Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Rail Baltica ceļā uz ķidāšanu

Eiropas sliežu platuma dzelzceļš _Rail Baltica _projekta līmenī šobrīd jau ir nobāzējies uz diviem iespējamiem trašu variantiem, tādējādi ir dota zaļā gaisma ietekmes uz vidi novērtējumam. Galopa tempā jau šomēnes – 23.februārī – sāksies projekta publiskā apspriešana pašvaldībās. Kā norāda Satiksmes ministrijā – tieši tad izkristalizēsies, kuru no diviem variantiem īstenot trases izbūvē, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Projekts paredz, ka trase skars 16 pašvaldību, un jau tagad daļa no tām izsaka skaļus protestus pret trases klātbūtni teritorijā. Jaunajam dzelzceļam Latvijā paredzētas divas pieturvietas – Rīgas dzelzceļa stacijā un Rīgas lidostā.Pirmā projekta publiskā apspriešana notiks Sējas pašvaldībā. Mārupes iedzīvotājiem būs iespēja izteikties 7.martā. Paredzēts, ka no 23.februāra teju katru dienu būs viena vai divas apspriedes, paredzēts, ka process noslēgsies 11.martā. Mārupes pašvaldībā gan jau tagad ir iebildumi pret abiem trases variantiem. Pašvaldība nevēlas, lai dzelzceļa atzara izbūve ietu cauri blīvi apdzīvotai teritorijai – Vētras ciemam. Taču iebildumi netiekot ņemti vērā. Novada attīstības komitejas priekšsēdētājs Pēteris Pikše ieceri dēvē par ekonomiski nepamatotu un uzskata, ka ir neloģiski pasažierus, kuri visātrākā veidā vēlas nokļūt Tallinā, Helsinkos vai Berlīnē, aizkavēt ar nevajadzīgu atzaru – loku uz lidostu, "kur gribētu izkāpt labākajā gadījumā tikai daži procenti no vilciena pasažieriem". Turklāt līdz šim neviens tā arī nav nācis klajā ar provizoriskiem aprēķiniem, cik procentu no vilciena pasažieriem varētu izkāpt lidostā Rīga un vai pārējiem līdz ar to ir vērts kavēties par 30–60 minūtēm. "Šajā gala variantā tiek sabojāts jaunais Mārupes ciemats, kurš nodibināts 2013.gadā un kur ievilkta kanalizācija un noasfaltētas ielas. Tāpat ar šo variantu ir neapmierināta Rīga. Tādi trašu koridori nav iekļauti ne Mārupes, ne Rīgas plānojuma dokumentos. Trase iet garām tikko kā uzceltajai rūpnīcai Polipks, kurā investēti 17 miljoni. Tur atrodas īpaši smalkas tehnoloģijas, kas nepieļauj zemes svārstības," stāsta Pikše.Satiksmes ministra padomnieks Kaspars Briškens Dienai gan norāda, ka Mārupes pašvaldība līdz galam neizprot, cik stratēģiski nozīmīgs šis projekts ir un ka tas dos priekšrocības arī pašai Mārupei. "Ir jāvērtē nevis tas, vai ceļotājam no Igaunijas uz Kauņu vai Varšavu būs jātērē liekas desmit minūtes, bet tas, kādas priekšrocības gūs reģiona lielākā lidosta," viņš skaidro un piebilst, ka projekts lidostai radīs tiešo savienojumu ar Baltijas lielākajām pilsētām. Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 5.februāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas