Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vienotība: Valsts konstitucionālie pamati jāaizsargā Satversmes preambulā

Latvijas valstiskās pastāvēšanas un konstitucionālās identitātes pamati ir ietverami īpašā Satversmes preambulā, pirmdien, 17.septembrī, lēmusi partijas Vienotība valde. Partija rosinās uzsākt diskusiju par Satversmes preambulas izstrādi, portālu Diena.lv informēja partijas preses sekretāre Laila Timrota.

Konstitucionālo tiesību komisija ir atzinusi, ka Satversmes kodolā ietvertas negrozāmas pamatvērtības, kas izsaka Latvijas valsts konstitucionālo identitāti. Tās nosaka, ka Latvija ir neatkarīga, demokrātiska, nacionāla un tiesiska valsts. Šīs pamatvērtības būtu ietveramas īpašā Satversmes preambulā, kurā atspoguļoti valsts mērķi un Latvijas konstitucionālās identitātes būtība, uzskata Vienotība.

Latvijas kā nacionālas, demokrātiskas un tiesiskas valsts elementi ietverti vairākos Satversmes pantos, tādēļ priekšlikums pamatlikumā noteikt atsevišķus negrozāmus pantus neietvertu visus Satversmes kodola elementus un nepalīdzētu ieviest nepieciešamo skaidrību un noteiktību, nepieciešamību diskutēt par pamatlikuma preambulu pamato partija.

Tāpat komisija par nepilnīgu atzinusi priekšlikumu papildināt tautas nobalsošanai nododamo jautājumu uzskaitījumu Satversmes 73.pantā. Komisija arī uzsvērusi, ka, īstenojot konstitucionālo varu, tauta ir ierobežojusi savas iespējas aizskart Satversmes kodolu. Tas jāņem vērā, turpinot darbu pie grozījumu pieņemšanas "Likumā par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu", lai uzlabotu tautas nobalsošanas ierosināšanas procedūru, garantētu demokrātiskās sistēmas stabilitāti un efektivitāti, nepieļaujot nezināmas izcelsmes līdzekļu izmantošanu referendumu kampaņās, uzsver Vienotība.

Vienotība arī pilnībā atbalsta komisijas uzskatu, ka Satversme paredz Centrālās vēlēšanu komisijas kontroli pār to, vai vēlētāju iesniegtais likumprojekts atbilst pamatlikumam, tai skaitā, vai tas neaizskar Satversmes kodolu.

Vienotība aicina nopietni izvērtēt arī komisijas ieteikumu paredzēt Valsts prezidentam tiesības pirms likuma izsludināšanas vērsties Satversmes tiesā un noskaidrot, vai pieņemtais, bet vēl neizsludinātais likums atbilst Satversmei, šādi iespējamu pretrunu Satversmes kodolam izvērtējot ar juridiska, nevis politiska mehānisma palīdzību.

Ar šo lēmumu Konstitucionālo tiesību komisija veikusi nopietnāko Satversmes izpētes un izskaidrošanas darbu kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, skaidri nosakot vērtības un principus, kas nodrošina Latvijas valsts konstitucionālās identitātes un tās demokrātiskās iekārtas pastāvēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē