Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Strašuna: Ražojam - neguļam

Latvijas ražotāji turpina pozitīvi pārsteigt. Šoreiz tie ir pārtikas rūpnieki, kuru ražošanas apjomi jūlijā ievērojami pieauga un par 4,6% pārsniedza pērnā gada jūlija apjomus, atgriežoties pie izaugsmes pēc gada pārtraukuma. Spēcīgāks pieaugums bija gaļas un zivju produktu ražotājiem. Neliels kāpums bija arī piena produktu ražotājiem, bet to apjomi vēl arvien ir mazāki nekā gadu iepriekš.

Laba izaugsme turpinājās arī vēl vienam apstrādes rūpniecības flagmanim, kokrūpniecībai. Jūlijā koka izstrādājumu ražošanas apjomi bija par 7,9% (izņemot mēbeles) lielāki nekā pirms gada. Mēbeļu ražošana turpināja augt vēl straujāk, par 16,1%.Arī mašīnbūvē redzams labs pieaugums, piemēram, datoru un elektronikas ražošanas apjomi jūlijā bija par 19,2%, elektrisko iekārtu – par 12,7%, citu mašīnu un iekārtu – par 30% lielāki nekā gadu iepriekš. Automobiļu un piekabju ražošanas apjomi auga par 11,8%.Apstrādes rūpniecība kopumā gada laikā ir augusi par 10,5%, par ko lielā mērā jāpateicas Liepājas metalurga darbības atjaunošanai. Tomēr, var redzēt, ka arī citu nozaru ražotāji neguļ un aktīvi strādā . Citiem tas izdodas veiksmīgāk, citiem klājas grūtāk – piemēram, kritumi vēl arvien vērojami nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā (-10,4%), gatavo metālizstrādājumu ražošanā (-5,1%), apģērbu ražošanā (-4,5%). Ārējais pieprasījums pakāpeniski aug un Latvijas ražotājiem-eksportētājiem ir labas izredzes turpināt kāpināt pārdošanas apjomus, jo viņi ir pierādījuši savu elastību un  konkurētspēja ir labā līmenī. Ir svarīgi investēt arī jaudu palielināšanā – ņemot vērā šī brīža jaudu noslodzi un prognozēto pieprasījuma pieaugumu, tas pakāpeniski kļūst arvien svarīgāks priekšnoteikums turpmākai eksporta izaugsmei. Tajā pat laikā, jāņem vērā, ka ekonomiskā attīstība, protams, atšķiras dažādos tirgos, un risku izaugsmei vēl arvien daudz – gan saistībā ar Krieviju, gan ar Ķīnu (šis varbūt ne tik daudz tiešā veidā, bet caur ietekmi uz pasaules ekonomiku un izejvielu tirgiem).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē