Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Expo neveiksme beidzas ar tīrīšanu ministrijā - pret Stafecki, Feodorovu un vēl četriem disciplinārlieta

Septiņu ierēdņu, valsts sekretāru ieskaitot, saukšana pie disciplināratbildības pēc likuma pantiem, kas paredz pat atbrīvošanu no amata vai pazemināšanu amatā, un nopietni pārmetumi diviem bijušajiem ministriem - ar tādu bezkompromisu rezultātu, kas pamatīgi satricinājis Ekonomikas ministrijas (EM) pamatus un sola paretināt tās vadošo darbinieku rindas, beigusies dienesta pārbaude par amatpersonu rīcības izvērtējumu, organizējot Expo projektu. 

Dienas rīcībā esošais dienesta ziņojums ietver pārliecinošus un smagus pārmetumus par būtisku mantisku kaitējumu valsts budžetam, kuri, visticamāk, būs jāvērtē Ģenerālprokuratūrai. Ne visas ziņojumā minētās personas, piemēram, bijušais valsts sekretārs Juris Pūce un valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš, vairs ir EM amatos, līdz ar to viņu atbildību nevar vērtēt disciplinārlietas ietvaros. Atvērts paliek jautājums par vēršanos Ģenerālprokuratūrā. Pūce Dienai norādīja, ka viņu "neuztrauc Danas Reiznieces-Ozolas iespējamā vēršanās Ģenerālprokuratūrā". Liepiņam, kurš šobrīd ir valsts kapitālsabiedrības Starptautiskā lidosta Rīga valdes priekšsēdētājs, pirms komentāru sniegšanas esot jāiepazīstas ar ziņojumu. 

Cita iemesla - pielaides valsts noslēpumam nesaņemšanas - dēļ jau atlūgumu iesniedzis valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis, kuram pēc disciplinārlietas ierosināšanas amats tik un tā, visticamāk, būtu jāpamet. Vēl pirms viņa atlūgumu iesniedzis Expo projekta vadītājs ministrijā Roberts Stafeckis, liecina Dienas rīcībā esošā informācija.

Līdz ar to ir kļūdījušies tie, kuri apgalvoja, ka ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) iestāšanās par Latvijas līdzdalības projekta World Expo izstādē Milānā apturēšanu ir tikai jaunas politiķes pašreklāma, kas nebeigsies ar konkrētu kļūdu un vainīgo nosaukšanu. Nenoliedzot aizdomu pamatotību, valdības koalīcijas partneros valda iespaids, ka pārkāpumi Expo sagatavošanā var tikt izmantoti EM atslēgas kadru nomaiņā, tā Zaļo un Zemnieku savienībai iegūstot paliekošu ietekmi šajā saimnieciski ietekmīgajā ministrijā. 

Pūces mantojums 

EM dienesta ziņojums, ar ko iepazinusies Diena, nesniedz mierinājumu tiem, kas cerēja, ka Expo producētāji palikuši nesaprasti politiskās ietekmes cīņās un EM adekvāti maksājusi par vērtīgu mākslas produktu. No darbu pieņemšanas - nodošanas aktiem neviešas pārliecība, ka pēc pēdējām ziņām jau samaksātie 851 866 eiro privātuzņēmēju izveidotajai komandītsabiedrībai (KS) Expo2015 par Latvijas dalības producēšanu un paviljona projektēšanu šajā starptautiskajā izstādē iztērēti lietderīgi. Producēšanas līgums ne tikai slēgts KS interesēs, bet vēlāk tajā mainīta samaksas kārtība, neprasot no uzņēmējiem pirms rēķinu apmaksas detalizētas atskaites un apliecinājumus par darbu pabeigtību, secināts dienesta pārbaudē. 

Toreizējais EM valsts sekretārs Pūce Expo Latvijas ekspozīcijas projektēšanas un producēšanas pakalpojumu iegādi izvēlējies veikt vienā iepirkumā, atdalot ekspozīcijas projektēšanu no būvniecības, lai gan valdība iepriekš bija akceptējusi paša Pūces parakstītu un toreizējā ekonomikas ministra Daniela Pavļuta virzītu ziņojumu, kurā projektēšana bija attiecināta uz būvniecības iepirkumu, kā tam loģiski būtu jābūt, secināts dienesta izmeklēšanā. Notikumu gaita rāda, ka projektēšanas, ko veica arhitekti, iekļaušana producēšanas iepirkumā ļāva neuzkrītošāk uzaudzēt sabiedrisko attiecību, mārketinga un satura izveides izmaksas, tā Expo padarot par «naudas pumpi» politiski pietuvinātiem sabiedrisko attiecību speciālistiem. Pats Pūce Dienai apgalvo, ka lēmums par iepirkuma struktūru pieņemts, "balstoties uz lietderības un projekta vadības apsvērumiem". To esot ieteikuši atbildīgie ministrijas darbinieki. 

Ierosinātas disciplinārlietas

EM Expo2015 projekta vadītājs Roberts Stafeckis. Tieši balstoties uz viņa mutiskajiem apliecinājumiem, pārējās EM amatpersonas akceptēja nepilnīgos darbu pieņemšanas – nodošanas aktus, uzticoties, ka apmaksājamie uzdevumi ir paveikti.

Stratēģiskās plānošanas un resursu vadības departamenta direktore Velta Feodorova bija tieši atbildīga par līguma izpildei paredzētā finansējuma izlietojuma kontroli, taču piedalījās sanāksmē, kurā tika mainīta pakalpojumu apmaksas kārtība par labu komandītsabiedrībai Expo2015, neprasot konkrēto darbu pabeigšanu pirms rēķinu apmaksas.

Juridiskā departamenta direktore Māra Līdumniece un Tiesiskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja Laura Ange nesniedza kvalitatīvas juridiskās konsultācijas amatpersonām, tā pieļaujot prettiesisku lēmumu pieņemšanu par projektēšanas un producēšanas līgumiem.

Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktore Ilze Beināre ierosināja izsludināt būvniecības iepirkumu, neskatoties uz to, ka tehniskā projekta kopējās būvniecības izmaksas būtiski pārsniedz pieejamo finansējumu – 1 346 302 eiro.

Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktores vietnieks Kristaps Soms, balstoties uz kura ziņojumu tika parakstīts 172 521 eiro vērts līgums par pamatu būvi Milānā, lai gan amatpersonām bija pamats šaubīties par iespējām pabeigt būvniecību.

Visu Agneses Margēvičas rakstu Expo neveiksme beidzas ar tīrīšanu ministrijā lasiet otrdienas, 24. februāra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas