Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Zaķis apsver iespēju vērsties policijā par privātās sarakstes nozagšanu

Pēdējo dienu atklājumi par Saeimas deputātu, Vienotības frakcijas vadītāju Dzintaru Zaķi, kā liecina portāla Pietiek.com pārstāvja Lato Lapsas izplatītā informācija, lielā mērā balstīti uz portāla rīcībā nonākušo Dz. Zaķa privāto e-pasta saraksti. Politiķis Dienai atzina, ka konsultējies ar advokātu, vai nevērsties par privātās sarakstes nozagšanu policijā.

"Tā tiešām izskatās, ka kādam labvēlim ir bijusi iespēja aplūkot manus e-pastus, bet, vai vērsties par to policijā, izlemšu tikai tad, kad būs sagaidīts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) atzinums," viņš teica. Pats L. Lapsa otrdien žurnālistiem apgalvoja, ka dokumenti par Dz. Zaķi viņam piesūtīti anonīmi, un viņš nezinot, kas ir informācijas sniedzējs. Starp tiem atrodami vairāki e-pasta sūtījumi, kuros politiķis ar SIA Mūsa motors Rīga darbinieku apspriež auto iegādi, optimizējot izmaksas, lai par pirkumu nebūtu jāmaksā 8824 eiro liels PVN. Pats politiķis gan jelkādu neētisku vai nelikumīgu rīcību noliedz, apgalvojot, ka vienkārši esot rīkojies pēc iespējas saimnieciskāk.

Pašas uz savu roku varasiestādes izmeklēšanu par informācijas noplūdi no Dz. Zaķa e-pasta uzsākt nevar, bet, ja politiķis tomēr izlems vērsties policijā, tas nebūs pirmais šāda veida gadījums pēdējā laikā. Kad portāls Kompromat.lv sāka publicēt Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC) nozagto e-pasta saraksti, viņš par to vērsās policijā, kura savukārt veica vairākas kratīšanas, izņemot arī portāla serverus un uz laiku paralizējot tā darbību. Vairāki mediju eksperti policijas rīcību asi kritizēja, norādot, ka tā ir pretrunā ar vārda brīvību. Pietiek.com gan šāds liktenis, visticamāk, nedraud, jo, kā uzsvēruši paša portāla pārstāvji, tas savus serverus glabājot ārpus Latvijas, kas vietējām varas iestādēm piekļuvi tiem varētu stipri apgrūtināt.

Jāpiebilst, ka Pietiek.com turpina publiskot ziņas par politiķi, apgalvojot, ka viņš "kuluāros tika dēvēts par nākamo ministru un faktisko lietu kārtotāju Satiksmes ministrijā jau pašlaik". Runājot par politiķa mantisko stāvokli un darījumiem, portāls norāda, ka no Dz. Zaķa Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtajām amatpersonas deklarācijām var sarēķināt, ka pagājušogad viņam nācies dzīvot ar 75 latiem mēnesī, bet kopējie viņa ģimenes ienākumi varētu būt tikai 125 lati mēnesī. Kā iepriekš Dienai norādīja L. Lapsa, deputāta dzīvesveids par lielu taupību neliecinot. "Priekš pensionāra normāli, bet Zaķa kungs pa pilsētu staigā un ēd. Nu – kaut kā viņš to ir dabūjis gatavu," viņš ironizēja.

Pats Dz. Zaķis arī par to solījās komentārus sniegt tikai pēc KNAB viedokļa sagaidīšanas, bet noliedza, ka viņam būtu finansiālas grūtības. "Man ir normāla ģimene ar normāliem ienākumiem. Ja kādreiz rodas vajadzība, varu arī aizņemties no draugiem vai kolēģiem, jo pats savulaik esmu arī daudziem aizdevis. Tikai pēc deklarācijas manu finansiālo stāvokli pilnīgi precīzi noteikt nevar, jo, kaut gan tā daudz ko prasa uzrādīt, ir arī lietas, kas tajā nav jāuzrāda. Jebkurā gadījumā, kad man par to jautās KNAB pārstāvis, es visu izskaidrošu detalizēti," apgalvoja politiķis.

Dz. Zaķis Dienai neatklāja, vai kāds KNAB pārstāvis saistībā ar iesniegumu jau ar viņu sazinājies. KNAB runasvīrs Andris Vitenburgs savukārt teica, ka iesniegums ir nodots Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļai tajā minēto faktu izvērtēšanai, bet nekas vairāk sakāms birojam pagaidām nav. Viņš arī uzsvēra, ka KNAB pārbaudīs tikai savas kompetences ietvaros esošos jautājumus, tas ir, vai Dz. Zaķis pārkāpis valsts amatpersonai noteiktos ierobežojumus. Savukārt jautājums par iespējamo manipulēšanu ar nodokļiem ir VID kompetencē. L. Lapsa norādījis, ka vērsies arī šajā iestādē, kā arī Valsts policijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas