Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

de facto: jaunais vilcienu iepirkums rada labus priekšnosacījumus Krievijā būvētajiem

Pasažieru vilciena iepirkuma konkursa nolikums par 32 vilcienu iegādi uzrakstīts tā, ka tas spētu radīt labus priekšnosacījumus vienam konkrētam piegādātājam. Latvijas Televīzijas raidījums de facto izpētījis, ka šāda iepirkuma dokumentācija ļautu iegādāties pirms olimpiskajām spēlēm Sočos Krievijā uzbūvētos vilcienus ,Lastočka. Aptuvenā iepirkuma vērtība varētu būt par ap 200 miljoniem eiro.

Pretendenti savus piedāvājumus var iesniegt līdz oktobra beigām. Taču jau labu laiku pirms iepirkuma konkursa izsludināšanas LTV raidījuma rīcībā bija informācija, ka šoreiz uz potenciālajiem uzvarētājiem raugās Krievijas virzienā.

Pirms ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos, sadarbojoties Vācijas uzņēmumam Siemens un Krievijas investīciju kompānijai Sinara Group, Urālu lokomotīvju rūpnīcā uzbūvēja vilcienus Lastočka. Nav izslēgts - šie lietotie sastāvi varētu nonākt Latvijā. Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš uz de facto vairākkārt atkārtoto jautājumu - "vai Pasažieru vilciena jaunajā iepirkumā ir iestrādātas kādas normas, kas ir par labu kādam no pretendentiem”, atbild, ka - "noteikti nedrīkst tā būt. Es neesmu lasījis pats konkrēto dokumentu, bet tāds ir bijis uzstādījums arī no ministrijas kā no akcionāra puses, no ministra puses - ka šim konkursam ir jābūt atvērtam, pieejamam ikvienam ražotājam un tikai savstarpējas konkurences ietvaros var panākt labāko rezultātu".

Tomēr de facto izpētītais liecina, ka vairāki nolikumā iekļautie nosacījumi darbojas par labu tieši vienam no potenciālajiem vilcienu pretendentiem - Soču olimpisko spēļu laikā lietotajām Lastočkām. Piemēram, konkursā var pieteikties piegādātāju apvienības. Un te noteikts, ka "vagonu virsbūves korpusam jābūt no alumīnija”. Lai gan Pasažieru vilcienā skaidro, ka tas šobrīd esot modernākais materiāls, citi potenciālie piegādātāji biežāk izvēlas citu - piemēram, nerūsējošo tēraudu. Taču galvenais - nolikumā nav strikti teikts, ka vilcieniem jābūt jauniem. "Tas izriet no paša iepirkuma loģikas un struktūras. Šis iepirkuma nolikums ir jālasa kopumā. Tas, ka tiem vilcieniem ir jābūt jauniem un mēs vēlamies iegādāties tikai jaunus, izriet no nolikuma,” bažas par nolikuma tekstu novērst cenšas Pasažieru vilciens valdes priekšsēdētājs Andris Lubāns.

Taču raidījums norāda uz vēl kādu interesantu detaļu - Vilcienu Lastočka ražotāju pārstāvja Sinara Group vadītājs Dmitrijs Pumpjanskis bija tas, kurš Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam izrādīja Lastočkas ražošanas procesu pirms olimpiskajām spēlēm Sočos. Savukārt de facto Pumpjanski pamanīja par kukuļņemšanu aizdomās turētā, bijušāLatvijas dzelzceļa šefa Uģa Magoņa 50. dzimšanas dienas ballītē Rundāles pilī, dažus mēnešus pirms vilcienu iepirkuma konkursa izsludināšanas. "Es pirmo reizi dzirdu šo uzvārdu. Es nekad neesmu ar viņu neko saturiski runājis. Varbūt es esmu sasveicinājies,” norāda satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība).

Uz de facto jautājumu par to, vai iespējams, ka Latvijā būs vilcieni Lastočka, atbild: "Es nezinu. Man nav komentāru šobrīd par Lastočku. Es domāju, ka Lastočka kā tāda nekad nebūs Latvijā, jo tas ir specifisks vilciens, kas ražots specifiskam tirgum, bet, kā jūs zināt, tas ražotājs ir Siemens, kas arī ir izrādījis interesi vilcienus piegādāt.”

de facto noskaidrojis arī summu, par kādu Pasažieru vilciens plāno iegādāties 32 jaunus vilcienus. Tie ir apmēram 200 miljoni eiro. Plānots, ka sākotnēji to uzņēmums aizņemsies, bet vēlāk segs, par ceturtdaļu palielinot pārvadāto pasažieru skaitu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas