Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pētnieks: Vēlēšanu rezultāti Krievijā signalizē, ka šajā valstī demokratizācijas nebūs

Krievijas Valsts domes vēlēšanu rezultāti ir signāls Rietumiem un pašai Krievijas sabiedrībai, ka Krievijā nekādas transformācijas un demokratizācijas nebūs, aģentūrai LETA komentēja Austrumeiropas politikas studiju centra pētnieks Māris Cepurītis.

Cepurītis norādīja, ka vēlēšanas notikušas bez pārsteigumiem un pašreizējie rezultāti liecina, ka tās tika rīkotas, lai atkārtoti apstiprinātu pašreizējās elites statusu. "Signāls Krievijas sabiedrībai un, protams, pārējai pasaulei ir ļoti spēcīgs - Krievijā nekas nemainīsies un, neskatoties uz ekonomisko situāciju un citiem saspīlējumiem, prezidents Vladimirs Putins un politiskā elite būs tie, kas saglabās varu," uzsvēra Cepurītis.

Viņš arī akcentēja, ka internetā aculiecinieku uzņemtajos video redzamie vēlēšanu pārkāpumi nav novēroti pirmoreiz - tas noticis arī iepriekšējās vēlēšanās. Tas parāda, ka tradīcija tiek turpināta, pauda pētnieks.

"Tradīcija tiek turpināta, gan organizējot to centralizēti, gan vēlēšanu iecirkņiem vietējā reģionu līmenī cenšoties būt labiem Vienotās Krievijas un Putina atbalstītājiem, lai panāktu, ka viņu iecirknī atbalstu gūst "pareizie kandidāti". Piemēram, nereģistrētu vēlētāju vadāšanas pa iecirkņiem mērķis ir panākt, lai dalība vēlēšanās būtu daudz augstāka nekā patiesie rādītāji. Vēlēšanas parādīja, ka vēlētāju dalība ir viena no lielākajām problēmām - tā rada plaisu Putina izspēlētajā Krievijas demokrātijas teātrī," pauda pētnieks.

Vēlēšanu rezultāti apliecina, ka saskaņā ar Putina vārdiem sabiedrība vēlas stabilitāti, neskatoties uz Krievijas ekonomiskajām problēmām, piebilda Cepurītis. "Tas ir tas, ko viņi iztulko - mēs esam tie, kas nodrošinājuši valsts izaugsmi, stabilitāti, un tā arī saglabāsies. Tas zināmā mērā ir signāls Krievijas sabiedrībai un Rietumiem - nekādas transformācijas, nekādas demokrātijas nebūs un uz to nemaz neceriet," uzsvēra pētnieks.

Jau ziņots, ka Krievijā svētdien notikušajās parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi valdošā partija Vienotā Krievija, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie provizoriskie rezultāti.

Saskaņā ar šiem rezultātiem, kas iegūti, saskaitot vairāk nekā 80% nodoto biļetenu, Vienotā Krievija pēc partiju sarakstiem saņēmusi 54,28% balsu.

Otrajā vietā ir Komunistiskā partija ar 13,61% balsu, apdzenot ultranacionālistisko Liberāldemokrātisko partiju, kurai ir 13,37% balsu. Kreisi centriskā partija Taisnīgā Krievija ir ceturtajā vietā ar 6,17% balsu. Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru iekļūšanai Valsts domē pēc partiju sarakstiem.

Atbilstoši balsojuma rezultātiem vienmandāta apgabalos parlamentā iekļuvušas vēl divas partijas - Dzimtene un Pilsoniskā platforma. Katra no tām ir uzvarējusi vienā vienmandāta apgabalā.

Kopumā parlamentā ir iekļuvušas sešas partijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē