Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

ANO kritizē Latvijas nevēlēšanos ratificēt Stambulas kovenciju

Latvija joprojām nav ratificējusi Eiropas Padomes Konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbību ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju, kaut arī tā ir būtisks instruments cīņā ar vardarbību ģimenē, ceturtdien konferencē Sievietes un invaliditāte. Seksuālā, reproduktīvā veselība. Vardarbība sacīja ANO Sieviešu diskriminācijas izskaušanas komitejas pārstāve Ana Pelaesa Narvaesa.

Konferencē viņa norādīja, ka Latvijā sieviešu ar invaliditāti situācijas uzlabošanai nepieciešams būtiski pilnveidot normatīvus, kā arī ratificēt Stambulas konvenciju.

Narvaesa uzskata, ka Latvijas normatīvie akti pietiekoši nepasargā sievietes ar invaliditāti no vardarbības, savukārt konvencija esot labs juridisks instruments, lai mazinātu vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē.

Narvaesa sacīja, ka nepieciešams finansiāls atbalsts no valsts organizācijām, kuras strādā ar sievietēm ar invaliditāti. Organizācijas nevar veikt savu darbu, ja tām netiek nodrošināts pietiekošs finansiāls atbalsts.

Tāpat viņa norādīja, ka sievietes ar invaliditāti bieži vien arī nezina savas tiesības, tomēr viņām ir jācīnās par savām tiesībā, nevis jāsamierinās ar esošo situāciju, tostarp atrašanos vardarbīgās attiecībās. Narvaesa piebilda, ka vardarbība pret sievietēm ar invaliditāti esot izplatīta, tāpēc jāmeklē veidi, kā to novērst.

Kā iepriekš informējam Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas Sustento pārstāve Irīna Meļņika, sievietes ar invaliditāti veido 16% no Eiropas Savienības (ES) sieviešu kopskaita. Tas nozīmē, ka ES dzīvo aptuveni 40 miljoni sieviešu un meiteņu ar invaliditāti, kas gan dzimuma, gan invaliditātes dēļ joprojām saskaras ar dažāda veida diskrimināciju, tādējādi nereti nonākot sociālā atstumtībā.

Pēc Meļņikas paustā, lai gan pētījumu par sievietēm ar invaliditāti aizvien ir maz, kas neļauj reāli novērtēt patieso situāciju, satraucoša ir arī situācija veselības jomā. Piemēram, kādā pētījumā Dānijā, apsekojot sievietes ar cerebrālo paralīzi, secināts, ka dzemdes kakla vēža skrīnings viņām veikts trīs reizes retāk nekā sievietēm bez invaliditātes.

Meļņika norādīja, ka sabiedrībā par konferencē aktualizētajām tēmām nav pieņemts skaļi runāt pārprastas kautrības vai baiļu dēļ. Šī iemesla dēļ Sustento kopā ar Eiropas Cilvēku ar invaliditāti foruma Sieviešu komiteju organizē konferenci, lai aktualizētu problēmas un kopīgi meklētu risinājumus.

 

Top komentāri

Ļoļa Narvesena
Ļ
Jā! Latvijā tikai stulbeņi, šovinisti, neizglītoti un vardarbīgi DZIMST. Masu maucības REZULTĀTS.
Margarēta
M
Vai cik labi, ka tas ANO tieši tagad atgādinaja par Stambulas konvenciju... Partijas varēs ērti atkāpties savos nocietinājumos, proletariāts riesies par genderu, tikmēr varēs klusiņām pieņemt sociāli netaisnīgu budžetu ar vairāk nekā īpatnām prioritātēm un cerēt, ka sabiedrība, aizņemta ar genderšausmām, nepamanīs, cik dziļi būvnieju karteļos un korupcijā iestiguši politiķi, pat viens otrs mūžīgs ministrs.
Margarēta
M
Pilnīgi jau gara acīm redzu, kā Jūlijai Stepaņenko aiz sajūsmas sāk trīcēt cope un tiek ieņemts zemais starts uz tribīni, zīmuli garam, murgainam traktātam asina Raivis Zeltīts, bet Imants Parādnieks pa to burzmu mēģina ielīst kādā labi apmaksātā amatā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas