Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Delna iesniedz priekšlikumus par reformām nekustamo īpašumu darījumos

Biedrība Sabiedrība par atklātību Delna vērsusies pie tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) un ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (Vienotība) ar priekšlikumiem par nepieciešamajām reformām nekustamo īpašumu darījumu un to reģistrēšanas procesā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Delnas vadītājs Jānis Volberts, priekšlikumi iesniegti, gan lai novērstu krāpniecības gadījumus, tostarp tiem, par ko Delnai ziņojuši cietušie, gan arī būtiski samazinātu reģistrācijas izmaksas un atvieglotu tiesu darbu.

Delna norāda, ka pēdējos 25 gados kārtība Lietuvā un Igaunijā, kā arī citu Eiropas valstu ilglaicīgā pieredz ir pierādījusi ievērojamu pārākumu pār Latvijas praksi. Piemēram, Doing Business 2016 reitingā Lietuvas nekustamā īpašuma darījumu reģistrācijas process novērtēts kā otrais labākais pasaulē, savukārt Igaunijas - kā ceturtais labākais, savukārt Latvija ir 23.vietā. Lietuvas un Igaunijas sistēmas izcilību novērtē arī prestiži pārskati, tomēr Latvijas sistēma netiekot pozitīvi vērtēta - "tā vietā tiek norādīts uz pašsaprotamām lietām" - zemesgrāmatas publiskā ticamība un iespēja atsavināt tikai zemesgrāmatā ierakstītu nekustamo īpašumu.

Līdz ar to Delnas ieskatā ir nepieciešams nodrošināt zemesgrāmatu lielāku ticamību un stabilitāti, tādēļ ierakstīšanai zemesgrāmatā būtu nepieciešams iesniegt notariāli apliecinātu darījumu.

Lai novērstu sistēmas trūkumus, Delna sadarbībā ar Latvijas Zvērinātu notāru padomi piedāvā samazināt administratīvos šķēršļus un ieviest vienas pieturas aģentūras principu, palielināt darījuma līdzēju un trešo personu aizsardzību, aizstājot līdzēju notariālu paraksta apliecinājumu ar nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatā ar paša darījuma notariālu apliecināšanu.

Tāpat izteikti vairāki priekšlikumi, lai nodrošinātu sabiedrības intereses. To vidū ir ieteikums izveidot spēcīgu filtru noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanā, atslogot tiesas, samazināt publisko līdzekļu izlietojumu tiesām, novērst robu zemesgrāmatas procesā un īpašumu izkrāpšanu, novērst fiktīvu darījumu noslēgšanu un nodrošināt pirmpirkuma tiesību un kopīpašnieku tiesību efektīvu aizsardzību.

Vēl tiek rosināts nodrošināt notāra elektroniski iesniegtas ziņas ieraksta vai atzīmes izdarīšanu zemesgrāmatā caur drošu tiešsaistes kanālu starp Valsts vienoto datorizēto zemesgrāmatas sistēmu un Notāru informatīvo sistēmu, kā arī samazināt zemesgrāmatas valsts nodevas apmēru un notāra amata atlīdzības apmēru līdz Lietuvas un Igaunijas līmenim.

Priekšlikumu iesniedzēju ieskatā šāda reforma sniegs būtisku ieguldījumu tiesiski drošas vides veidošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas