Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Skudra: Iepērkot Sukhoi lidmašīnas, faktiski tiks atceltas ES noteiktās sankcijas pret Krieviju

 Ja airBaltic iepirks Krievijā ražotās Sukhoi lidmašīnas, to varētu pat uzskatīt par Eiropas Savienības (ES) noteikto sankciju pret Krieviju atcelšanu, jo kompānija, kura ražo attiecīgās lidmašīnas, ražo iznīcinātājus un bumbvedējus, uzskata Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Skudra sarunā ar aģentūru LETA skaidroja, ka tas nav noslēpums, ka Sukhoi pasažieru lidmašīnas sāktas ražot, saglabājot kompānijas galveno profilu - kara aviāciju. "Viņi ražo iznīcinātājus, bumbvedējus, triecienlidmašīnas un tamlīdzīgas lietas. Es gan pieņemu, ka juridiski civilo lidmašīnu nodaļa vai frakcija ir nodalīta no militāri rūpnieciskā koncerna, bet faktiski tas lietas būtību nemaina. Pazīstot to, kā lietas kārto Krievijā un kā tur tiek veikta pārvalde, varam iedomāties, ka tā nodalīšana notikusi vien pēc būtības," skaidroja Skudra.

Pēc viņa domām, būtisks ir fakts, ka tieši vai netieši, ja tiek iepirktas šīs lidmašīnas, Latvija de facto piedalīsies Krievijas militāri rūpnieciskā kompleksa darbības atbalstīšanā vai finansēšanā. "Šajā gadījumā Krievijas militāri rūpniecisko kompleksu, tāpat kā Krievijas Gazprom un Krievijas dzelzceļu, interesē, lai viņu rokas pirksti kā pagarinājums iestieptos Eiropas Savienības (ES) ekonomikā," sprieda Skudra.

Vaicāts par Satiksmes ministrijas izraudzīto vācu investoru Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, viņš norādīja, ka Girmess piedalījies privatizācijas kampaņā, Krievijā sniedzot konsultācijas kopš 1994.gada. "Tas ir Krievijas oligarhiskā kapitālisma pats spožākais un īpašākais periods. Ja viņš palīdzēja šī modeļa radīšanā Krievijā, ir skaidrs, kāda viņam ir tirgus izpratne. Neatkarīgi no tā, vai viņš ir bijis dubultaģents, nešaubos, ka sakarus ar Krieviju viņš ir saglabājis. Loģiski, ka viņš, visticamāk, un tā ir mana pārliecība, aizmuguriski lobē, lai [kompānijas vadītājs Martinss] Gauss iegādātos 'Sukhoi pasažieru lidmašīnas. Runa ir par to, vai Latvija ir gatava veicināt Krievijas kapitāla pozīciju nostiprināšanos," uzsvēra Skudra.

Jau ziņots, ka izskanējusi informācija par aviokompānijas airBaltic plāniem iegādāties Krievijā ražotās Sukhoi lidmašīnas. Lai gan kompānijas vadītājs Martinss Gauss apgalvo, ka tas būtu izdevīgas darījums, lēmums vēl nav pieņemts. Vispirms esot jāveic analīze, tomēr ir skaidrs, ka šīs lidmašīnas ir lētākas un tiktu piegādātas ar labākiem nosacījumiem, pagājušajā nedēļā pauda Gauss. Viņš uzsvēra, ka nekāds lēmums vēl nav pieņemts. Aviokompānija par konkrēto lidmašīnu iegādi lems tikai pēc tam, kad Saeima pieņems lēmumu par investora piesaisti airBaltic.

Valdība pagājušajā ceturtdienā nolēma, ka pieņems Satiksmes ministrijas izraudzītā vācu investora Ralfa Dītera Montāga-Girmesa piedāvājumu ieguldīt līdzekļus aviokompānijā airBaltic pēc tam, kad Saeima būs devusi atļauju un kad valsts interesēs būs izdarīti grozījumi līgumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē