Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

RPIVA aicina ministru atsaukt apgalvojumu par lēmumu akadēmiju reorganizēt

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) aicina Izglītības un zinātnes ministriju sadarbībā ar Latvijas augstskolām un Augstākās izglītības padomi izstrādāt pamatotu un mērķtiecīgu plānu Latvijas augstākās izglītības sistēmas sakārtošanai. RPIVA jebkurā laikā ir gatava konstruktīvam dialogam ar ministriju uz vienlīdzīgiem un saprotamiem spēles noteikumiem, norāda augstskolas pārstāvji.

Vienlaikus RPIVA aicina izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski publiski atsaukt masu saziņas līdzekļos publicēto nepatieso ziņu par it kā pieņemto lēmumu reorganizēt RPIVA, pievienojot to Latvijas Universitātei. Nedz IZM, nedz ministram nav tiesību pieņemt šādu lēmumu, un apgalvot pretējo būtībā nozīmē pārkāpt ministra amata pilnvaras. “Mēs aicinām ministru atzīt savu kļūdu un atvainoties gan studentiem, gan mācībspēkiem par radīto ažiotāžu, kas jau ir nodarījusi milzu zaudējumu gan RPIVA, gan Latvijas politiķu, gan Latvijas augstākās izglītības sistēmas reputācijai.

"IZM ir pēdējais laiks atteikties no melnās sabiedrisko attiecību kampaņas un melīgu faktu piesaukšanas ar mērķi RPIVA pievienot LU, tā vietā kopīgi ar augstskolām izstrādājot racionālu un samērīgu plānu, kā reorganizēt Latvijas augstākās izglītības sistēmu. Nevienam nevar būt iebildumu pret pārmaiņām, kas patiešām ir vērstas uz līdzekļu taupīšanu un studiju procesa efektivitātes uzlabošanu. Taču ir absurdi reformas sākt, pievienojot spēcīgāku un izmaksu ziņā efektīvāku augstskolu ar specializāciju konkrētā augstākās izglītības sektorā - pedagoģijas izglītībā – šajā jomā vājākai augstskolai. Tas nepārprotami samazinās augstākās izglītības kvalitāti pedagoģijā, vienlaikus sadārdzinot gan valsts, gan studējošo izmaksas”.

RPIVA atgādina, ka, būdama pēc studentu skaita trešā lielākā IZM finansētā augstskola Latvijā, patērē ievērojami mazāk valsts budžeta līdzekļus, nekā citas augstskolas. 2015. gadā no visiem RPIVA studentiem tikai 17,8% studēja valsts finansētajās studiju vietās. Praktiski visu RPIVA studiju programmu absolventiem ir valstī viens no augstākajiem nodarbinātības īpatsvariem, akadēmijas pamatprogrammu – "Pirmsskolas un sākumskolas skolotājs” un „Sākumskolas skolotājs ar tiesībām mācīt vienu mācību priekšmetu pamatskolā” absolventu vidū sasniedzot pat 100%!

RPIVA sagatavo vairāk skolotāju nekā visas pārējās Latvijas augstskolas kopā; tai ir filiāles astoņās Latvijas pilsētās, un tieši tajās, kurās nav reģionālo augstskolu, kas realizētu tādas pašas vai līdzīgas studiju programmas. Visi RPIVA studiju virzieni ir akreditēti uz maksimālo termiņu – 6 gadiem, turklāt augstskola ir ieguvusi Latvijā augstāko novērtējumu sociālajās zinātnēs Technopolis starptautiskajā zinātnisko institūciju izvērtējumā, apsteidzot arī LU.  

Top komentāri

Līga
L
Publisks kauns Kārlim Šadurskim. Šī visa situācija, tikai un vienīgi parāda, kā strādā ''musu'' valsts. Kārtējie labuma rausēji tikai ko šādu var izspēlēt. Vai tiešām IZM kauns pašiem par šo situāciju nav? Cerams šajā situācijā pie atbildības tiks sauktas personas, un tiks atklāti to patiesie nodomi! Rīgas Pedagoģiskā un izglītības akadēmija, esiet stipri pret šīs valsts absurtu!
.
.
Problēma varbūt nav ne RPIVAs studiju programme kvalitātē, ne pasniedzēju kvalifikācijā (lai gan ar atsevišķiem izņēmumiem augsta tā diemžēl nav, bet tā ir visas Latvijas augstākās izglītības problēma), problēma ir studentos. Laikā, kad augstkolu ir par daudz un tās izmisīgi sacenšas par studentiem, krītas prasības pret reflektantiem. RPIVA ir bēdīgi slavena ar to, ka tur studēt var iet katrs, arī ne pārāk gudrs. Un katras, kam vien pietiek pacietības, to arī pabeidz. Līdz ar to RPIVAs diplomiem ir zema vērtība. Vienkārši šīs augstskolas prestižs un studējošo līmenis ir ļoti, ļoti zems. Sevišķi reģionālajās filiālēs.
zix
z
kārtējo reizi pierādās, ka dzīvojam banānu republikā..skumji!!! RPIVA, turieties, Jūsu darbinieki ir fantastiski!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē