Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Točs: 2020. gadā darbaspējīgo iedzīvotāju daļa saruks par 15%

Latvijā darbs ir. Augsti kvalificēts speciālista darbs vai gandrīz verga darbs brētliņu fabrikā par 200 latiem mēnesī. Vienu veikt darba meklētājam neļauj kvalifikācijas trūkums, pārāk zemā vispārējā vai pārāk augstā humanitārā izglītība, savukārt par otru dzird atbildi - strādā pats! Un tā viens dodas uz ārzemēm maizīti pelnīt, bet otrs deģenerējas tepat. Bezdarbs pieaug, bet darbiniekus atrast nevar - tā ir Latvijas situācija vienā teikumā.

Neskatoties uz augsto bezdarbu, uzņēmumos jau tagad trūkst kvalificētu, profesionāli izglītotu darbinieku, bet 2016. gadā situācija darbaspēka tirgū kļūs kritiska - liecina pētījums, ko veica Latvijas Darba devēju konfederācija, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, Valsts izglītības satura centrs un Izglītības kvalitātes valsts dienests.

Ja ekonomika augs straujāk, kritisks darbaspēka trūkums Latvijā iestāsies ātrāk nekā 2016. gadā, ja vēlāk - arī problēma pārcelsies uz vēlāku laiku. Tomēr kopējā tendence ir nepielūdzama. 2020. gadā darbaspējīgo iedzīvotāju daļa saruks par 15% salīdzinājumā ar 2011. gadu, bet vienlaikus darbaspēka pieprasījums 2020. gadā pieaugs par 10% salīdzinājumā ar 2011. gadu. Šķēre, kas veidojas starp darbaspēka pieprasījumu un piedāvājumu, kļūs nerisināma ar citiem līdzekļiem, kā vien darbaspēka imigrācija no valstīm ar ievērojami zemāku ienākumu līmeni.

Vai mēs esam gatavi 2016. gada problēmai? Kādi soļi tiek veikti, lai to, ja ne novērstu, tad vismaz mīkstinātu? Vai 9% darbaspēka nodokļa samazinājums, kas ir programma maksimums, kas dzirdams nodokļu politikā, ir pietiekams? Varbūt ir vajadzīga dziļāka reforma nodokļu jomā? Izmaiņas izglītības sistēmā, salāgojot to ar darbaspēka tirgu, ir pozitīva ideja. Tomēr - vai tās spēs notikt un dot rezultātu līdz 2016. gadam? Ja spēs - kur garantija, ka par Latvijas nodokļu maksātāju naudu izskolotais IT speciālists pa taisno nedodas uz Eiropas bagātāko valstu darba tirgu, kur algas profesijā četrreiz lielākas?

Nav ne mazāko šaubu, ka darbaspēks kļūs tikai mobilāks, jutīgāk reaģējot uz darba tirgus konkurētspējas izmaiņām dažādās valstīs. Cik konkurētspējīgs ir Latvijas darba tirgus?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē