Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Delna vēl nav izlēmusi, vai iesniegs sūdzību EK par Gaismas pils infrastruktūras būvdarbu līgumu

Sabiedrība par atklātību Delna vēl nav pieņēmusi lēmumu, vai vērsīsies Eiropas Komisijā (EK) par Kultūras ministrijas (KM) lēmumu slēgt līgumu ar pilnsabiedrību Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA) par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbiem, pastāstīja Delnas direktors Kristaps Petermanis.

Viņš sacīja, ka Delnas padome vēl domā. Tiklīdz būšot lēmums, Delna par to informēšot.

Iepriekš Petermanis pauda pārliecību, ka vēršanās EK ir neizbēgama, taču lēmumu par rīcību jāpieņem Delnas padomei, jo šis jautājums skar visu organizācijas darbību. Tāpat vēl jāizlemj, kā rīkoties nacionālajā līmenī, proti, Delnas direktors neredz iespēju turpināt sadarbības līgumu ar Kultūras ministriju. "Pārkāpums ir bijis tik rupjš, ka samierināties ar to nozīmētu uzspļaut visam tam, kāpēc mēs līgumu parakstījām," iepriekš izteicās Petermanis.

Jau ziņots, ka valdība nolēma atļaut Kultūras ministrijai slēgt līgumu ar NBA par Nacionālās bibliotēkas infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbiem. Kopējā līgumcena par Gaismas pils infrastruktūras būvdarbiem paredzēta 10 768 991 lata apmērā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Kā iepriekš uzsvēra Kultūras ministrija, sarunu procedūras rezultātā uzticot Gaismas pils infrastruktūras būvdarbus veikt pilnsabiedrībai NBA, tiks samazināti gan valsts budžeta tēriņi, gan arī jaunā LNB ēka tikts pabeigta paredzētajā laikā.

Kultūras ministrija sarunās par LNB infrastruktūras pirmās kārtas būvdarbu veikšanu noslēgusi līgumu ar NBA, ietaupot 1,45 miljonus latu, salīdzinot ar cenu, kuru valstij nāktos maksāt, ja iepriekš izsludinātā atklātā konkursa rezultātā tiktu noslēgts iepirkuma līgums par 12,22 miljoniem latu. Šo Kultūras ministrijas risinājumu par atbilstošāko ir atzinis arī būvuzraugs Hill International un LNB atbalsta biedrība, balstoties uz veikto inženiertehnisko un juridisko analīzi.

Petermanis iepriekš informēja, ka biedrība ir beigusi vērtēt ministrijas ieceri izbūvēt LNB infrastruktūras daļu, to bez konkursa nododot pašreizējam ēkas būvniekam pilnsabiedrībai NBA. No tiesiskā viedokļa šāda rīcība ir būtisks Publisko iepirkumu likuma un tā pamatā esošās Eiropas Savienības direktīvas pārkāpums. Delna norāda, ka Publisko iepirkumu likums paredz iespēju uzticēt jau iepriekš nolīgtam būvdarbu veicējam papildu darbus bez atklāta konkursa vai citas uz godīgu konkurenci balstītas iepirkuma procedūras.

Tomēr šādā gadījumā ir jākonstatē vairāki svarīgi nosacījumi, kas minēti likuma 63.pantā, un tie jāinterpretē šauri. Gaismas pils infrastruktūras sadaļas sakarā nozīmīgākais nosacījums ir "neparedzamu apstākļu" iestāšanās. Delnas ieskatā, LNB projekta infrastruktūras sadaļas gadījumā šādi "neparedzēti apstākļi" nav saskatāmi.

LNB jaunās ēkas būvniecības pabeigšana un iekārtošanas sākšana paredzēta līdz šā gada beigām, savukārt 2014.gada sākumā ieplānota bibliotēkas atvēršana apmeklētājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas