Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

AB City: VM ieceres attiecībā uz zāļu cenu mazināšanu aptiekām būs jāiznes uz saviem pleciem

Ņemot vērā, ka valsts kompensējamo medikamentu tirdzniecība jau patlaban nav rentabla, Veselības ministrijas (VM) ieceres attiecībā uz zāļu cenu mazināšanu aptiekām būs jāiznes uz saviem pleciem, aģentūrai LETA sacīja "AB City" uzņēmumu grupas stratēģiskās un veselības politikas direktore Kristīne Jučkoviča, komentējot VM informatīvo ziņojumu par zāļu finansiālo pieejamību.

"Lai gan veselības ministrs iepriekš plašsaziņas līdzekļos pauda, ka aptiekas neaiztiks, šajā gadījumā viss ir uz aptieku pleciem," uzsvēra Jučkoviča. Viņa atklāja, ka patlaban Latvijā ir vairāk nekā 120 dažāda izmēra aptiekas, kas ir nerentablas, un VM rosinājumi šo situāciju varētu tikai pasliktināt. Visvairāk apdraudēto aptieku ir tieši reģionos.

Jučkoviča pauda, ka farmācija Latvijā jau kādu laiku cieš no tāda kā vienota skatījuma trūkuma, turklāt nozare jau ilgstoši aicinājusi politiķus izstrādāt kopējo redzējumu. Cita starpā nozarei trūkstot vienota skata par aptieku lielumu un sniedzamo pakalpojumu klāstu, kas citās Eiropas Savienības (ES) valstīs ir atrunāts.

Jučkoviča sacīja, ka apzinās sabiedrībā pastāvošo uzskatu, ka aptieku Latvijā ir pārāk daudz, taču viņa arī norādīja, ka šajā jautājumā būtiski paturēt prātā faktu, ka ārpus Rīgas un attālākos reģionos farmaceits nereti ir vienīgais pieejamais veselības nozares speciālists, kas var sniegt konsultāciju un palīdzēt. Nepieciešamību pēc farmaceitiem reģionos apstiprinājusi arī pandēmija.

"Es varu saprast bažas par to, ka aptiekas nebūs pieejamas attālākos nostūros. Zudīs arī farmaceitiskās aprūpes nozīme," minēja Jučkoviča. Viņa pauda, ka patlaban par farmaceitisko aprūpi Latvijā rūpējas uzņēmumi, aptieku īpašnieki, un tieši mazie un vidējie uzņēmēji ir tie, kuri sabalansē situāciju starp palīdzības saņemšanu un ārstu nepietiekamību reģionos.

Taujāta par VM informatīvajā ziņojumā teikto, Jučkoviča kā vienu no būtiskākajiem iebildumiem izcēla VM ierosinājumu piemērot 5% kompensāciju Latvijas zāļu reģistrā iekļautajām ambulatorajai ārstēšanai paredzētajām recepšu zālēm, kas nav iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā vai kuras nav pakļautas individuālajai kompensācijai konkrētajam pacientam, iegādājoties zāles aptiekā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas