Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Politologs: Vienotība norīs aizvainojumu un jauno atbildības jomu sadalījumu pasniegs kā savu uzvaru

Vienotība norīs aizvainojumu un jauno atbildības jomu sadalījumu pasniegs kā savu uzvaru, jo alternatīvās versijas būtu daudz drūmākas, aģentūrai LETA pauda Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes dekāns un politologs Juris Rozenvalds.

Viņš norādīja, ka galvenais uzdevums Vienotībai pašlaik esot "saglabāt savu seju", sabiedrībai pasniedzot rezultātus kā zināmu kompromisu. "Ņemot vērā Vienotības līdz šim pieļautās kļūdas, pieņemu, ka viņi paši saprot, ka zaudējuši tiesības būt uzstājīgiem. Viņi ļoti labi apzinās, ka atrašanās ārpus koalīcijas nozīmētu lielākas problēmas. Tagad vismaz ir iespēja audzēt savu kapitālu sabiedrības acīs," pauda Rozenvalds.

Viņš arī norādīja, ka Zaļo un zemnieku savienības un nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) stāja ir bijusi pietiekami stingra un nepārprotama - pārdales nenotiks.

Taujāts, cik dzīvotspējīga varētu būt jaunā koalīcija, Rozenvalds norādīja, ka, no vienas puses, ir vērojama zināma stabilitāte, taču veselīga būtu partiju sāncensība. "No stratēģiskā viedokļa pašlaik notiekošais nav normāla situācija, ja ir trīs partneri, kuri jau iepriekš zināmi un kurus atbalsta arī Valsts prezidents," viņš sacīja.

"Nesaku, ka Saskaņa var izveidot valdību, bet atstāt lielāko Saeimas frakciju ārpus spēles arī nav normāli," viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka Vienotība piekritusi uzņemties piecus ministru amatus, kā arī Ministru prezidenta biedra statusu. Vienotība atteikusies no prasības pārraudzīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Šodien gan Vienotības frakcija vēl lems, vai pilnībā akceptēt atbildības jomu sadalījumu.

Līdz ar to Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) jaunajā valdībā varētu būt seši pārstāvji - premjers Māris Kučinskis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, veselības ministrs Guntis Belēvičs, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, kā arī satiksmes ministrs Uldis Augulis.

Savukārt Vienotību jaunajā valdībā varētu pārstāvēt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, kā arī ekonomikas ministrs, izglītības un zinātnes ministrs un labklājības ministrs. Viens no šiem ministriem, visticamāk, ekonomikas ministrs, uzņemsies arī Ministru prezidenta biedra pienākumus.

Tikmēr NA valdībā varētu pārstāvēt pašreizējie ministri - vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, kā arī kultūras ministre Dace Melbārde. Nacionālās apvienības pārziņā paliktu arī Saeimas priekšsēdētāja amats.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē