Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Nekā personīga: Latvija varētu pati veidot un uzturēt degvielas rezerves

Šajos mēnešos pasaule piedzīvo ne tikai vīrusa krīzi. Vēl pirms tās naftas ieguvējvalstis sāka "cenu karu". Tā ietekmē cenas noslīdējušas nepieredzēti zemu. Lai dažādu krīžu gadījumā armijas, mediķi, policija un citi dienesti nepaliktu bez iespējas pārvietoties, valstis veido degvielas rezerves. Tie, kas to var atļauties, veido savus uzkrājumus. Latvija iepērk pakalpojumu, ka krīzes brīdī degvielu piegādās privātās kompānijas, kas nodrošina krājumus. Kā intervijā Nekā personīga saka Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS) – krīzes brīžiem tas nav drošākais veids.

Latvijas stratēģiskās degvielas rezerves nebaltai dienai nodrošina deviņi uzņēmumi: SIA Pirmais, SIA Circle K Latvia, SIA RDZ Energy, AS Ventbunkers, Lietuvas kompānija Okseta, Baltic Petroleum, Vitol, Gunvor, Mercuria Energy Trading.

Eiropas regula nosaka, ka 40% no rezervēm jāglabā citās Eiropas Savienības valstīs, 60% pašu mājās. Kopā naftas produktu drošības rezerves Latvijā ir 376 000 tonnu apjomā.

Par degvielas sadali krīzes brīdī lemj Ministru kabinets. Tas notiek, ja ir izsludināta ārkārtējā situācija vai enerģētiskā krīze, tad darbu sāk Valsts enerģētiskās krīzes centrs. Centrā darbojas ministrijas, armija, gāzes un elektropiegādes kompānijas, Rīgas siltums, Regulators, Degvielas tirgotāju asociācija.

Vispirms naftas produkti pienākas armijai, mediķiem, policijai un citiem dienestiem, pēc tam pārējām struktūrām. Ja kaut kas paliek pāri, to var arī nodot tirgošanai iedzīvotājiem, bet tā krīzes situācijā nav prioritāte, norāda Nekā personīga.

Valsts nav nopirkusi šo degvielas apjomu un arī neīrē degvielas krātuves. Pakalpojums, kas ar valdības lēmumu ir noslēgts, nozīmē, ka uzņēmējiem noteiktā laikā jānodrošina, ka valsts nolīgto degvielas apjomu var saņemt – no krātuvēm Latvijā 24 stundu laikā, no naftas termināliem ārpus Latvijas – 20 dienās, skaidro raidījumā. 

2018.gadā, kad konkursa kārtībā tika noslēgts pēdējais līgums uz diviem gadiem, valstij tas izmaksāja 38 miljonus eiro. Iepirkumā uzvarēja deviņas kompānijas. Divas ar aizdomīgiem īpašniekiem, norāda Nekā personīga.

Uzņēmums RDZ Energy, kura agrākais nosaukums ir Ramockas dzirnavas, iesaistīts vairākos skandālos, piegādā degvielu Rīgas satiksmei un ir viens no Latvijas stratēģisko degvielas rezervju glabātājiem. 

Šonedēļ Nekā personīga atbildes uz uzdotajiem jautājumiem par uzņēmuma īpašnieku struktūru nesaņēma. Ramockas dzirnavas jeb RDZ Energy akcionāri ir elitārajā Monako dzīvojuši divi itāļi. Viens no viņiem netieši medijos ticis saistīts ar itāļu mafiju. RDZ Energy to sauc par meliem un izdomājumiem. 

Uzņēmums Ramockas dzirnavas joprojām piegādā degvielu Rīgas satiksmei. Līgums ar uzņēmumu uz piecu gadu termiņu tika noslēgts 2015.gadā. Nekā personīga žurnālistu rokās vēl Nila Ušakova valdīšanas laikā nonāca pavadzīmes, kurā varēja redzēt kā Rīgas satiksmes vairumā iepirktā degviela maksā dārgāk nekā tā, kas nopērkama degvielas uzpildes stacijās. Ušakovs un Rīgas satiksme solīja veikt izmeklēšanu, kas beidzās ar neko, vēsta raidījums. 

Nekā personīga apstiprināja Rīgas satiksmē – tiek gatavoti iepirkuma dokumenti jaunam konkursam. Rīgas jaunieceltā izpilddirektore Iveta Zalpētere Nekā personīga nespēja atbildēt, kā vērtējama Rīgas satiksmes sadarbība ar šo degvielas piegādātāju. Ar uzņēmumu iepazīšanās tikšanās viņai esot paredzēta tikai nākamnedēļ. 

Šai kompānijai bija izdevies arī pirms vairākiem gadiem iegūt ekskluzīvu līgumu, kas ļāva tam kā vienīgajam uzglabāt valsts stratēģiskās degvielas rezerves. Bet RDZ Energy monopols beidzās, kad Ekonomikas ministrija izsludināja konkursu, kurā izvēlējās vairākas firmas. 

Starp konkursā atrastajiem degvielas krājumu glabātājiem ir arī kompānija Gunvor. Tai naftas produktu rezervuāri ir Nīderlandē, kompānijas mājvieta – Šveicē. Plašāk tā kļuva zināma, kad firmas īpašnieku, Krievijas prezidenta draugu Genādiju Timčenko ASV varasiestādes iekļāva sankciju sarakstā. ASV Valsts kase sankcijas pret Timčenko skaidroja ar to, ka kompānijas Gunvor patiesā labuma guvējs ir Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ka viņam ir pieeja Gunvor aktīviem.

Gan toreiz, gan arī šobrīd Ekonomikas ministrija Nekā personīga apgalvo – uzņēmējus izvērtējuši drošības dienesti, bet aizdomas par to īpašniekiem nav radušās, tāpēc ļauts līgumus slēgt. 

Janvārī mainījās kārtība, kurš uzrauga, vai kompāniju naftas produktu krātuvēs degviela patiešām ir pieejama. Līdz gadu mijai to darīja Ekonomikas ministrija. No janvāra tas ir ministrijas pakļautībā esošā Būvniecības valsts kontroles biroja uzdevums. Ministrija apliecina, ka decembrī pēdējo reizi pārliecinājušies, ka valstij nepieciešamās degvielas krājumi ir uzņēmējiem uz vietas. Jaunais uzraugs Nekā personīga atbildēja, ka šobrīd aktīvi formējot personālu un paplašinot darbinieku rindas, lai iesaistītos jaunajos pienākumos. 

Ekonomikas ministrija gatavo valdībai ieteikumus, ko darīt ar rezervju glabāšanu. Viens no tiem būs – rezerves veidot pašiem.

Top komentāri

Zēzesietis
Z
Kur tad populists Kučinskis bija pavisam nesenā pagātnē, ka kā valdības vadītājs nespēja izveidot valsts degvielas rezerves uzturēšanu sistēmu. Vajadzēja, lai nauda ripo citos virzienos.
Krējums Saldais
K
"Pakalpojums, kas ar valdības lēmumu ir noslēgts, nozīmē, ka uzņēmējiem noteiktā laikā jānodrošina, ka valsts nolīgto degvielas apjomu var saņemt – no krātuvēm Latvijā 24 stundu laikā, no naftas termināliem ārpus Latvijas – 20 dienās, skaidro raidījumā. " . . . . . .Nesmīdiniet manas baltās čībiņas. Ja tiešām būs krīze, un vajadzēs degvielu, tālāk liberālā cenzūra svītroja...
Pie mums
P
Nonācis opozīcijā sāk runāt kā pats Cicerons. Kamēr ir amatā par lūpām nāk tikai vārgi šļupsti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas