Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pabriks: Mums nāksies šo slimību izslimot

Ar Eiropas Parlamenta deputātu Arti Pabriku sarunājas Māris Zanders.

Daļa no Rietumu medijiem un ekspertiem izklausās patiesi satraukti par iespēju, ka Donalds Tramps varētu kļūt par ASV prezidentu. Vai riski šāda iznākuma gadījumā netiek pārspīlēti, ja patur prātā, ka ASV ir arī Kongress, Senāts u. c. varas atzari, kas vajadzības gadījumā var būt prezidenta aktivitātes līdzsvarojoši?

Mēs, protams, varam cerēt, paļauties uz demokrātiskās sistēmas spēku, spēju pašattīrīties utt., un iespējams, ka cerības arī ir pamatotas. Tomēr jautājums ir: vai mums šādi pārbaudījumi ir vajadzīgi? Cik tas mums, tēlaini izsakoties, maksās? Mēs arī redzam, ka neatkarīgi no tā, kurš uzvarēs, šīs prezidenta vēlēšanas ir sasķēlušas ASV sabiedrību. Līdz ar to var pieņemt, ka Trampa faktora rezultātā ASV būs iekšpolitiski vājākas. Tas pats par sevi ir, manuprāt, negatīvi. Ja mēs runājam par tevis aprakstīto situāciju - Tramps tiek ievēlēts, viņš mēģina īstenot kādu no savām, manuprāt, aplamajām ārpolitiskajām idejām, un Kongress vai Senāts to bloķē -, tad tik un tā ASV ārpolitika rezultātā ir mazāk efektīva, un sekas neefektīvai politikai varbūt neparādās uzreiz, tās var parādīties vēlāk, bet tas, kā saka, ir vājš mierinājums. Pašreizējais prezidents, protams, ir pavisam cita situācija, tomēr arī Obamas gadījumā mēs jau esam redzējuši, ko nozīmē zināma pasivitāte ārpolitikā. Tad iedomājies, ko mums nozīmētu Tramps? Tas būtu, pavisam pragmatiski runājot, vienkārši mums kā valstij, kā reģionam neizdevīgi.

Ārpolitikas koncepcijas var būt dažādas. Mēs esam pieredzējuši t. s. neokonservatīvos Buša laikā, citādu uzstādījumu tevis pieminētajā Obamas laikā, tomēr - patīk vai ne - runa ir bijusi par noteiktu loģiku. Trampa gadījumā liekas, ka viņš visu laiku improvizē, ka faktiski viņam skaidra viedokļa - jo īpaši par ārpolitikas jautājumiem - nav.

Mēs varam šobrīd tikai spekulēt par to, kā patiesībā ir. Viens variants tiešām ir tāds, ka viņš vienkārši neko nesaprot ārpolitikā un sper laukā to, kas tajā brīdī viņam uz mēles, lai tikai sakāmais būtu pievilcīgs no antielites, populisma noskaņojumu viedokļa. Un, zini, tas arī būtu slikti - ka viņam vienkārši nav zināšanu. Tomēr otrs variants ir, ka Trampa izteikumos tomēr zināma konsekvence iezīmējas. Piemēram, viņa izpratnē ASV interesēs ir panākt kādu vienošanos ar Krieviju par ietekmes zonu sadalījumu. To skaitā attiecībā uz Austrumeiropu, un domāju, ka man nav jāpierāda, ka vēl viens Molotova-Ribentropa pakts ir bīstams. Tāpat zināma konsekvence parādās tajā, ka viņš iestājas par izolacionismu starptautiskās tirdzniecības jautājumos. Tas ir tāds vispārējs uzstādījums, ka jebkuru starptautisku vienošanos var pārskatīt. Turklāt pat tādā līmenī kā ANO, NATO struktūras kā tādas. Un kam tas būtu izdevīgi? Putinam, arī Ķīnai, kurai vairs pašreizējais starptautiskais regulējums nav izdevīgs. Un mēs, starp citu, zinām, ka kari sākas tad, kad kāda valsts tā brīža starptautisko regulējumu uzskata par to netaisnīgi ierobežojošu...

Trampam pievērsta milzīga uzmanība, tomēr ne mazāk interesanti ir tas, kā tik ievērojamus panākumus varēja gūt izteikti kreisi orientētais Sanderss demokrātu nometnē.

Manuprāt, viņi ir līdzīgi, jo abi pārstāv radikālos spārnus. Piemēram, starptautiskās tirdzniecības jautājumos abi ir līdzīgi, tikai katrs pienāk no savas "puses". Tas viss man atgādina Aristoteli. Vispirms demokrātija, tad populisms, tad vienpersoniska vara... Vispirms mums vajadzēja demokrātiju. Pēc tam referendumus, mēs visi gribam lemt, pat tad, ja nezinām jautājumu un tas mūs īsti neinteresē... Un tad atnāk kāds, kurš saka, ka spēs to visu "savākt kopā"...

Man gan liekas, ka demokrāti, līdzīgi kā leiboristi Blēra laikā Lielbritānijā, tik ļoti aizdreifēja centra virzienā, ka kreisie vienkārši sāka justies nesadzirdēti un tādēļ ar tādu degsmi pieķērās Sandersam (vai Korbinam). Jo tu taču nenoliegsi, ka vismaz Eiropā kreisie ir noteikta tradīcija, tas nav prasts populisms.

Es gan teiktu, ka gan Tramps, gan Sanderss populistiski uztaustīja tēmu, kas ir globāla - mantiskās nevienlīdzības palielināšanās. Kuru noteikti politiski spēki cenšas izskaidrot ar t. s. globalizāciju (lai gan iemeslu ir krietni vairāk). Vienkārši Tramps, tēlaini izsakoties, uzrunā kalnraci un sola kalnrūpniecības atjaunošanu, savukārt Sanderss izvēlas fokusu uz starptautisko finanšu tirgu kritiku un solījumiem "tikt galā" ar bankām. Tu domā, ka Marina Lepena Francijā "paņem" tikai kaut kādus "galēji labējos"? Nē, viņa "paņem" nabadzīgos vispār. Hitlera gadījumā pie viņa pārgāja arī vēlētāji, kas iepriekš bija balsojuši par komunistiem.

Pilnā izmērā Māra Zandera interviju ar Arti Pabriku lasiet ceturtdienas, 11.augusta, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē