Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aizvien piesardzīgi, bet brīvāk

Pateicoties Latvijas labajiem rādītājiem cīņā ar Covid-19, no trešdienas sabiedriskā transporta pasažieriem brauciena laikā vairs nav obligāti jāizmanto mutes un sejas aizsegi. Šāda prasība bija spēkā vairāk nekā pusotru mēnesi, kopš 12. maija, un tā bija obligāta arī pēc tam, kad 9. jūnijā beidzās valstī izsludinātā ārkārtējā situācija. Tomēr, palielinoties arī gaisa temperatūrai, bija novērojams, ka maskas sabiedriskā transporta pasažieri izmanto aizvien retāk. Turklāt par to vairs nevarēja arī piemērot sodu, kā tas bija ārkārtējās situācijas laikā.

Sejas aizsegu lietošanai gan joprojām ir rekomendējošs raksturs, jo īpaši muti un degunu, izmantojot sabiedrisko transportu un arī atrodoties citās sabiedriskās vietās, aicina aizklāt tos iedzīvotājus, kuriem ir elpceļu infekcijas slimības pazīmes. Joprojām obligāta sejas aizklāšana ir tām personām, kuras iebraukušas no ārvalstīm ar augstu saslimstību ar Covid-19, dodoties uz dzīvesvietu pašizolācijā, izmantojot sabiedrisko transportu. Otrdien tās bija sešas valstis. Veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) gan atzīst, ka to būtu ļoti grūti kontrolēt, bet aicināja iedzīvotājus būt atbildīgiem. 


Varēja ātrāk

Par obligāto sejas aizsegu izmantošanas prasību sabiedriskajā transportā valdība lēma otrdien. Kā pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistiem atzina veselības ministre, viņasprāt, sejas aizsegu obligātu valkāšanu sabiedriskajā transportā varēja atcelt arī agrāk, lai netiktu devalvēta norma, pēc kuras, pieredzot Covid-19 iekšējās transmisijas kritumu, tajā brīdī nebija vajadzības.

Viņķele gan uzsvēra, ka tas ir viņas, nevis Ministru kabineta kopējais viedoklis. "Šis ir tas, ko es arī kolēģiem esmu skandinājusi visu šo epidēmijas laiku – sabiedrības sadarbība ir tieši atkarīga no tā, cik pamatoti ir ierobežojumi un cik izprotami sabiedrībai tie ir," sacīja ministre, uzņemoties atbildību par to, ka obligātā prasība sabiedriskajā transportā izmantot sejas aizsegus netika atcelta ātrāk.

Fiziskai personai joprojām ir pienākums nodrošināt sev mutes un deguna aizsegu, ja pasākuma organizators vai saimnieciskā, vai publiskā pakalpojuma sniedzējs pirms pasākuma ir informējis par šādu prasību, tai skaitā izvietojot paziņojumu pasākuma norises vai saimnieciskā, vai publiskā pakalpojuma sniegšanas vietā. 

Tāpat maskas joprojām jālieto, apmeklējot veselības aprūpes iestādes. Pēc Viņķeles teiktā, to izmantošanu kontrolē pati ārstniecības iestāde. Informācija Nacionālā veselības dienesta mājaslapā liecina, ka šobrīd ārstniecības iestādēs pakalpojumus var sniegt, ja individuālos aizsardzības līdzekļus lieto gan ārstniecības personas, gan pacienti. Pacients ārstniecības iestādē var ierasties ar savu sejas masku, tai skaitā var izmantot higiēnisko masku jeb masku, kas darināta no auduma. Ja pacientam savas maskas nav, ārstniecības iestādei tā jānodrošina, izsniedzot pacientam bez maksas vai dodot iespēju to iegādāties.


Arī citi atvieglojumi

No trešdienas mīkstināta prasība arī par sabiedriskās ēdināšanas iestādēs noteikto vienam klientam minimāli paredzēto telpu. Tā tiek samazināta no četriem kvadrātmetriem līdz trim. Tāpat spēkā vairs nav ierobežojums apmeklētāju skaitam pie viena galdiņa gan iekštelpās, gan ārtelpās. Līdz šim iekštelpās pie viena galdiņa drīkstēja atrasties ne vairāk kā četras personas, kuras nav vienas mājsaimniecības locekļi, bet ārtelpās – ne vairāk kā astoņi cilvēki.

Līdz šim kultūras, sporta, izklaides, tai skaitā diskotēku, un reliģiskās darbības veikšanas vietās darbu uzsāka ne agrāk kā plkst. 6.30 un beidza ne vēlāk kā plkst. 24.00, izņemot sabiedriskās ēdināšanas vietas un brīvdabas kino demonstrācijas pasākumus, kurus beidza ne vēlāk kā plkst. 2.00. No trešdienas norises laika ierobežojumi uz sporta pasākumiem ārtelpās vairs netiek attiecināti. Pārējās vietās, tai skaitā sporta pasākumos iekštelpās, tie joprojām ir spēkā.

No augusta pasākumos ārtelpās varēs pulcēties līdz 3000 cilvēku. Tie varēs notikt vietās, kur kopējā publisko telpu platība ir lielāka nekā 1000 kvadrātmetru. Iepriekš bija noteikts, ka no augusta pasākumos ārtelpās ļaus pulcēties ne vairāk kā 1000 apmeklētājiem.

Pasākumos iekštelpās augustā gan joprojām maksimālais cilvēku skaits nevarēs pārsniegt 250 personas, ja viņi atradīsies telpās, kuru platība ir mazāka nekā 1000 kvadrātmetru. Lielākās telpās maksimāli atļautais apmeklētāju skaits būs 500 cilvēku.

Savukārt no trešdienas līdz mēneša beigām maksimāli atļauto cilvēku skaits pasākumā ārtelpās ir 1000, iekštelpās, kuru platība ir līdz 1000 kvadrātmetru, varēs atrasties 100 personas, bet lielākās telpās – līdz 500 apmeklētājiem.

Top komentāri

Vavons
V
o jē disko plekste
Krējums Saldais
K
"Viņķele: Prasību obligāti valkāt maskas sabiedriskajā transportā varēja atcelt ātrāk...". . . . . Ārkārtīgi bīstama tendence. Tā jau var aizrunāties līdz "... Covid 19 pasākumus varēja atcelt ātrāk..... vai ...Covid 19 ārkārtas stāvokļa pasākumi bija pārāk stingri (3 mēnešu totālā Covidohistērija ar ekonomikas nolaišanu podā)... vai pat .... Nu, vispār Pandēmija bija tā, nosacīti....
Pareizaisjautājums
P
Vai patiešām esam pārliecināti, ka šībrīža kroņvīrusa situācija ir tāda kaut kādas "cīņas" rezultātā? Kas būtu bijis, ja būtu rīkojušies kā Zviedrijā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas