Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Strautiņš: Cenu izmaiņas vairs spēj prognozēt tikai drosmīgi cilvēki

Šī gada cenu dinamika padarīja par muļķiem visus, jo neviens negaidīja, ka cenu līmenis šogad varētu palikt nemainīgs. Jaunākie, tātad novembra dati rāda, ka vidējais inflācijas līmenis šogad varētu būt 0.0%. 

Nākamā gada cenu izmaiņas nevar padarīt par muļķiem visus, jo prognozes ir pārāk atšķirīgas. Ir gan prognozes par ļoti mērenu cenu kāpumu, par apmēram 2%, gan "strauju dzīves sadārdzināšanos" un pat cenu "katastrofu" vai tamlīdzīgiem apzīmējumiem, kuriem grūti pielikt skaitlisku vērtību, bet netieši var izsecināt, ka dažkārt tiek prognozēts pat ar divciparu skaitli mērāms cenu kāpums. 

Nākamā gada inflācijas prognozes dažiem ir kļuvušas par neatņemamu politiskās identitātes daļu un tās viņiem būs grūti atsaukt vai izlikties, ka tādu nav bijis. Taču ar katru mēnesi šķiet, ka cenu kāpums arī nākamgad būs ļoti mērens. Es sagaidu, ka gada vidējā inflācija 2014.gadā būs nedaudz zem 2%. Tas gan pieļauj stāvāku cenu kāpumu nākamā gada decembrī pret tā janvāri, jo gads vēl sāksies ar ļoti nelielu cenu kāpumu gada griezumā, te ir runa par dažām procenta daļām, ne vairāk. 

Inflācijas mērenību nākamgad galvenokārt noteiks faktori, kas jau bijuši jūtami šogad. Pie pašreizējām naftas cenu tendencēm un tirgū valdošajām prognozēm arī nākamgad lētāks kļūs gan siltums, gan degviela. Elektrība mājsaimniecībām nākamgad kļūs dārgāka, bet šoreiz daudz mazāki būs cenu kāpuma netiešie efekti, jo vidējie un lielie uzņēmumi elektrības tirgū jau ir. Sagaidāms, ka importa cenas turpinās pārtikas cenas ietekmēt lejupvērsti. Te gan aina nav tik viendabīga, starptautiski tirgojamie piena produkti šogad kļuvuši dārgāki, arī graudu cenas jau atkal meklē ceļu augšup. Taču pavērsieniem nākamgad jābūt patiešām dramatiskiem, lai pārvarētu šī gada laikā notikušās cenu lejupslīdes bāzes efektus. 

Skaidrs, ka agri vai vēlu jāizpaužas algu kāpuma ietekmei uz vietējo pakalpojumu izmaksām. Atsevišķas pazīmes ir vērojamas, piemēram, inflācija frizētavās sasniegusi 5%, deflācija beigusies izglītības pakalpojumos, taču pagaidām pakalpojumu cenās joprojām vērojamas izteikti pretrunīgas tendences. Dažās produktu kategorijās ir izsīkusi lokālu un specifisku deflāciju veicinošu faktoru ietekme. Piemēram, šī gada sākumā apģērbu mazumtirdzniecības cenas kritās laikā, kad to importa cenas auga, acīmredzot izpaudās pieaugušās tirgotāju konkurences ietekme, bet nu jau apģērbu cenas atkal aug.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē