Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Zanders: Par agru dzert šampanieti

Noprotams, ka tuvāko nedēļu laikā par Latvijas Bankas (LB) vadītāju uz trešo pilnvaru termiņu bez lielām debatēm Saeima apstiprinās LB līdzšinējo vadītāju Ilmāru Rimšēviču. Ņemot vērā, ka banku uzraudzība nav centrālās bankas lauciņš, un Latvijas pievienošanos eiroklubam, šim notikumam varētu uzmanību nepievērst. Tomēr tas, ka likmju noteikšana, cenu stabilitātes uzraudzība u. c. nacionālās centrālās bankas funkcijas drīz aizceļos uz Frankfurti, nenozīmē, ka LB un tās vadītāja nozīme iekšpolitiski strauji samazināsies.

Līdzšinējā pieredze liecina, ka arī to Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu, kas ieviesušas eiro, centrālās bankas turpina būt zināms līdzsvarojošs elements savās valstīs vietējās politiskās elites ekonomiskajai politikai. Labi piemēri ir Vācija un Itālija, kur nacionālo centrālo banku savlaicīga, ja tā drīkst teikt, ierūkšanās par attiecīgo valdību spožajām idejām nodokļu vai budžeta politikas jomā laiku pa laikam ir piebremzējusi ekstravagantākos priekšlikumus.

LB eksperti līdz šim varējuši piedāvāt interesantas tematiskas analīzes par visdažādākajiem jautājumiem - sākot ar Latvijas ekonomiku novadu šķērsgriezumā, beidzot ar veselības aprūpes modeļiem. Vienlaicīgi jāsaka, ka līdz šim publiskā komunikācija bijusi ārkārtīgi atturīga: zinātkāri ļaudis var mēģināt ko noderīgu atrast LB tematiskajos interneta portālos, un tas faktiski arī viss. (T. s. eiro izskaidrošanas kampaņa ir kvalitatīvi kaut kas cits, tāpēc to neminu.) Savukārt nepubliskajā komunikācijā bankas pārstāvji visbiežāk demonstrē savdabīgu versiju par olgalvjiem, kas nenolaižas līdz ikdienas rutīnai - "mēs viņiem [ar to parasti tiek domāta valdība] savu viedokli izklāstījām, lai paši domā tālāk". Neies jau bojāt nervus ar visādiem politiķiem -grūtgalvjiem... Būtu labi, ja LB šo ziloņkaula torņa sindromu izslimotu un aktīvāk paustu savu nostāju par dažādām Latvijas ekonomikas problēmām, kuru netrūks arī pēc eiro ieviešanas.

Jo vairāk tāpēc, ka var diezgan droši prognozēt: pēc eiro ieviešanas būs politiķi, kuri sabiedrību mēģinās maldināt, apgalvojot, ka viņi, lūk, neko nevar izdarīt, jo par visu taču lemj Frankfurtē (vai Briselē), un būs arī pretējs pīlīšu pūšanas veids - solīt izdarīt to, kas tiešām nav dalībvalstu politiķu ziņā. Un pateicīgas ausis būs gan vieniem, gan otriem. Attiecīgi LB uzdevums būtu vajadzības gadījumā norādīt uz demagoģijas klātbūtni.

Tieši tas pats attiecas uz LB īstenoto Latvijas interešu pārstāvniecību eiroklubā. Nav pat runa par tādiem samērā specifiskiem jautājumiem kā izmaiņas finanšu tirgu regulējumā. Latvijas nu jau kā eirokluba valsts sabiedrībai būs daudz jautājumu par to, kā, piemēram, tiek un tiks sniegts atbalsts kluba vājākiem biedriem.

Rezumējot: nevajadzētu iedomāties, ka eiro ieviešanas skaidrojošās kampaņas būs fināla akords, pēc kura LB (un valdība) var atslābt. Drīzāk otrādi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē