Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Lai gan līdz ar jaunā ASV prezidenta nākšanu pie varas turpmākā sadarbība radīja bažas, eksperti min, ka esam pat lielākā drošībā nekā iepriekš

Zapad gaida ar bažām

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir sagatavoti iespējamām provokācijām Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību Zapad laikā, apliecināja Aizsardzības ministrija (AM). Lai gan ministrija 2. augustā saņēmusi aicinājumu mācībās piedalīties ar diviem vērotājiem no Latvijas, Militāri publisko attiecību departamenta vecākā eksperte Daina Ozoliņa norāda – tas vēl nenozīmē, ka tiks nodrošināta patiesa mācību atklātība un caurskatāmība.

Mācībās, kas plānotas no 14. līdz 20 septembrim, pēc AM ziņām, piedalīsies līdz 12 700 karavīru. Ozoliņa gan laikrakstu informē, ka "no iepriekšējām mācībām zināms, ka oficiāli paziņotie skaitļi tiek daudzkārt pārsniegti". Kā raksta ziņu aģentūra Reuters, NATO amatpersonas uzskata, ka mācībās varētu būt iesaistīti līdz pat simts tūkstošiem karavīru. Savukārt The New York Times citē ASV Speciālo operāciju pavēlniecības komandiera Tonija Tomasa vēl jūlijā paustās bažas, ka, Krievijai mācību laikā ienākot Baltkrievijā, tā valsti varētu arī nepamest. 

To, ka arī Latvijā bažām par provokācijām ir pamats, publiski paudis gan NBS komandieris Leonīds Kalniņš, gan aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS). Arī Ārlietu ministrijas pārstāve Vita Dobele min, ka, lai gan mācību scenārijs vērsts uz Krievijas un Baltkrievijas teritoriālo aizsardzību, "ņemot vērā iepriekšējo Krievijas un Baltkrievijas kopīgi rīkoto militāro mācību Zapad 2009 un Zapad 2013 agresīvos scenārijus, šī brīža galvenā aktualitāte ir caurskatāmības trūkums". 

Mācības novērot nesen uzaicinātas visas trīs Baltijas valstis. Latvija mācībās piedalīsies ar diviem militārajiem novērotājiem. Tomēr, kā uzsver Ozoliņa, "novērotāju uzaicināšana uz starptautiskajām mācībām ir viens no standarta pasākumiem, tas nav nekas ārkārtējs un nav liels ieguldījums bažu mazināšanā par mācību mērķiem". Krievija jau martā atteikusies noslēgt ar Latviju divpusēju vienošanos par papildu uzticamības pasākumu rīkošanu. Latvija lūdza vienu papildu bruņojuma kontroles novērtējuma vizīti un vienu inspekciju pierobežas rajonos.

Kā stāsta Ozoliņa, NBS stiprina pašaizsardzības spējas, visu vasaru notikušas Zemessardzes apmācības, un NATO daudznacionālā kaujas grupa, kas šogad atrodas Latvijā, septembrī sasniegs pilnu kaujas gatavību. 

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 7. augusta laikrakstā Diena!

Top komentāri

Logičeskijs
L
Jānoskaidro ministrijai, vai nav paredzēta Zapad dalībnieku militāro vienību parāde Daugavpilī vai Līvānos.
viesis
v
Atcerēsimies, ka bija eksperti, kas visā nopietnībā apgalvoja, ka Krievija iebrukšot Latvijā līdz 2016.gada beigām........
Lass
L
Kad nato rikoja baltija lielas macibas,mums bija pirksti gaisa,povig ko krievi domaja.Tagad kad tie ko riko,sakas histerija!Kur ir musu staja un pasciena?!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas