Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Saskaņa ideju par pilnīgu pāreju uz mācībām valsts valodā uzskata par provokatīvu

Partija Saskaņa publiski izskanējušo ideju par pilnīgu pāreju visos izglītības līmeņos uz mācībām valsts valodā uzskata par destruktīvu un provokatīvu, aģentūru LETA informēja politiskajā spēkā.

"Mēs viennozīmīgi atbalstām nostādni, ka izglītības sistēmai ir jāveicina latviešu valodas kvalitatīva apguve visos izglītības līmeņos," skaidro partijā. Tomēr reizē Saskaņa kategoriski nepiekrīt, ka šo mērķi var sasniegt, liedzot mazākumtautībām piederīgām personām mācības dzimtajā valodā, "nu jau attiecinot šo ierobežojumu uz bērnudārzu mazuļiem".

Partija iebilst, ka "šauru partejisku interešu vārdā" politiķi spertu soļus, kas "ilgtermiņā mūsu valstij izmaksās dārgi". Saskaņa aicina ar šādu rosinājumu nešķelt Latvijas iedzīvotājus.

Politiskajā spēkā vērš uzmanību, ka, īstenojot jebkādas izmaiņas mazākumtautību izglītības jomā, "nav pieļaujams ignorēt Satversmē nostiprinātās mazākumtautību personu tiesības saglabāt un attīstīt savu valodu, etnisko un kultūras savdabību". 

"Tomēr konsultācijas ar nodokļu maksātājiem par izmaiņām mazākumtautību izglītības kārtībā nenotiek," akcentē Saskaņā.

Partijā norāda, ka, ja tiktu īstenota publiski izskanējusī ideja attiecīgā veidā pāriet uz mazākumtautībām piederīgo bērnu mācībām latviešu valodā, "valsts nihilistiski ignorētu savas starptautiskās saistības".

Saskaņa šajā jautājumā akcentē nepieciešamību ievērot Vispārējo konvenciju par nacionālo minoritāšu aizsardzību, kā arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) rekomendācijas.

Attiecīgā iecere būtu "vēl viens solis prom no eiropeiskām un Rietumu vērtībām", pauž politiskajā spēkā. "Tas būs sitiens mazākumtautību kultūras identitātei, viņus pazemos, vairos nestabilitāti un nesaskaņu sabiedrībā," akcentē politiskajā spēkā.

Kā ziņots, nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) paudusi atbalstu tam, ka visos izglītības līmeņos būtu īstenojama pilnīga pāreja uz mācībām valsts valodā. Paralēli VL-TB/LNNK nākusi klajā arī ar citu iniciatīvu par mācību latviešu valodā pieejamības nodrošināšanu pirmsskolās jeb bērnudārzos.

Jaunās konservatīvās partijas līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns paudis, ka Izglītība un zinātnes ministrija, kas ir JKP pārziņā, aktīvi veicinās pāreju uz mācībām valsts valodā bērnudārzos.

Attīstībai/Par! (AP) atbalsta mācību latviešu valodā pieejamības nodrošināšanu bērnudārzos jeb pirmsskolas izglītības iestādēs, kas ir kombinējams solis ar citiem sabiedrības saliedēšanas pasākumiem, aģentūrai LETA norādīja AP līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts. Savukārt VL-TB/LNNK rosinājumu par pilnīgu pāreju uz mācībā latviski politiķis nekomentēja.

 

Top komentāri

:):):):)
:
Nekas nevar būt provokatīvāks in sabiedrību šķeļošāks kā Saskaņas darbošanās Rigas domē pēdējos 10 gadus.
Marks
M
Izrādās, nospiedoši lielākā daļa Eiropas virzās prom no Eiropas, jo izņemot Somiju, katrā valstī ir 1 valsts valoda un tajā arī notiek mācības visos izglītības līmeņos. Saskaņa to nezin vai?
Def
D
Lai nu saskaņa tur muti,Latvijā valsts valoda ir latviešu un izglītībai valsts skolās jābūt tikai valsts valodā !!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas