Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināts (15:50) - Prezidents: Žagara un Grendes konfliktā jāiejaucas valdībai

Situācija, kas izveidojusies līdz ar kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (Nacionālā apvienība) lēmumu atcelt Andreju Žagaru no operas vadītāja amata, ir absurda un valdībai šī situācija būs jāizvērtē, norāda Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Premjers, atbildot uz prezidenta aicinājumu, izsaucis ministri uz tikšanos, komentārus par tajā pārrunāto gan solot tikai piektdien, portālu Diena.lv informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

"Man šķiet, ir loģisks pamats tomēr valdībai šo situāciju izvērtēt. (..) Šoreiz tomēr man šķiet, ka valdība būs spiesta skaidri pavēstīt, kas, kāpēc un kādi ir nākamie soļi. Jo tur jau process nav noslēdzies, valde nav pilnībā izveidota," ceturtdien intervijā LNT raidījumam 900 sekundes uzsvēra prezidents. "Nav jau variantu. Šis te vadības jautājums ir jānokārto. Un tas ir valdības uzdevums. Jo katrs ministrs ir pilnvarnieks šajās lielajās valsts iestādēs. Ja viens nespēj loģiski atrisināt, tad tas jau paliek par valdības jautājumu."

"Šeit jau pilnam absurda teātrim pietrūka tikai rokudzelži un tūlītēja aizvešana," viņš piebilda. "Cilvēcīgi man tas liekas vispār pilnīgi absurdi, neatkarīgi no tā, kāds ir tas iemesls."

"Es nedomāju, ka cilvēki no šī pasākuma daudz vairāk uzticēsies valsts varai. Mums jau tagad ir aizgājis, ka partijas rīkojas kā ciltis un cilšu vadoņi dara, ko grib. Tas jau iet pāri padomju laikam, kad politbirojs risināja. Tagad trīs dažādi spēki, kas pie varas, katrs dara savu," klāstīja A.Bērziņš.

"Man šķiet, ka tādā tiešām necivilizētā veidā tas notiek. Tāds ir mans vērtējums par šo procesu," atzina prezidents. "Skaidrs, ka tas ir risinājums. Vai tas ir solis uz priekšu, to es nevaru novērtēt, jo tur tomēr ir gan bijusi šī komisija, tur bija kompetenti cilvēki, kas saprot šīs lietas. Tie var atbildi dot. Es to nevaru dot, jo es nevaru nevienu to cilvēku, kas ir iecelts.. Jo man vienkārši nav informācijas."

Savukārt Nacionālās apvienības nostāja šajā jautājumā, viņaprāt, ir "tīrie priekšvēlēšanu pasākumi".

"Viss tas, kas tagad notiek, sevišķi ar budžetu. Mans ieteikums arī, ka budžets nevar būt par iemeslu, lai kristu valdība tāpēc, ka viņu neapstiprina. Tas jau tagad skaidri rādās - uzstādot kaut kādu vienu ultimātu, kas neiet kopā ne ar kopīgām iedzīvotāju interesēm, ne ar vispārpieņemto politiku, var nogāzt valdību. Tas ir pilnīgi neloģiski," klāstīja A.Bērziņš.

No Ž.Jaunzemes-Grendes darba stila vērtējuma gan prezidents atturējās, norādot, ka savu viedokli premjeram paudis, kad viņa vēl bijusi kandidāte.

Prezidents arī atzīst, ka tomēr operas jubilejas koncertu nav apmeklējis arī operas skandāla dēļ. Tāpat tā dēļ viņš nejūtas ērti, aicinot apmeklēt Rīgu Eiropas kultūras galvaspilsētas statusā. "Man vienkārši neērti, kamēr šis vēl klāt. Es nejūtos komfortabli sakot - mēs te ļoti gatavojamies. Es tīri cilvēcīgi to nevaru pateikt. Cilvēki ierodoties - viņi taču analizē situāciju, kāda ir, un skatās patreizējos notikumus. Un ja es saku kaut ko tādu - man mute neverās to teikt."

Arī saistībā ar citām problēmām valdībā un notiekošo ar pašvaldību lietu ministra Edmunda Sprūdža (Reformu partija) demisiju prezidents vērtē kritiski. "Ir vajadzīgs šis neizskaidrojamais laiks līdz decembrim, kad nevar atkal vienoties, kurš tad būs nākamais, kas pārņems to. Atkal - tīri iekšēji un kopējā koalīcijas problēma," norādīja A.Bērziņš.

"Man tā sajūta paliek tāda, sevišķi esot reģionālās vizītēs - dzīve jau neapstājas. Cilvēki, it sevišķi skolās, viņi dara savu darbu, domā, kā vislabāk iet uz priekšu. Dara tādus soļus, kas nav instrukcijās uzrakstīti. (..) Praktiski valsts vara iet aizmugurē mūsu dzīve. Ja tikpat lēni rīkotos cilvēki, kas ir atbildīgi savā konkrētajā vietā, mēs būtu daudz, daudz sliktākā situācijā. Diemžēl tā situācija tāda - tam, kam dota vara un iespējas to darīt, viņu neralizē, bet mēģina, savstarpēji cīnoties, viens otru pacelt. Kādēļ? Lai paliktu pie varas," sašutumu par notiekošajiem kašķiem un neizdarību valdībā pauda prezidents.

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), reaģējot uz notikumiem operā, kultūras ministri izsaucis uz sarunu ceturtdienas pēcpusdienā, portālu Diena.lv informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Viņš norādīja - tā ir premjera atbilde prezidenta komentāram par nepieciešamību konfliktā iesaistīties arī valdībai. "Premjers arī jau iesaistās, aicinot ministri uz tikšanos, lai no pašas ministres saņemtu paskaidrojumus un argumentāciju, kāpēc viņa izvēlējusies tik pārsteidzīgus risinājumus," norādīja M.Panke.

Pats valdības vadītājs gan komentāru par tikšanās laikā ar ministri pārrunāto, saviem secinājumiem un lēmumiem paudīs tikai piektdien, visticamāk, īpaši sasauktā preses konferencē, piebilda viņa preses sekretārs.

Jau vēstīts, ka kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes lēmums atbrīvot no amata līdzšinējo Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktoru un valdes locekli Andreju Žagaru, ir pārsteigums arī premjeram Valdim Dombrovskim.

Iepriekš portālam Diena.lv valdības vadītājs pauda cerību, ka kultūras ministre spēs atrast risinājumu ne tikai problēmām saistībā ar operas vadību, bet arī to pamatot kultūras nozarei un sabiedrībai.

Vēstīts arī, ka A.Žagars no amata atbrīvots "uzticības zaudēšanas dēļ". A.Žagars jau paudis, ka apsver iespēju vērsties tiesā pret kultūras ministri par goda un cieņas aizskaršanu, kā arī par melīgas informācijas paušanu.

Papildināts ar premjera preses sekretāra komentāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē