Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aizejošā godība: Baldoniešiem satraukums par vecās kūrmājas nojaukšanu

Ar dēļiem aizsisti logi un durvis, kuru priekšā apdrupušās strūklakas zivīm kāds asprātis uzzīmējis sarkanu muti. Tāda aina šobrīd paveras pie Baldones sanatorijas vēsturiskās ēkas. Kopš pagājušā gada novārtā pamestais sanatorijas komplekss grausta stāvoklī pieder Baltkrievijas pilsonim Dmitrijam Astašenko. Tieši viņa plāni, visticamāk, veco ēku nojaukt un vietā uzbūvēt citu radījuši novada iedzīvotāju satraukumu un pretdarbību - tiek vākti paraksti. Tiesa, klātesoša ir arī vietējā politiskās konkurences "elpa", pirmdien raksta Diena.

Šovasar situācija ap sanatorijas kompleksu saasinājās. Jūlijā trīs Baldones domes opozīcijas deputāti, kas pārstāv Vienotību, bija vērsušies pie domes vadītājas Karīnas Putniņas (Reģionu apvienība) pēc informācijas, atsaucoties uz baumām, ka sanatorijas vēsturisko ēku varētu nojaukt. Par kulminācijas punktu briestošajā konfliktā var nosaukt 22. augustu, kad paziņojumus presei izsūtīja gan Vienotības deputāti, virsrakstā apgalvojot, ka dome ir ļāvusi nojaukt vēsturisko ēku, gan īpašnieks Dmitrijs Astašenko.

"Pēc aculiecinieku teiktā, Baldones sanatorijas kompleksā notiek darbi, un strādnieki stāsta, ka "vecais vannu korpuss tikšot nojaukts". Izskatās, ka viss tiek gatavots, lai vēsturisko kūrmājas ēku iznīcinātu, tā vietā, lai iedzīvotājiem darītu zināmu šo darbību pamatotību. Šobrīd informācija par ēku tehnisko stāvokli ir ļoti pretrunīga un pamatojums nav pieejams sabiedrībai,» bija teikts Vienotības paziņojumā. Kad Diena piezvanīja uz norādīto numuru, kur tika solīta papildu informācija, domes deputāts Jānis Mugurevičs (Vienotība) nebija diez cik runīgs, atzīstot, ka dome atļauju nojaukšanai tomēr nav devusi.

Savukārt Astašenko izplatītajā preses relīzē teikts, ka 2014. gada ziemā tika veikta ārstniecības korpusa nesošo konstrukciju ekspertīze. Tas tika uzticēts kompānijai, kas jau desmitiem gadu veic tādus darbus. "Tā kā daudzus gadus ēka atradās nokrišņu iedarbībā, diemžēl starpstāvu pārsedzes atrodas avārijas situācijā. Pastāv risks, ka griestu pārsegumi var iebrukt. Konstatētas arī plaisas ārsienās. Pagaidu jumta uzlikšana notikusi bez nesošo slodžu aprēķina, kā rezultātā jumts jau ir sācis daļēji ieliekties un deformēties," teikts paziņojumā, secinot, ka vecā ēka jānojauc, vietā uzbūvējot jaunu. Kā var noprast, tieši bažas par to, kā šī jaunā ēka izskatīsies, mudina iedzīvotājus parakstīties pret kūrmājas nojaukšanu. Teorētiski gan to drīkst darīt, jo ēkai nav pieminekļa statusa. Tomēr jebkuras, arī padomju laikā celtas, ēkas vietā bez saskaņošanas nevar uzbūvēt korpusus, kas būtu lielāki par esošajiem.

Dmitrijs Astašenko Latvijā nav plaši pazīstams, tomēr viņa vārds parādās Lato Lapsas veidotajā 2011. gada lielāko īpašumu darījumu sarakstā - viņš par 1,19 miljoniem latu no bijušā Jūrmalas mēra Daiņa Urbanoviča nopircis 3483 kvadrātmetrus zemes ar divām pamatceltnēm Jūrmalā, Jomas ielā 90. Tā ir viesnīca Villa Joma.

"Tā ir opozīcijas interpretācija, ka nojaukšana ir paredzēta. Neviens nav redzējis rekonstrukcijas projektu,»Dienai saka Karīna Putniņa. Viņa gan atzīst, ka ēka ir ļoti sliktā stāvoklī, un apgalvo, ka pašvaldība strādā ar investoru, lai atrastu vecās kūrmājas rasējumus. Tas nozīmē, ka jaunā ēka vismaz fasādes daļā vizuāli varētu atgādināt veco. Jaunais īpašnieks arī atzinis, ka vecā ēka viņam patīk, bet tehniskā stāvokļa dēļ to nav iespējams saglabāt.

Pašvaldības opozīcijas izplatītajā paziņojumā teikts, ka Baldonē notiek parakstu vākšana, taču, kad Diena ieradās norādītajā būvmateriālu veikalā Namiņš, izrādījās, ka tā jau beigusies, lapas aizvestas projām, un veikala darbinieks nemācēja teikt, cik parakstu savākts, - vien to, ka lapas bijušas vairākas.

Visu publikāciju lasiet pirmdienas, 1.septembra, laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas