Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Advokāts parādniekus ietekmē ar kriminālprocesa draudiem

Kāds šogad advokatūrā uzņemts advokāts daudziem desmitiem kredītiestādes klientiem – parādniekiem, izsūtījis vēstules, kurā tiek draudēts ar kriminālprocesa uzsākšanu, neraugoties uz to, ka parādu piedziņas lietas tiek risinātas civiltiesiskā kārtā, svētdienas vakarā ziņoja Latvijas televīzijas raidījums De facto.

Policijas apmeklējums, tiesas zāle, prokurori, tiesneši un iespējama sēdēšana aiz restēm trīs gadu garumā – domājams, tieši šādas asociācijas arī vēlējies izsaukt zvērināts advokāts Andrejs Podrezs, nosūtot kredītiestādes SMScredit vārdā brīdinājumu par kriminālprocesa uzsākšanu.

Klienti saņēmuši sarkanas krāsas aploksni ar izteiksmīgu brīdinājumu par kriminālprocesa uzsākšanu. Kā De facto pastāstīja kādas cietušās pārstāve Lana Vancāne, pirmajā brīdī bijis šoks un asociācija – kriminālprocess jau ir uzsākts.

Turpat vēstulē iekļauta norāde uz nozieguma kvalificēšanu kā krāpšanu un uzsvērts - krimināllikums par to paredz trīs gadus cietumā. Vēstules saņēmēja parāda pamatsummu firmai SMScredit tobrīd bija jau nomaksājusi. Tomēr nepamanījusi, ka palicis procentu maksājums, kas vēlāk apaudzis ar soda naudu. Kopumā ap piecdesmit latiem. Un šo latu dēļ kundze saņēmusi advokāta apzīmogotus un parakstītus kriminālprocesa draudus.

„Zvērinātiem advokātiem un parādu piedzinējiem ir savas metodes, kā piedzīt parādus,” norāda SMScredit izpilddirektors Toms Jurjevs. Tomēr viņš apliecina – tas nav noticis bez firmas piekrišanas. Uz jautājumu, kam tad pieder galavārds par vēstules saturu, Jurjevs atbild: „Tas ir mūsu apstiprināts, bet advokāts izsūta.”

SMScredit pārstāvis apliecina, ka viņi šādas vēstules izsūtījuši daudziem cilvēkiem. Tomēr ne reizi līdz policijai gan neesot aizgājuši. Patiesībā jau parādnieku jautājumu regulē civiltiesiskā kārtā, ne caur Valsts policiju un krimināllietu. Bet advokāts Podrezs nu varēs sniegt savus paskaidrojumus Advokātu Ētikas komisijai.

Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska atzīst, ka šāda advokāta uzstāšanās kopumā vērtējama kā agresīva. Vēstules veids un vēstījums ir tas, kas uztraucis padomi, turklāt padomē neviens līdzīgu gadījumu pat nav varējis atcerēties.

Tagad SMScredit un advokāts Podrezs pārtraukuši vēstuļu izsūtīšanu, gaidot, kad savu vērtējumu dos Advokātu Ētikas komisija. Podrezs šobrīd atrodas ārzemēs un telefonsarunā De facto viņš joprojām pauž viedokli – tas ir skarbi, bet līdzeklis tomēr iedarbīgs. Tas viņaprāt bijis vien vēl viens veids, kā pievērst parādnieku uzmanību. Uz jautājumu, vai tas ir savienojams ar advokāta labu praksi, advokāts Podrezs atbild pēc klusuma pauzes: „Mēs tikai brīdinām, ka vērsīsimies Valsts policijā”. Viņš arī norāda, ka aizstāv klienta intereses un šajā gadījumā „tas diezgan veiksmīgi sanāca”.

Vismaz trīs cilvēki par advokāta rīcību iesnieguši sūdzības Zvērinātu advokātu padomē. Cietušās pārstāve norāda, ka viņuprāt vēstule un tās sūtītājs, draudot ar kriminālprocesu, aizskārusi saņēmējas godu un cieņu. Viņu mērķis ir panākt, lai šādi cilvēkus turpmāk nebiedētu. Bet Advokātu Ētikas komisija savu vērtējumu par advokāta Podreza rīcību sola tuvāko divu nedēļu laikā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas