Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Aptauja: Vecākiem skolēnu izglītošana par apreibinošo vielu postu šķiet svarīgāka par satiksmes noteikumiem

Vairākums jeb 92,4% vecāku uzskata, ka mācību iestādēs biežāk būtu jārunā par alkohola un citu apreibinošo vielu lietošanas atkarībām un to radīto postu, liecina biedrības Esi brīvs! un pētījumu kompānijas TNS veiktā aptauja.

Kā aģentūru LETA informēja biedrības Esi brīvs! komunikācijas konsultante Līga Greiškane, šis jautājums vecākiem šķiet svarīgāks par ceļu satiksmes noteikumu apgūšanu un bērnu izglītošanu par seksuālajām attiecībām un reproduktīvo veselību.

Pētījuma dati rāda, ka divām trešdaļām jeb 66% aptaujāto ir svarīgi, lai skolās mācītu ceļu satiksmes noteikumus. Gandrīz tikpat liels skaits aptaujāto - 65,2% respondentu - norādīja, ka būtu nepieciešams vēl vairāk stāstīt par seksuālajām attiecībām un reproduktīvo veselību. Lielāku uzsvaru uz modernajām atkarībām skolu mācību programmās vēlētos 70,6% vecāku.

Pētījuma rezultāti parāda tendenci, ka vismotivētākie bērnu izglītošanā moderno atkarību jautājumos ir vecāki vecumā no 45 līdz 65 gadiem, kuri dzīvo kādā no Latvijas lielajām pilsētām un ģimenē audzina trīs un vairāk bērnus. Savukārt vismazākā interese par to, lai bērni šādas zināšanas iegūtu, ir gados jaunākiem vecākiem - vecumā no 23 līdz 39 gadiem, kuri dzīvo Rīgā un audzina vienu bērnu.

Kā vienu no iemesliem tam, ka tieši gados vecākiem tētiem, mammām vai aizbildņiem ir lielāka interese, lai bērni iegūtu plašākas zināšanas par modernajām atkarībām, iespējams, ir vecāku nepietiekamās zināšanas modernā dzīvesveida radītajos riskos. Tādēļ viņi novērtē jebkuru izglītojošu pasākumu, ko atvasēm papildus piedāvā izglītības iestāde. Taču nav izslēgts, ka tieši šajās skolās, kuras apmeklē minēto respondentu bērni, moderno atkarību tēmai patiešām netiek pievērsta tik liela uzmanība, kā vecāki to vēlētos, uzskata biedrības pārstāvji.

Biedrības Esi brīvs! komanda - psihologi un psihoterapeiti - regulāri viesojas dažādās skolās, bērnu namos, bērnu un jauniešu centros, lai neierastā veidā uzrunātu un izglītotu ne tikai bērnus un jauniešus par smēķēšanas, alkohola un narkotiku atkarības bīstamību, bet sniegtu atbildes arī vecākiem un pedagogiem, kā atpazīt un reaģēt nestandarta situācijās, kas saistītas ar vielu un procesu atkarībām. Uzsākta arī plaša informatīva kampaņa, lai brīdinātu sabiedrību par modernajām atkarībām.

Biedrības Esi brīvs! aptauju ar mērķi noskaidrot vecāku zināšanas par modernajām atkarībām veica pētījumu kompānija TNS, elektroniski aptaujājot 700 respondentu no visas Latvijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas