Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Vienotība gada laikā pamanījusies reitingu sadeldēt uz pusi

Uz jautājumu "Ja rīt notiktu LR Saeimas vēlēšanas, par kuru politisko partiju vai apvienību jūs balsotu?" decembrī vairāk nekā piektdaļa vēlētāju - 20,7% - atbildējusi, ka to nezina, bet vēl 16,9% paziņojuši, ka vēlēšanās nepiedalīsies. Liela daļa politisko spēku nav piedzīvojuši īpaši radikālus reitingu kāpumus vai kritumus gada laikā, izņemot vienu - partiju Vienotība. Tā no 12,3% gada sākumā atbalstu sev samazinājusi uz 6% decembrī, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Aptaujā, kurā piedalījās 823 Latvijas pilsoņi, vislabākais rezultāts ir Saskaņai - 18,3%, savukārt turpmākajās trijās vietās ir valdošās koalīcijas partijas - Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) ar 16%, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK (NA) ar 10,5% un Vienotība ar 6%, kas ir tikai nedaudz vairāk nekā opozīcijā esošajai Reģionu apvienībai (LRA) ar 5,6%. Pētot reitingu dinamiku pa mēnešiem, redzams, ka Vienotība ir lielākā zaudētāja gada griezumā - gada pirmajā pusē reitings tai turējās 11-12% robežās, bet jau augustā un septembrī sākās kritiens, kas īpaši jūtams pēdējos mēnešos - 10,4% oktobrī, 8,4% novembrī un jau minētie 6% decembrī. ZZS no 14,2% janvārī spējusi reitingu audzēt, faktiski tāds pats kā janvārī tas gada nogalē ir NA, savukārt Saskaņas reitings decembrī ir zemākais gada laikā, jo janvārī tas bija 22,3% un lielākoties svārstījies 19-22% robežās. Gada laikā situācijai svārstoties, optimistiski to noslēdz LRA, bet vēl viena Saeimā pārstāvētā partija No sirds Latvijai atbalstītājus nedaudz zaudējusi - no 5,2% janvārī līdz 3,3% decembrī, tiesa gan, tā jau ir neliela atgūšanās pēc zemākā punkta, kas partiju piemeklēja jūlijā un augustā.

Reitinga kritums uzreiz nenozīmē partijas darbības beigas, atgādina SKDS direktors Arnis Kaktiņš. Turklāt, ja gribētu vilkt paralēles ar vairākām bijušajām varas partijām, kuru darbība tika izbeigta, nāktos veikt pētījumu teju maģistra darba līmenī, viņš saka. Piemēram, partija Latvijas ceļš vēlēšanās nepārvarēja 5% barjeru, tomēr juridiski pastāvēja vēl ilgi, līdz apvienojās ar Latvijas Pirmo partiju. Šobrīd, vērtējot Vienotības situāciju, Kaktiņš norāda, ka nevienam nevajadzētu domāt, ka partija savu darbību tuvākajā laikā beigs, bet nākamās vēlēšanas tai būs nopietns pārbaudījums. Līdz tām partiju gan var pamest atsevišķi biedri, taču ne lielākā daļa.

Politologs Ivars Ījabs Dienai atzīst, ka Vienotības situāciju ietekmējuši daudzi un dažādi faktori. Tā varētu būt izteikti nesekmīgā valdības komunikācija patvēruma meklētāju jautājumā, tāpat reitinga kritums var būt saistīts ar valdības atkāpšanos. Vēl pie faktoriem Ījabs min "nenogurstošu uzmanību Solvitai Āboltiņai", ironiski piebilstot, ka tauta beidzot esot sapratusi, kurš ir vainīgs visās Latvijas nelaimēs, demonizējot politiķi. Savu artavu reitinga kritumam devis arī skandāls ar balsu pirkšanu Dzintara Zaķa labā un nemitīgie skandāli partijas iekšienē, kurus nodrošina iekšējā opozīcija ar Saeimas deputātēm Ilzi Viņķeli un Lolitu Čigāni priekšgalā.

Vairākus iemeslus partijas popularitātes kritumam saskata Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Kārlis Šadurskis. Viņaprāt, tas saistīts gan ar budžeta veidošanu, kurā esot daudz labu un pietiekami daudz sliktu lietu, bet "mediji un sadarbības partneri neslavē par labajām lietām, bet kritizē par sliktajām". Vēl pie faktoriem, kas ietekmējuši Vienotības reitingu, Šadurskis nosauca valdības vadītājas Laimdotas Straujumas reitinga kritumu, kā arī "ļoti daudz negatīvu ziņu par partijas vadītāju". Politiķis arī atzīst, ka partijas tēlam ļaunumu nodarījis iekšējais konflikts, kurā, pēc viņa vērtējuma, "ja šobrīd lielākā daļa frakcijas un valdes strādā pie valdības izveides, tad daļa valdības veidošanu izmanto kā instrumentu, lai panāktu vadības nomaiņu".

Visu rakstu par jaunākajiem partiju reitingiem lasiet trešdienas, 6.decembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas