Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +28 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 30. maijs
Lolita, Vitolds, Letīcija

Straujuma: Jāveido pilna spektra aizsardzības un atturēšanas politika Baltijas reģionā

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība), ceturtdien tiekoties ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, uzsvēra, ka jāveido pilna spektra aizsardzības un atturēšanas politika Baltijas reģionā, aģentūrai BNS pavēstīja Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota.Amatpersonas tikšanās laikā pārrunāja alianses drošības un aizsardzības stiprināšanu pēc Krievijas agresijas Ukrainā, Velsas samita lēmumu iedzīvināšanu, tostarp NATO gatavības rīcības plānu, kā arī stratēģiskās komunikācijas nozīmi, īpaši tā dēvētā hibrīdkara modeļa kontekstā.

Straujuma pateicās par NATO iesaisti un noteikto rīcību, stiprinot drošību Baltijas valstīs pēc Krievijas agresijas Ukrainā."Krievijas agresija Ukrainā un starptautisko tiesību neievērošana ir iedragājusi stratēģisko drošības vidi, tādēļ arī NATO piemērojas šīm izmaiņām, tostarp nostiprinot sabiedroto drošību un īstenojot nepieciešamos aizsardzības pasākumus," sacīja Straujuma, uzsverot, ka NATO ir aizsardzības savienība un tā nevienu neapdraud, bet garantē sabiedroto drošību.Premjere arī norādīja, ka Stoltenberga vizīte Latvijā ir ļoti nozīmīga un apliecina NATO klātbūtni Latvijā. "Mēs ļoti augstu novērtējam kolektīvās aizsardzības stiprināšanas pasākumus mūsu reģionā," teica Straujuma.Tikšanās laikā pārrunāti NATO samitā Velsā pieņemtie lēmumi, kas ir stratēģiski ļoti svarīgi Latvijai un Baltijas reģionam, tosatrp NATO gatavības rīcības plāns, kas paredz turpināt pieņemtos kolektīvās aizsardzības stiprināšanas pasākumus, kas tiek īstenoti kopš Krimas okupācijas un aneksijas. Plāns ir vērsts uz alianses dalībvalstu aizsardzības un reaģēšanas spēju stiprināšanu, lai adekvāti varētu stāties pretī izaicinājumiem.Stoltenbergs atzinīgi novērtēja Latvijas apņemšanos līdz 2020.gadam palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) apmēra, kā tas ir Igaunijā."Latvijas lēmums palielināt finansējumu aizsardzībai ir apsveicams, turklāt svarīgi ir ne tikai rast finansējumu, bet investēt to tālredzīgi un nepieciešamajās sfērās. Esmu guvis pārliecību, ka Latvija rīkojas pārdomāti. Investīcijas drošībā un aizsardzībā ir katras valsts pienākums, arī miera laikos," norādīja Stoltenbergs.Straujuma apliecināja, ka ārējā un iekšējā drošība ir valdības prioritāte.NATO ģenerālsekretārs atzinīgi novērtēja arī NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra izveidi Latvijā, izceļot tā nozīmi aizsardzības spēju stiprināšanā, lai stātos pretī hibrīdkara draudiem.Jau vēstīts, ka Stoltenbergs vizītē Latvijā ieradies ceturtdien. Tā ir NATO ģenerālsekretāra pirmā vizīte Latvijā un viena no pirmajām vizītēm NATO dalībvalstīs. Ceturtdien Stoltenbergs tikās arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Piektdien Stoltenbergs apmeklēs Ādažu militāro bāzi.Stoltenbergs NATO ģenerālsekretāra amatā stājās 1.oktobrī, nomainot Andersu Fogu Rasmusenu, kurš aliansi vadīja piecus gadus un divus mēnešus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko var, ko nevar deputāti

Tuvojoties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kas Latvijā notiks 8. jūnijā, pavīd politiķu solījumi paaugstināt mūsu sabiedrības labklājību.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē