Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Rimšēvičs: Ieviešot eiro, pastāv labas izredzes, ka varētu tikt palielinātas algas un arī pensijas

Ar Latvijas Bankas (LB) prezidentu Ilmāru Rimšēviču par to, kāpēc šis brīdis ir svarīgs un kas Latviju sagaida pēc eiro ieviešanas, sarunājas Dienas žurnāliste Džeina Tamuļeviča.

Kāpēc tieši tagad ir īstais brīdis, lai vairāk sāktu runāt par to, kas Latvijā notiks pēc eiro ieviešanas?
Latvijas sabiedrība ir izslāpusi pēc informācijas. Tas ir mūsu pienākums izskaidrot, ka eiro ieviešana nekādā gadījumā nav kārtējā naudas reforma, kuru laikā cilvēki ir daudz cietuši, nepastāv neziņa par to, ka būs cits kurss, ka apmainīs kaut kādā veidā savādāk, kā rezultātā kaut kas varētu būtiski cilvēku dzīvē mainīties. Ir skaidri jāpasaka Latvijas iedzīvotājiem, ka apmaiņas kurss šobrīd tiek plānots tieši tāds pats, kāds ir LB noteiktais grāmatvedības kurss, kas ir: viens eiro – 0,7028 lati, un ka trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas ir paredzēts pēc šī kursa noteikt cenas paralēli latiem, lai cilvēki varētu pierast, skatīties un salīdzināt un lai viņiem nebūtu bažas un nevajadzīgas neziņas un stresa.

Līdz ar eiro ieviešanas likuma apstiprināšanu Saeimā ir sākusies diskusija par ieguvumiem no eiro, un tagad mums ir vieglāk skaidrot, ja redzam, tieši kuri jautājumi cilvēkus interesē. Pirmajā brīdī bija bažas, ka eiro ieviešana būs dārgs projekts, taču mēs varam pierādīt, ka tuvāko desmit gadu laikā valsts ieekonomēs aptuveni 900 miljonus eiro, kas ir gandrīz 70 miljoni latu gadā, – labāki kredītreitingi nozīmēs iespēju lētāk atdot krīzē uzkrāto parādu. Tas nozīmē arī to, ka Latvijas budžetā šī nauda tiks ieekonomēta un visiem iedzīvotājiem būs iespēja sekot līdzi, kā šī nauda tiks sadalīta. Pastāv labas izredzes, ka varētu tikt palielinātas algas un arī pensijas, un tā rezultātā ieguvēji būtu visi. Vēl ir ļoti svarīgi pateikt, ka tie līgumi, kas cilvēkiem ir noslēgti ar bankām latos, tiks pārslēgti eiro, mēs zinām, ka starpbanku procentu likme latos visus šos gadus bijusi augstāka nekā starpbanku eiro procentu likme. Automātiskā naudas konvertācija nozīmēs, ka cilvēki uz tās rēķina varēs ekonomēt naudu – tiem, kuriem ir kredīti eiro, vairs nebūs jākonvertē lati uz eiro, un tā rezultātā arī viņi varēs ieekonomēt, un būs tā naudiņa, kuru varēs iztērēt vai novirzīt kādiem citiem saviem uzdevumiem un mērķiem. Manuprāt, šie ir tie galvenie eiro iegūšanas labumi katram cilvēkam.

Varētu piebilst, ka Latvijas iedzīvotājiem arī nav jāuztraucas, ka eirozona sabruks, jo eirozona nesabruks. Latvijas iedzīvotājiem nekādā gadījumā nav jāuztraucas, ka Latvijai nāksies maksāt grieķu parādus – pirmkārt, Latvija Grieķijai nav aizdevusi, otrkārt, pēc tam, kad Latvija iestāsies eirozonā, mēs būsim jaunā, citā situācijā, un šis parādu smagums gulstas tikai uz tām valstīm, kuras jau šobrīd tur ir. Mēs negribam vairs runāt par lielām, plašām tēmām, kur cilvēks pazūd, mēs labprāt koncentrētos uz to, lai katram izstāstītu, kāpēc viņam, viņa bērniem un mazbērniem eiro ieviešanas process nozīmēs labklājību, nevis otrādi.

Jūs runājāt par ieguvumiem, bet vai ir kādas negatīvās lietas, ar ko varētu saskarties Latvijas iedzīvotāji pēc eiro ieviešanas?

Laikam vienīgā negatīvā lieta ir tā neziņa un risks, ka virkne uzņēmēju, tirgotāju varētu mēģināt šo eiro ieviešanas procesu izmantot īstermiņa peļņas gūšanai. Es ceru, ka visi pasākumi, kas saistīti ar cenu novērošanu, cenu norādīšanu blakus abās valūtās pirms un pēc eiro ieviešanas tomēr drusku atturēs no vieglprātīgas un ātras peļņas gūšanas. Tik tiešām cilvēki 2014. gada 1. janvāri saista ar naudas nomaiņas dienu, eiro ieviešanu, un, neskatoties uz to, ka 1. janvārī varbūt celsies kādi elektrības, gāzes, ūdens vai siltuma tarifi, tas viss tiks attiecināts uz eiro, tāpēc būtu svarīgi, ka šīs lietas tiktu nodalītas. Protams, droši vien redzēsim, ka būs preces vai pakalpojumi, kuru cenas pieaugs drusku vairāk, bet tajā pašā laikā kādām citām precēm un pakalpojumiem cenas samazināsies, redzējām, ka Igaunijā, Slovākijā, Maltā un Kiprā caurmērā šis te inflācijas pieaugums bijis 0,3 – 04%, Igaunijā pat tikai 0,2 – 0,3%.

Latvijas kurss uz eiro būtībā tika uzņemts 2004. gadā, kad iestājāmies Eiropas Savienībā (ES), un tad krīzes dēļ atlikts. Kāpēc tieši tagad atkal uzsākusies politiskā diskusija, vai Latvijai eiro ir nepieciešams un vai tai ir kāda jēga?

Atlikts gan nekas netika. Bija nosprausts 2008. gads, diemžēl Latvija tajā brīdī neizpildīja Māstrihtas kritērijus un iespēja 2008. gadā ieviest eiro tika pazaudēta. Un, kā mēs vairākkārt esam uzsvēruši, ja Latvija būtu piekopusi atbildīgu fiskālo politiku un nebūtu ļāvusi ekonomikai pārkarst, mums, ieviešot eiro jau 2008. gadā, izdotos izvairīties no tik smagām krīzes sekām, kādas redzējām 2009. un 2010. gadā. Tāpēc runa par to, kāpēc šobrīd atkal pacēlusies diskusija un kur steidzamies, ir pilnīgi nevietā. Latvijas iedzīvotāji 2003. gada septembra referendumā balsoja un atbalstīja eiro ieviešanu pēc iespējas ātrākā laikā. Un šī vienkārši ir nākamā iespēja, kad Latvija var to izdarīt. Būtu, protams, žēl, ja tā tiktu palaista garām.

Ir izskanējis publiskajā telpā – ja Latvija neizmantos iespēju pievienoties eirozonai 2014. gadā, tad tāda iespēja varētu arī vairs nepienākt. Kāpēc šī iespēja varētu pazust uz visiem laikiem?

Ir jautājums par to, kādā veidā iespēja tiek pazaudēta – ja tāpēc, ka Latvijā pašā valda neziņa un apjukums, vajag vai nevajag eiro, tad vienkārši mūsu draugi, kolēģi ES, redzot šo neziņu, mūs neuzaicina. Ņemot vērā, ka rodas neziņa un nestabilitāte, ar laiku pasliktinās mūsu ekonomiskie rādītāji, kas diemžēl atkal neļautu Latvijai izpildīt šos kritērijus.

Atgādiniet, lūdzu, soļus, kādi Latvijai jāiziet – martā noorientējamies uz ekonomiskajiem rādītājiem un pieprasām konverģences ziņojumu par to, ka kvalificējamies eirozonai?

Mums nav jānoorientējas, mēs zinām, kādi ir rādītāji.

Tātad mēs esam 100% pārliecināti, ka martā lūgsim konverģences ziņojumu?

Tas ir valdības kompetencē, un valdības vadītājs saskaņā ar Saeimas atbalstu vai bez, ņemot vērā, ka likums par eiro ieviešanu būs pieņemts, tālāk lems par šo jautājumu.

Bet vai ir pilnīgi droši, ka nepieciešamajiem ekonomiskajiem rādītājiem mēs atbildīsim?

Mēs jau no septembra pilnībā atbilstam šiem rādītājiem, un mums nav ne mazāko šaubu, ka Latvija var šos kritērijus izpildīt.

Viens no eiroskeptiķu apgalvojumiem ir, ka Latvijai varētu piemērot nevis fiksēto eiro kursu, kāds bijis līdz šim, bet varētu būt, ka pēdējā brīdī ieliek citu likmi. Vai tas ir iespējams?

Tā to nedara. Domāju, ka tie tādā gadījumā ir pilnīgi citi spēles noteikumi un tā nav tā cena, ko Latvija būtu gatava maksāt, lai jebkuros apstākļos ieviestu eiro. Tīri teorētiski, protams, tāpat kā tas, ka rīt ārā varētu būt +25 grādi,   pastāv šāda iespēja, taču līdzšinējā prakse un piemēri par ko tādu neliecina, tāpēc šobrīd tiek plānots mainīt pēc esošā kursa, protams, atstājot gala lēmumu Eiropas Ministru padomei, bet mūsu rīcībā esošā informācija neliecina, ka tādas lietas tiek gatavotas.

Vēl viens no eiro pretinieku argumentiem – atteikšanās no lata ir pirmais solis uz neatkarības zaudēšanu, lai šeit spēles noteikumus noteiktu Briselē vai Frankfurtē, nevis Rīgā.

Vai Igaunija ir zaudējusi neatkarību pēc eiro ieviešanas? Vai Vācija zaudējusi neatkarību? Taču – nē. Tīri emocionāli, protams, arī man kā LB vadītājam ir žēl zaudēt šo skaisto, mūsu pašu auklēto, stabilizēto un nosargāto naudu, to nomainot pret eiro, bet tas paver jaunas iespējas valstij kopumā, iespējas nākotnē dzīvot labāk, pelnīt vairāk, grūtos brīžos saņemt palīdzību no eirozonas Centrālās Bankas un tā tālāk. Tas ir ieguldījums mūsu nākotnē.

Cilvēki ir pieķērušies latiem – kur paliks visas banknotes un monētas?

Kas attiecas uz metāla naudu, tā tiks pārkausēta un kalpos par sēklas naudu nākošajām metāla eiro monētām, ja Latvija ieviesīs eiro. Kas attiecas uz latu banknotēm, tad pakāpeniski, ņemot vērā to, ka tīri fiziski latu un eiro vienlaicīgai uzglabāšanai trūkst telpas, jo apgrozībā ir daudz naudas, arī  nākotnē eiro ieviešanas gadījumā tiek plānots lēnām un pakāpeniski latus iznīcināt. Ja nu gadījumā nākotnē kādreiz būs jādomā par to, ka Latvijai būs atkal vajadzīgi lati, tad neatmaksājas tos 20 – 30 gadus glabāt, tādā gadījumā nodrukāt būs daudz lētāk.

Visu interviju ar I.Rimšēviču lasiet pirmdienas laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē