Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Inbox.lv: Kiberuzbrukumi ir lielo interneta portālu ikdiena

Kiberuzbrukumi un izkliedētās pakalpojumu bloķēšanas jeb DDoS uzbrukumi ir lielo interneta portālu ikdiena, nevis ārkārtas situācija, aģentūrai LETA sacīja e-pakalpojumu vietnes Inbox.lv īpašnieka SIA Inbokss valdes priekšsēdētājs Andris Griķis.

Griķis norādīja, ka DDoS pieaugumu apliecina arī globālās tendences – Corero Network Security apkopotie dati par aizvadītā gada trešo ceturksni liecina, ka organizācijas visā pasaulē katru mēnesi saskārās ar vidēji 237 DDoS uzbrukumiem, kas ir 91% pieaugums pret pirmo, un 35% pieaugums attiecībā pret otro ceturksni. "Kā viens no iemesliem šāda veida kiberuzbrukumu skaita pieaugumam ir gan lietu interneta attīstība, kad interneta pieslēgums daudzām ierīcēm nav drošs, gan hakeru nolīgšanas iespējas jeb tā saucamā DDoS for Hire izplatība. Pašlaik teju jebkurš cilvēks par mazāk nekā 100 ASV dolāriem var pasūtīt sistemātiskus uzbrukumus organizācijām," sacīja Inbox.lv pārstāvis.

"Kiberuzbrukumi gan mums, gan citiem lielajiem portāliem ir ikdiena, un par to nevajag brīnīties. Lielākā daļa šie uzbrukumi tiek novērsti automātiski, taču ir nepieciešama arī manuāla speciālistu iejaukšanās. Arvien lielāka nozīme kiberdrošības stiprināšanā ir preventīva sagatavošanās, tāpēc svarīgi kļūst ārvalstu notikumu padziļināta analīze, izvērtējot to iespējamo ietekmi gan uz Latviju, gan uz pašu uzņēmumu," piebilda Griķis.

Runājot par Inbox.lv aizvadītā gada statistiku kiberdrošībā, Griķis atklāja, ka DDoS uzbrukuma veids portālam bijis viens no izplatītākajiem - pērn Inbox.lv saskārās ar diviem lieliem un neskaitāmiem mazākiem DDos uzbrukumiem.

DDoS pērn sekoja mēģinājumi uzlauzt lietotāju pastkastes, sistēmas ievainojamības meklēšana, vēstuļu izplatīšana ar mērķi iegūt lietotāju datus un krāpnieciskas vēstules ar mērķi gūt finansiālu labumu, viņš piebilda.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka 16.janvārī, plkst.13.14 Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācijas sistēmai un e-veselībai notika uzbrukums, bet plkst.15.56 sistēmas darbība tika atjaunota. Uzbrukums NVD informācijas sistēmai, tostarp e-veselībai bija plānots un notika vienlaicīgi no vairāk nekā 20 valstīm, vai vismaz datorsistēmām, kas uzdodas nākam no tādām.

Savukārt aģentūra LETA 17.janvārī, piedzīvoja kiberuzbrukumu aģentūras pakalpojumu serveriem. Tā dēvētais izkliedētās pakalpojumu bloķēšanas metodes (distributed denial of service, DDoS) uzbrukums sākās aptuveni plkst.13.30, uz vairākām stundām apgrūtinot piekļuvi aģentūras LETA interneta lapai.

Uzbrukumam izmantotās DDoS būtība ir caur internetu uzbrukuma mērķim sūtīt milzu daudz pieprasījumu pieslēgties serverim. Pieprasījumi tiek sūtīti no daudzu interneta lietotāju datoriem vienlaicīgi, turklāt pašiem lietotājiem par to pat nenojaušot. Serveris ar to netiek galā, un tā sniegtais pakalpojums tiek bloķēts. Runa ir par desmitiem tūkstošu pieprasījumu sekundē, pat vairāk.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas