Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Žagars: Svarīgi ir izcelt labos integrācijas piemērus

"Tā bija provokācija, kas noveda pie referenduma. Svarīgi, ka ir sarosījusies pilsoniskā apziņa," Dienai atzina Latvijas Nacionālās Operas vadītājs Andrejs Žagars, paužot nožēlu, ka nobalsošanai iztērēti lieli finansiālie resursi. Viņš arī pauda nožēlu, ka pirms referenduma tie, kas aicināja balsot, iedzīvotājiem neizskaidroja, ka varēja jau iepriekš prognozēt šādu nobalsošanas rezultātu, jo centās manipulēt ar sabiedrības viedokli.

"Dīvaini, ka kopš neatkarības atgūšanas šis jautājums – valodas jautājums – iepriekš nekad nav bijis tik aktuāls," sacīja A.Žagars. Pat tad, kad militārpersonas pameta Latviju, šis jautājums nebija svarīgs, jo arī militārpersonām licies loģiski, ka Latvijā ir viena valoda - latviešu valoda, pauda operas vadītājs.

Lielā vēlētāju aktivitāte savukārt liecinājusi, ka šis balsojums ir bijis svarīgāks par Saeimas vēlēšanām identitātes, kultūras un pārliecības dēļ," atzina A.Žagars. Viņš pauda cerību, ka šāda aktivitāte saglabāsies arī nākotnē. A.Žagars pastāstīja, ka šobrīd atrodas Polijā, tāpēc referendumā balsojis Latvijas vēstniecībā Varšavā. Viņu pārsteidzis fakts, ka daudzi iedzīvotāji, pat caurbraucot Polijai, nolēmuši uzkavēties tur ilgāk, lai varētu tomēr izmantot iespēju vēstniecībā nobalsot.

Lai arī A.Žagaram nepieņemams esot fakts, ka Latvijā joprojām ir divas dažādas mediju telpas, kur viens un tas pats jautājums varot tikt interpretēts ārkārtīgi atšķirīgi, būtiski šobrīd būtu sabiedrībai atgādināt par "labajiem integrācijas piemēriem" – par krievvalodīgajām ģimenēm, kurās viens vai visi ģimenes locekļi ir pilsoņi, kas ir lojāli Latvijai. "Zinu daudzas ģimenes, kas sūta bērnus uz latviešu dārziņiem, lai bērni integrējas un mācās valodu," teica A.Žagars. Tāpat Operas vadītājs norādīja, ka arī daudzas latviešu ģimenes, kurās bērni dzimuši pēc neatkarības atjaunošanas un nav apguvuši krievu valodu, attapušās un cenšas savām atvasēm iemācīt šo valodu.

"Tas ir atkarīgs no inteliģences līmeņa – jo cilvēkam ir lielāka inteliģence, jo viņš ir lojālāks pret valsti un atvērtāks pret citām valodām," pauda A.Žagars. Viņš atzina, ka Operā nacionālais jautājums nekad nav bijis aktuāls. "Vienmēr te kopā ir strādājuši latvieši un krievvalodīgie, neviens nekad nav diskutējis, bet pieņēmis, ka darba valoda ir latviešu valoda," sacīja A.Žagars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē