Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Vīksna: Valdībai trūkst atbildības strikti pildīt lēmumus

Latvijā ierēdņi ļoti daudz runā un raksta koncepcijas, bet valdības līmenī pietrūkst atbildības pieņemt lēmumus un tos strikti pildīt. Arī biežās izmaiņas nodokļus reglamentējošajos normatīvajos dokumentos apliecina valstī valdošo svārstīgumu, ceturtdienas laikrakstā_ Diena _izteikusies biedrības Līdere valdes priekšsēdētāja un uzņēmēja Aiva Vīksna.

Fragments no intervijas:

Ļoti daudzi uzņēmēji kritizē Latvijas nodokļu sistēmu - gan augstās nodokļu likmes, gan to, ka normatīvajos dokumentos bieži tiek veiktas izmaiņas. Atbalsts uzņēmējiem būtu šo jomu sakārtot.

Patiešām - ierēdņi, nepārtraukti mainot likumus, uzņēmējus tracina, kā Spānijas arēnās ar sarkanu lupatu kaitina vēršus. Jāpiekrīt arī tam, ka nodokļu slogs uzņēmējiem mazajā biznesā, it īpaši reģionos, ir nepanesams. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu jau esam sākuši, ceru, ka tā tiks turpināta. Jādomā arī par sociālā nodokļa samazināšanu, Latvijas apstākļiem tas ir par lielu. Un ēnu ekonomika nemazinās.

Ekonomikas eksperti uzskata, ēnu ekonomiku rada tas, ka uzņēmēji neredz jēgu maksāt nodokļus, kā arī maksā algas aploksnēs, lai darbinieki saņemtu lielāku summu uz rokas un neaizbrauktu uz Īriju.

Tā tas ir. Ja uzņēmējs redz, ka, maksājot nodokļos, pieejama sakārtota infrastruktūra, bērniem uz bērnudārzu nav jāgaida rindā, pie mediķiem var piekļūt brīdī, kad rodas veselības problēmas, nevis tikai pēc ilgāka laika, tad arī rodas motivācija maksāt nodokļus. Bet iedomājieties, lauku uzņēmējs atver internetu un lasa par reformām, kas vērstas uz ierēdņu atalgojuma palielināšanu, par milzīgiem ienākumiem, ko gūst dažādas amatpersonas, bet pašam nav viegli noturēt biznesu tā, lai varētu darbiniekiem samaksāt 200 latu algu. Lauku uzņēmējam varētu palīdzēt e-biznesa attīstība, bet zinu pati no savu radinieku pieredzes, ka ar internetu laukos ir ļoti bēdīgi un mobilie sakari telefonos arī pārtrūkst ik pa piecām minūtēm.

Šobrīd nodokļos samaksāto naudu vajadzētu novirzīt tam, lai uzņēmējiem lauku sētās būtu pieejams normāli funkcionējošs internets, lai nav jādodas uz pagasta bibliotēku pat tāpēc, lai nosūtītu Valsts ieņēmumu dienestam finanšu pārskatus.

Situācija neuzlabojas jau gadiem. Tātad - ko nesaprot ierēdņi?

Latvijā ierēdņi ļoti daudz runā un raksta koncepcijas, bet valdības līmenī pietrūkst atbildības pieņemt lēmumus un tos strikti pildīt. Arī biežās izmaiņas nodokļus reglamentējošajos normatīvajos dokumentos apliecina valstī valdošo svārstīgumu.

Turklāt Latvijā nav prestiži būt uzņēmējam. Ja esi uzņēmējs, tad automātiski tiec ieskaitīts slikto kategorijā. Bet ikvienam Saeimas deputātam un ministram katru dienu būtu jāsaka: "Paldies, Latvijas uzņēmēji, par to, ka strādājat un maksājat nodokļus šajā valstī, tādā veidā nodrošinot man algu."

Ekonomikas ministram Danielam Pavļutam arī pietrūkst izpratnes par uzņēmēju būtisko lomu?

Ja runājam par mazo un vidējo biznesu - jomu, kuru es pārzinu, - jāsaka: ministram noteikti ir izpratne, vērojama situācijas uzlabošanās. Negribu spriest par ministra darbu enerģētikā vai būvniecībā, tas nav mans lauciņš.

Visu interviju lasiet ceturtdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē