšanās likumdevējvarai un izpildvarai, kā piemērus minot Šveici, Luksemburgu, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju. "Var teikt – Latvijai vēl nav bijis tik ilga neatkarības laika ne uzticēšanās veicināšanai, ne labklājības līmeņa celšanai, bet esmu pārliecināta, ka abas šīs lietas ir savstarpēji saistītas. Un tas ir mūsu visu kopējo darbu sarakstā," sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē