Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Politologi: Olšteina biedrība varētu pāraugt partijā

Klāva Olšteina vadītās Saeimas neatkarīgo deputātu grupas jaundibinātā biedrība Brīvie demokrāti varētu pārtapt par politisko partiju, pieļauj politoloģe Iveta Kažoka. Vienlaikus viņa neredz iespēju, ka šāds politiskais spēks nākamajās Saeimas vēlēšanās varētu pārvarēt nepieciešamo 5% barjeru.

Viņa norāda, ka biedrības vadītājam K. Olšteinam šobrīd ir visai negatīva reputācija, kas saistīta ar vairākkārtējo partiju maiņu. "Es nedomāju, ka divos gados šis apstāklis viņa biogrāfijā tiks aizmirsts," pieļauj I. Kažoka.

Tāpat redzams, ka aiz šīs biedrības šobrīd koncentrējas visai pamatīgi naudas resursi, pauž I. Kažoka, jo biedrības ideju popularizēšanai radītie reklāmas klipi izskatās profesionāli un, visticamāk, tajos ieguldīti ne mazums līdzekļu. Tas, viņasprāt, liek uzdot jautājumu, vai ar K. Olšteina biedrību nav saistīti tie paši cilvēki, kas saistīti ar Eināra Repšes biedrību Latvijas attīstībai.

"Jautājums ir, cik integrēts ir šīs biedrības un Repšes biedrības parādīšanās fakts? Visticamāk, tas ir viena un tā paša procesa divi elementi, un beigās mēs redzēsim vienu partiju, kurā būs gan Repšes kungs, gan Olšteina kungs," pauž I. Kažoka.

Vienlaikus arī iespējams, ka jaunā biedrība nav dibināta ar mērķi patstāvīgi startēt vēlēšanās, bet gan motivēt lielākās politiskās partijas apvienoties un startēt kopīgi, pieļauj politoloģe. Tādā gadījumā iespēju loks būtu plašāks, bet tas tad ir atkarīgs no pašām partijām, proti, Vienotības un Zatlera Reformu partijas. "Vai redz iespēju iet kopā vienos sarakstos uz vēlēšanām ar šiem cilvēkiem, kas ir izstājušies no Zatlera Reformu partijas un attiecībā uz Klāvu Olšteinu arī no Vienotības, vai tomēr nē."

Politologs Ivars Ījabs iespējamu saikni starp Olšteina biedrību Brīvie demokrāti un Repšes biedrību Latvijas attīstībai neredz. "Mēs varam, protams, katrs izteikt savus pieņēmumus, bet tā ļoti stabili runāt par to, ka šis ir kaut kādā ziņā ir Repšes izgājiens ir diezgan grūti," saka I. Ījabs.

Taču, kas attiecas uz biedrību pašu par sevi ir skaidrs, ka viņi, acīmredzot, grib turēties kopā un plāno sev kaut kādu politisko nākotni, tādēļ viņiem nekas cits neatlika kā veidot šādu biedrību, pieļauj politologs.

"Es domāju, ka kaut kādā ilgtermiņā viņi noteikti domā par pāraugšanu partijā, tas būtu tikai loģiski, bet cits jautājums, vai viņi varētu jau nākamgad piedalīties pašvaldību vēlēšanās kā partija," sacīja I. Ījabs.

I. Ījabs norāda, ka K. Olšteina biedrībai, visticamāk, izdotos savākt nepieciešamo biedru skaitu, bet problēmas būtu ar ticamu politisko piedāvājumu vēlētājiem. "Ir jāsaprot tas, ka Latvijā tas cilvēkresurss, kas varētu būt daudzmaz ticams un piedāvātu daudzmaz normālus politiķus, īstenībā nemaz nav tik liels. Līdz ar to viņiem pie partijas izveidošanas būtu diezgan pamatīgi jāpiestrādā un tas nav tik viegli."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē