Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Točs: Metalurgs ir jāglābj

Gribētos sagaidīt, ka Daniels Pavļuts un Latvijas valdība, sapņojot par industrializāciju, sāktu rūpēties par tiem uzņēmumiem, kuri jau ir. Īsts izaicinājums ministram, kurš runā par industrializāciju, ir Liepājas metalurga jautājums, kas vienkārši var noiet uz grunti, paraujot pusi pilsētas līdzi.

Liepājas metalurgs ir Latvijā lielākais pārstrādājošais uzņēmums un viens no lielākajiem uzņēmumiem pēc apgrozījuma valstī. Vienīgais metalurģiskais uzņēmums Baltijā, dibināts 1882. gadā, lielākais Liepājas uzņēmums, kurš tiešā vai netiešā veidā nodrošina ar darbu 39% Liepājas iedzīvotāju. Liepājas metalurgs 90% saražotās produkcijas eksportē. Tas ir lielākais Latvenergo klients. Un tā darbība atstāj mērāmu iespaidu uz Latvijas iekšzemes kopproduktu. Tas ir uzņēmums, kura nedienas var sašūpot tūkstošu cilvēku dzīvi. Un tādā ziņā tas nav tikai akcionāru problēma.

Tātad jautājums, kas jārisina Latvijas valdībai, ir plašāks nekā viena uzņēmuma jautājums. Tas ir jautājums par to, kas «vispār notiks ar rūpniecību Latvijā», kā to taisnīgi uzsver Liepājas mērs Uldis Sesks. Saskaņā ar valdības sēdē doto uzdevumu tieši atbildīgs ir ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts kopā ar finanšu ministru Andri Vilku. Tomēr šis neapšaubāmi ir kolektīvas atbildības jautājums, kur atskaite būs jāprasa visai valdībai un valdošajai koalīcijai kopumā.

Citēšu Liepājas mēru, jo tas ir precīzi: «Stāsts nav tikai par Liepājas metalurgu - nesamērīgi strauji pieaugošā obligātā elektroenerģijas iepirkuma komponente nospiedusi uz ceļiem visas energoietilpīgās ražotnes. Metalurgs šobrīd ir redzamā aisberga daļa, taču valdības rīcību un atbalstu gaida visas lielās ražotnes.»

Valdībai nepierādāmu ideoloģisku premisu dēļ ir jābeidz eksperimentēt ar Latvijas valsti un jāpieņem konkrēti lēmumi. Ir jānorauj stopkrāns enerģētikas nozares izmuļļāšanai citu valstu interesēs. Liepājas metalurgs ir jāglābj, pat vajadzības gadījumā pieņemot lēmumu par uzņēmuma daļu pārņemšanu, ja akcionāri nav ne uz ko spējīgi. Ir grūti iedomāties, ka Francijas valdība neglābtu Renault. Noliksim neoliberālismu vienreiz pie malas. Lai viņi savas teorijas īsteno savās valstīs. Bet viņi to nedara - ASV valdība aizstāv ASV uzņēmumus mājās un visā pasaulē.

Dīvaini, bet Latvijā pēc divdesmit gadiem ir jāskaidro, kāpēc ir svarīgs uzņēmums vai nozare. Jo ir mērķtiecīgi radīta sabiedriskās domas platforma, saskaņā ar kuru nav svarīgi, ir vai nav Latvijā uzņēmumi. Patiesībā ar tiem, kuri uzskata, ka Latvija un tās ekonomika nav vajadzīga, nav iespējams diskutēt. No globālās ekonomikas viedokļa tiešām ir vienalga, ir viens uzņēmums vai nav. Tas ir svarīgi tikai mums pašiem. Tāpēc Liepājas metalurgs ir jāglābj un atrakstīšanās nav pieļaujama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē