Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Sprūds: Terora akti turpināsies

"Mēs nevaram ielīst katram cilvēkam galvā, nevaram novērst katra "vientuļā vilka" vēlmi pašiznīcināties un paņemt sev līdzi citus cilvēkus," otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma, taujāts par nupat notikušajiem terora aktiem, pauda Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

Eksperts norādīja, ka mēs uzzinām par katru notikušo terora aktu, taču par novērstajiem bieži vien netiek pausts: "Specdienestiem jābūt veiksmīgiem 100% gadījumu, kamēr teroristiem jābūt veiksmīgiem kaut vai 1% gadījumu, līdz ar to viņi arī realizē (uzbrukumus)."

Vienlaikus Sprūds uzsvēra, ka drošības risku mazināšanā arī paveikts būtisks darbs, īpaši aviosatiksmes drošības jomā: "Teroristi ir pārsēdušies no lidmašīnām, kā mēs atceramies 11. septembrī pirms jau 16 gadiem, uz automašīnām. Mēs esam sakārtojuši šo drošības sistēmu tur, kur var tiešām radīt postošākus zaudējumus, bet mēs nevaram ielīst katram cilvēkam galvā, nevaram novērst katra šī te "vientuļā vilka" vēlmi pašiznīcināties un paņemt sev līdzi arī citus cilvēkus. No tā viedokļa teikt, ka šādi terora akti - tie diemžēl turpināsies un ir ļoti grūti novēršami. Kopumā, ja mēs tā skatāmies, šādi autouzbrukumi ir bijuši vairāk nekā 10 pēdējā gada laikā ar kaut kur virs 100 cilvēkiem, kas ir aizgājuši bojā. Dažādi to var vērtēt, katra cilvēka nāve ir traģēdija, bet no otras puses - tie nav tādi postoši zaudējumi, kādi bija 11. septembrī, kur bojā gāja 3000 cilvēku."

Atbildot uz žurnālistu teikto par to, ka šobrīd teroristu galvenais mērķis ir sēt paniku un bailes, nevis panākt kādu konkrētu prasību izpildīšanu, Sprūds piekrita, norādot: "Jā, tas ir grūtākais un sarežģītākais, kā to novērst. Parasti teroristi iestājās par kaut kādām konkrētām prasībām un parasti pagātnē teroristi negribēja zaudēt savu dzīvību. Šeit cilvēki mirst viņu idejas vārdā, viņi ir gatavi mirt paši un gatavi nogalināt citus cilvēkus. Šeit ir ļoti grūti sarunāties. Jāsarunājas jau civilizāciju līmenī, bet ja šī civilizācija vai daļa no civilizācijas ir aizvainota par kaut ko un uzskata, ka šādā veidā viņa iestājas par savām vērtībām, tad ir ļoti grūti veidot dialogu." 

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā Spānijā notika divi uzbrukumi - viens Barselonā, kur uzbrucējam ar automašīnu ietriecoties pūlī, tika nogalināti 13 cilvēki, bet vēl vismaz 120 ievainoti. Otrā uzbrukumā piektdienas rītā Kambrilsā netālu no Barselonas nogalināta vēl viena sieviete, bet kāds vīrietis nodurts, Barselonas uzbrucējam nolaupot viņa mašīnu, lai bēgtu pēc terora akta pastrādāšanas.

Pēc uzbrukuma Kambrilsā policisti nošāva piecus aizdomās turētos, bet vēl viena vīrieša - 22 gadus vecā Junesa Abujākuba - tvarstīšana ilga līdz pat vakardienai, kad viņš beidzot pamanīts un nošauts Subiratsā.

Top komentāri

dīvaini
d
"Mēs nevaram ielīst katram cilvēkam galvā, nevaram novērst katra "vientuļā vilka" vēlmi pašiznīcināties un paņemt sev līdzi citus cilvēkus" Var aiztaisīt "vilku" inkubatorus. Vilki nedzimst ne aitiņām, ne vistiņām.
ļuļa kebabs
ļ
ļoti labi terora aktus var apturēt. aiztaisiet robežas, izmetiet laukā 100% visus nelegālos imigrantus, izmetiet laukā visus legālos imigrantus, kas ir radikalizējušies, izmetiet laukā un atņemiet pilsonību visiem legālajiem imigrantiem, kas ieguvuši pilsonību un nekavējoties aizklapējiet visas mošejas, kur tiek sludināts naids!
dīvaini
d
"Mēs esam sakārtojuši šo drošības sistēmu tur, kur var tiešām radīt postošākus zaudējumus" Dīvaini. Kāpēc lai terorakts lidmašīnā ir postošāks par teroraktu uz zemes? Cilvēks var atteikties no lidošanas un pasargāties no teroraktiem lidmašīnās, bet viņš nevar nestaigāt pa ielām, nevar neiet uz darbu, nevar nevest bērnus uz skolu, nevar neiet uz veikalu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē