Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ar algu darbinieka noturēšanai nepietiks

Par to, ka darbinieku trūkums jau tagad ir izaicinājums, neviens nav jāpārliecina. Turpmākajos gados šīs problēma kļūs vēl aktuālāka, tāpēc darba devēji tiek mudināti aizvien vairāk domāt, kā noturēt pašreizējos darbiniekus. Pētījumi liecina, ka cilvēkiem viens no svarīgiem faktoriem ir iespēja darbu savienot ar ģimeni, tomēr samērā bieži darba devēji nav pietiekami pretimnākoši, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Tam, ka darba un ģimenes savienošanai ir aizvien lielāka nozīme, ir pārliecināta Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja Dace Helmane. To pierāda tas, ka uzņēmumi ir ieinteresēti iegūt ģimenei draudzīga komersanta titulu. Pērn šāds statuss bijis 11 uzņēmumiem, šogad titula ieguvējus vēl tikai noskaidros. Lai gan šis skaits nav samērā liels, tendences rāda, ka darba devēji tomēr domā, kā savus darbiniekus atbalstīt un vidi padarīt ģimenei draudzīgāku.Pētījumu kompānijas TNS rīkotājdirektors Mārtiņš Traubergs piebilst, ka nākotnē pieaugs arī darba ņēmēju prasības, tomēr viņiem var trūkt motivācijas. Lai gan 70% aptaujāto atzīst, ka ir apmierināti ar pašreizējo darbu, sarucis to cilvēku skaits, kuri ir ļoti apmierināti. 28% savs darbs nepatīk. Turklāt katrs ceturtais darba ņēmējs apsver iespēju šogad mainīt pašreizējo darbavietu. 10% aptaujāto šajā jautājumā nav viedokļa, tas nozīmē, ka viņi jebkurā brīdī var pieņemt lēmumu darbu pamest. Starp šiem cilvēkiem ir gados jaunāki darbinieki, kā arī tie, kuri pašreizējā darbavietā nav strādājuši ilgāk par pieciem gadiem. Samazinājies arī to darbinieku skaits, kuri noteikti grib turēties pašreizējā darbā. Tas, pēc Trauberga domām, ir nopietns signāls, lai darba devēji aizvien vairāk domātu par to, kā savus darbiniekus noturēt.Viens no iemesliem, kas notur, noteikti ir darba stabilitāte, taču aptaujātie minējuši arī tādus faktorus kā elastīgs darba laiks un optimāls līdzsvars starp darbu un ģimeni. Elastīgs darba laiks pat ierindojas augstāk nekā atbilstošs atalgojums. Paskatoties reālo situāciju, aptuveni trešdaļa darba ņēmēju gan nav apmierināti. Turklāt 43% aptaujāto apgalvo, ka viņiem darbā netiek nodrošinātas darba un ģimenes saskaņošanas iespējas, piemēram, tas pats elastīgais darba laiks vai attālināta darba iespējas.Situāciju nedaudz varētu uzlabot Labklājības ministrijas (LM) iniciatīva, nodrošinot bērnu uzraudzības pakalpojumus darbiniekiem, kuri strādā nestandarta darba laiku. Kā atzīmē LM projekta vadītājs Maksims Ivanovs, ir noslēgusies projekta sagatavošana un tuvākajā laikā ministrija slēgs līgumus ar pakalpojumu sniedzējiem, tai skaitā trim bērnudārziem, kas nodrošinās bērnu pieskatīšanu visu diennakti. Ministrija ir izpētījusi, ka ir liela to darbinieku proporcija, kuri strādā nestandarta darba laiku, un tas apgrūtina darba savienošanu ar ģimeni. Rezultātā darba attiecības pat tiek pārtrauktas.Plāns ir Jelgavā, Rīgā un Valmierā nodrošināt bērnu pieskatīšanu no plkst.18 līdz 8, kā arī brīvdienās 150 ģimenēm 20 stundu nedēļā. Atbalsts no valsts gan nebūs ilgtermiņā. Projekts ieplānots 10 mēnešu, pakāpeniski pārejot uz privāto vai pašvaldību finansējumu. Pirmos četrus mēnešus ģimenēm finansiāli nebūs jāiesaistās, taču pēdējos četros mēnešos valsts segs vairs tikai 60% izmaksu, pārējais jānodrošina darba devējiem un pašām ģimenēm.Mērķis ir izstrādāt priekšlikumus ilgtermiņa risinājumam, nosakot papildu stimulus darba devējam, lai tā kļūtu par ierastu praksi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas