Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aizsilniece: Mūsdienīgas veselības aprūpes nodrošināšanai gadā jāatvēl 2000 eiro uz iedzīvotāju

Lai Latvijā nodrošinātu mūsdienīgus veselības aprūpes pakalpojumus, šim mērķim būtu jāatvēl 2000 eiro uz vienu iedzīvotāju gadā, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas Rīta panorāmai atzina Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece.

"Tas [2000 eiro] ir tas, uz ko jāiet," uzsvēra Aizsilniece, norādot, ka ar šādu finansējumu, piemēram, nebūtu jāprasa ziedot naudu, ja cilvēkiem nepieciešama moderna onkoloģiskā ārstēšana.  

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šogad 1.martā Latvijā provizoriskais iedzīvotāju skaits bija 1,886 miljoni. Līdz ar to Aizsilnieces minētais nepieciešamais finansējums būtu 3,77 miljardi eiro. 

Šā gada valsts konsolidētā budžeta izdevumi ir ap 14,7 miljardiem eiro, un šogad finansējums veselības nozarei būs 1,6 miljardi eiro. Pēc veselības ministres Līgas Meņģelsones iepriekš teiktā, koalīcijas partneru starpā ir panākta vienošanās, ka 12% no kopbudžeta ir robeža, kas veselības budžetam ir ļoti nozīmīga. Tas šogad būtu 1,76 miljardi eiro, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Pēc Aizsilnieces teiktā, ir nožēlojama, ka Latvija, pretēji Igaunijai, veselības aprūpei aizvien nevar nodrošināt atbilstošu finansējumu uz vienu iedzīvotāju.

Arī veselības aprūpes nozares darbinieki šodien pievienosies pedagogu protesta gājienam, un viņu mērķis ir būt sadzirdētiem, lai valsts uz veselības aprūpi paskatās no iedzīvotāju skatu punkta, atzina Aizsilniece.

Gājienā varētu piedalīties ap 1000 veselības aprūpes nozares darbinieku. Gaidāmi arī pārstāvji no Igaunijas un Lietuvas mediķu arodbiedrībām, kas arī teiks uzrunas mītiņā Doma laukumā.

Kā LETA jau ziņoja, lai nodrošinātu medicīnas pakalpojumu nepārtrauktību protesta gājiena laikā, slimnīcās strādājošie ņems gan atvaļinājumus, gan izmantos savu brīvdienu, gan strādās pēcpusdienā.

Jau ziņots, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) rīkotajā protesta gājienā šodien piedalīsies vairāk nekā 8000 izglītības un medicīnas iestāžu darbinieku, lai prasītu "cieņpilnu un atbildīgu attieksmi" pret nozarēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas