Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Aicina pārskatīt pensionēšanās vecuma samazinājumu lauksaimniecības profesijās

Labklājības ministrijai būtu jāpārskata lauksaimniecības profesijas, ļaujot atsevišķu profesiju pārstāvjiem nepiemērot pensionēšanās vecuma palielinājumu, ceturtdien, tiekoties ar labklājības ministri Ilzi Viņķeli, norādījuši Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvji.

Zemnieku pārstāvji lūdza Labklājības ministrijai sagatavot sarakstu ar lauksaimniecības profesijām, kurās ir smagi vai kaitīgi darba apstākļi, kur pensionēšanās vecums būtu ievērojami jāsamazina.

"Kā zināms, lauksaimniecībā ir vairākas profesijas, kurās ir kaitīgi vai īpaši smagi darba apstākļi, piemēram, darbs ar augu aizsardzības līdzekļiem, bet tai pašā laikā ir vairākas profesijas, kur darbs nav kaitīgs, bet pensionēties var ievērojami agrāk," norāda LOSP, kā piemēru minot diplomātus, kuri varot pensionēties jau no 55 gadu vecuma.

Tāpat LOSP Viņķelei iesniedza savus priekšlikumus nodokļu izmaiņām, lai uz sezonas darbiem lauksaimniecības nozarē varētu nodarbināt vairāk jauniešu.

Lauksaimnieki vēlētos jauniešus nodarbināt jau no 14 gadu vecuma, tomēr par viņiem jāmaksā tikpat lieli nodokļi kā par jebkuru darbinieku, kamēr atļautais strādāšanas laiks ir daudz mazāks. Ar jauniešu nodarbinātību saistās arī pārāk liela birokrātija, kuras dēļ saimnieki nelabprāt ņem jauniešus palīgos.

"Saprotam, ka nodokļu joma ir citas ministrijas kompetence, tomēr ceram uz ministres līdzdalību jautājuma risināšanā," sacīja LOSP pārstāvji.

Savukārt Viņķele sacīja, ka viņa tikšanās laikā informēja padomes pārstāvjus par apsvērumiem pensionēšanas vecuma paaugstināšanai un padome šo lēmumu konceptuāli atbalsta, ja, paaugstinot pensionēšanas vecumu, tiks nodrošināti arī veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība un caurredzams nodokļu izlietojums.

Kopumā ceturtdienas saruna izvērtās plašāka, nekā sākotnēji plānots, un padomes pārstāvji pauda savu viedokli par sociāli ekonomisku un politisku situāciju valstī, norādīja Viņķele.

LOSP apvieno 43 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk nekā 10 500 ražojošo lauksaimnieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas