Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Teātra darbinieku savienības vadītāja: Latvijā ir aktieru pārprodukcija

Latvijā ir aktieru pārprodukcija, norāda Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) priekšsēdētāja Nacionālā teātra aktrise Daiga Gaismiņa-Šiliņa.

Pēdējos gados Latvijas Kultūras akadēmija visai intensīvi gatavo jaunos aktierus un režisorus. Jaunajiem aktieriem, kuri uzreiz pēc studijām nedabū pastāvīgu darbu teātrī, gan nevajadzētu mest plinti krūmos, uzskata LTDS priekšsēdētāja. Viņu laiks teātrī var pienākt arī ar dažu gadu nobīdi. Lai aktierim veidotos veiksmīga karjera teātrī, ir jāsakrīt vairākiem apstākļiem. Viņam ir vajadzīga ne tikai fiziskā un psiholoģiskā izturība, bet arī veiksme.

Viņa norāda, ka, iespējams, katru gadu nevajadzētu uzņemt aktieru kursu. Provizoriski vērtējot, no šā gada kursa tikai trešā daļa dabūs stabilu darbu teātrī.

Vienlaikus viņa uzsver, ka teātra specifika pieprasa daudz jauno aktieru. Trīsdesmitgadīgos aktierus teātros vairs tik daudz nevajag kā divdesmitgadīgos. Teātru vadītāji to saprotot un ir ļoti uzmanīgi un piesardzīgi, slēdzot darba līgumus. Dažas aktrises pēc pāris teātrī nostrādātiem gadiem izvēlas ģimenes dzīvi un bērnu audzināšanu. Dažiem mēdz atklāties veselības problēmas, kas liedz turpināt skatuves gaitas, stāsta Gaismiņa-Šiliņa.

"Katram teātrim gadu gaitā ir izveidojies optimālais trupas skaitliskais sastāvs. Direktors saprot, ka vieglāk ir nepieņemt darbā jaunu aktieri, nekā lauzt līgumu ar štata aktieri. Teātros ir ienākuši jaunākās paaudzes režisori, kuriem nešķiet, ka Džuljeta varētu būt uz pusi vecāka nekā viņi paši. Sešdesmitgadīgs režisors, iespējams, uz šo problēmu skatītos citādi," piebilst savienības vadītāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē