Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pagastveči: Laikam grib laukus pavisam tukšus pataisīt

Ja aktīvākajiem piešķirs pabalstus, lai no ekonomiski neattīstītiem reģioniem pārceltos uz ekonomiski aktīvākajiem, daudzviet lauki paliks pavisam tukši, Diena.lv norāda aptaujātie pagastu vadītāji. Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis norāda, ka par šo jautājumu vēl plaši jādiskutē.

Laikraksts Diena ceturtdienas, 5. jūlija, numurā minēja, ka Labklājības ministrija ir sagatavojusi vairākas reformas, kuras vēlas ieviest no nākamā gada sākuma. Tostarp no nākamā gada varētu ieviest arī divus jaunus atbalsta veidus - transporta un pārcelšanās pabalstus, kurus saņemtu motivēti cilvēki, lai no ekonomiski ne tik attīstītiem reģioniem varētu pārcelties uz attīstītākiem un tādejādi uzlabotu savus dzīves apstākļus.

Jaunā ideja gan ir vērtējama divējādi, Diena.lv norāda A. Jaunsleinis. "No vienas puses tas ir jauki, jo cilvēkiem ir jāpalīdz, bet no otras - ko darīt ar tām vietām, kas paliks tukšas? Ja mēs izdomājam, ka labākā vieta, kur dzīvot ir Rīga, nu tad vēl miljons pārceļas uz turieni, bet ko tālāk - no Rīgas līdz robežai brauksim pāris stundas caur tukšiem laukiem?" retoriski vaicā LPS vadītājs.

Ventspils novada Ances pagasta pārvaldes vadītāja Aira Kajaka norāda, ka šādu ideju neatbalstītu, jo tad daudz kur paliks tukšas vietas. "Tad jau labāk jāattīsta tie lauku raģioni, kur nekā nav, nevis jāvilina vēl prom."

Viņasprāt tie, kas ir ekonomiski motivēti parasti ir arī izglītoti, jaunajā vietā tāpat visu atradīs un paši pelnīs, tāpēc pabalstus viņiem nemaz nevajagot, bet tie, kas nav ekonomiski aktīvi, protams, gribēšot, lai viņus kaut kur pārceļ, par to vēl samaksā, bet pēcāk atkal klenderēšot apkārt un dzeršot aliņu kā to ieraduši līdz šim.

"Mums Ancē neviens aktīvs cilvēks bez darba nestaigā, to varu droši teikt, bet iespējams, ka tā varētu prom aizvilināt kādus jaunos. Labi tas nebūtu," norāda A. Kajaka.

"Man jau izskatās, ka laukus grib vēl plikākus pataisīt, jau tā te visapkārt daudz pamestu vietu," bažīgs ir arī Priekules novada Gramzdas pagasta pārvaldes vadītājs Augustins Eidejus.

"Protams, ka par ekonomiski mazāk aktīvajiem novērtēs tieši lauku apvidus, kas no tā cietīs vēl vairāk. Bail pat domāt, kas te būs, ja mūs atzīs par ekonomiski švakiem," stāsta pagasta pārvaldnieks.

No otras puses A. Eidejus norāda, ka daudz tādu, kas būtu gatavi pārcelties nemaz neesot - "tad tur jābūt Lielbritānijas apstākļiem, lai ļoti vēlētos pārcelties. Pozitīvi komentēt gan to nevaru, jo Latvijā jau katram savs zemes pleķītis ir dārgs, bet tad būs te tādi klīstošie holandieši."

LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis norāda uz vēl kādu problēmu - ne tikai lauki paliks tukši, bet attīstītie reģioni, īpaši pilsētas ir paredzētas esošajam cilvēku daudzumam. "Pabalsti neko nerisina, jābūt arī infrastruktūrai."

Viņaprāt atbalsta piedāvājumi, kā šis ir jādomā un idejas ir nepieciešamas, jo cilvēkiem jāpalīdz, bet lai šādu pabalstu sistēmu ieviestu dzīvē, vēl būs nepieciešamas ilgas un plašas pārrunas, iesaistot visas ieinteresētās puses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē