Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Nekā Personīga: Rīgā uzdarbojas noziedznieki, kas izkrāpj nekustamos īpašumus no neaizsargātiem cilvēkiem

Pēc pagājušās nedēļas Nekā Personīga stāsta par meistarīgi izkrāptu mantotu māju, policija beidzot lūgusi īpašumam uzlikt arestu. Tas izslēdz nama tālāku pārdošanu. Tomēr joprojām ir daudz jautājumu, piemēram, kā  krāpnieki ieguva informāciju par neapsaimniekoto māju ar nodokļa parādiem? Un pats galvenais - kā viņiem izdevās izlauzties cauri vairāku amatpersonu kontroles sietam un iegūt māju savā īpašumā, to vairākas reizes pārdot un ieķīlāt. Izrādās, ka noziegumu veikusi organizēta grupa, kuras profils ir īpašumu izkrāpšana no mazaizsargātiem un vientuļiem cilvēkiem.

Armands Salmiņš, kam māte mantojumā atstājusi māju Juglā, kļuva par krāpnieku upuri un zaudēja māju. Viņam nezināmas personas viltoja mātes, kā arī notāra parakstu par mājas pārdošanu un neīstos dokumentus iesniedza zemesgrāmatu nodaļā, kur tiesnese tos reģistrēja kā īstus. Mēneša laikā māju pārdeva veselas trīs reizes. Salmiņš par krāpšanu uzzināja, kad neapdzīvotajā mājā ieradās grupa cilvēku, lai īpašumu izrādītu ceturtajam pircējam.

Māja tukša stāvēja kopš 2010. gada. Salmiņš nepārreģistrēja to uz sava vārda un nemaksāja arī nekustamā īpašuma nodokli, gaidot labākus laikus.

Tieši pagājušā gada septembrī Rīgas domes pašvaldības ieņēmumu pārvalde pēc gadu ilgiem pūliņiem beidzot noskaidroja, kurš ir likumīgais mantinieks mājai Malienas ielā, taču Salmiņu nesasniedza pašvaldības sūtītais aicinājums ierasties un uzrādīt mantojuma apliecību.

Toties zibenīgā ātrumā rīkojās krāpnieki. Kāds Juris Mazjānis Salmiņa mirušās mātes vārdā 7.oktobrī nomaksāja nodokļu parādu, un nedēļu vēlāk 14.oktobrī Mazjāni tiesnese reģistrēja kā likumīgo īpašnieku.

RD Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks Ilmārs Ziedonis  raidījumam nevarēja komentēt kā noziedznieks uzzināja par īpašumu.

Pašvaldības iestāde vaino zemesgrāmatas nodaļu. Informāciju par nodokļa parādu ar īpašumu nesaistītajai personai esot izpaudusi kāda tiesnese.Vai krāpniekiem bija savs informators valsts vai pašvaldības iestādēs  noskaidros policijas izmeklēšanā. Tomēr atklājas interesanta problēma - zemesgrāmatas nodaļu tiesnešiem joprojām tiek iesniegti dokumenti papīra formā un viņi nevar piekļūt notāru reģistriem, lai pārliecinātos par darījumu īstumu. Salmiņa izkrāptās mājas gadījumā it kā notāra sagatavotajam dokumentam bija izdomāts numurs.

Nekā Personīga gan pārliecinājās, ka iegūt zīmogu ar valsts ģērboni nav tik viegli. Taču tas nenozīmē, ka šādu zīmogu nevar pasūtīt ārzemēs.

Tomēr krāpnieki darbojušies droši un darījumos ir viens  rokraksts. Izkrāptās mājas pēdējais īpašnieks ķēdē ir 21 gadu vecais Krievijas pilsonis Sergejs Gaidukovs. Viņš māju ieguva apmaiņā pret 17 gadus vecu BMW automašīnu. Gaidukovs Rīgā daudzdzīvokļu mājā dzīvo kopā ar tēvu un vectēvu. Jaunieša nodarbošanos vectēvs neatklāj. Gaidukovs sola aprunāties ar mazdēlu par šaubīgo darījumu un mums atzvanīt, tomēr to neizdara.

Sergejam Gaidukovam ir firma Latvijā. Tā reģistrēta kādā Ķengaraga daudzdzīvokļu mājā. Protams, ka nekādas firmas tajā nav. Taču pēdas ved uz rūdītu krāpnieku bandu, kuras kontā ir ne viens vien izkrāpts nekustamais īpašums.

Prokūriste Gaidukova uzņēmumā Nataļja Reine ir krāpniece. Viņa izmānījusi dzīvokļus no mazaizsargātiem veciem cilvēkiem. Reines bijušajā dzīvesvietā kaimiņi stāsta, ka šeit bieži ierodas apkrāptie. Pirms 5 gadiem LNT stāstīja par gadījumu, kur kāda Nataļja Reine uzdevusies par privātā sociālā fonda Jūsu nākotne darbinieci un pensionāri Silviju piespiedusi parakstīt dzīvokļa maiņas darījumu. Apkrāptā sieviete pēc pārdzīvotā nonākusi psihiatriskajā slimnīcā. Nataļju Reini un vēl deviņu cilvēku organizēto grupu policija pieķēra. Viņus patlaban tiesā par krāpšanu lielā apmērā un apzinātu viltojumu iesniegšanu notāriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas