Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Ar iesnieguma palīdzību nebanku kredītņēmēji varēs sevi iekļaut kredīta lieguma sarakstā

Latvijas nebanku kredītdevēju asociācija  izveidojusi sistēmu, kas ļauj kredītņēmējam ar iesnieguma palīdzību iekļaut sevi sarakstā, kam aizdevējs uz noteiktu laika periodu neizsniedz kredītu, portālu Diena.lv informēja asociācijas pārstāvji.

Šāds lūgums būs neatsaucams un tas būs spēkā pēc kredītņēmēja izvēles – vienu, divus vai trīs gadus. Jaunā kārtība sāks darboties ar pirmdienu, 18. martu. Tā attieksies uz asociācijas biedru klientiem.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane atzina, ka jaunā sistēma pasargās tos kredītņēmējus, kuriem ir grūtības ar savu personīgo finanšu plānošanu. Asociācija uzskata, ka tas ir instruments, lai klients patstāvīgi varētu nodrošināties pret vieglprātīgu vai nesaprātīgu aizņemšanos.

Asociācija ir izstrādājusi iesnieguma paraugu, kurš kredītņēmējam būs jāaizpilda, lai sevi iekļautu atteikuma sarakstā. Tajā jānorāda tie asociācijas biedru uzņēmumi, no kuriem klients nevēlas saņemt aizdevumu. Tāpat jāatzīmē laika periods, cik ilgi klients vēlas aizdevuma izsniegšanas liegumu.

Lai nodrošinātos, ka aizdevuma lieguma kārtība netiek izmantota ļaunprātīgi, iesniegumam pielikumā būs jāpievieno pases kopija, uz kuras norādīts, ka kopija ir iesniegšanai Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijai. Aizdomu gadījumā par datu ļaunprātīgu izmantošanu asociācija sazināsies ar konkrēto personu, lai pārliecinātos, vai informācija ir patiesa.

Jau ziņots, ka Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas biedri ir vienojušies par virkni pasākumiem kredītņēmēju aizsardzībai – līdz brīdim, kamēr valsts izveidos vienotu kredītreģistru, kā arī nodrošinās iespēju pārbaudīt personu ienākumu līmeni, asociācijas biedri neizsniegs kredītus 18 un 19 gadus veciem jauniešiem. Tāpat asociācijas biedri ir vienojušies ierobežot līgumsoda apmēru, noskatot, ka tas nepārsniedz 100% no pamatparāda, kas ietver gan aizdevuma pamatsummu, gan komisijas maksu par tā izsniegšanu.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija pārstāv uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 80% no kopējās nozares tirgus daļas. Asociācijas misija ir veidot uzticamu, sociāli atbildīgu un uz ilgtermiņa sadarbību vērstu kreditēšanas praksi, ko pozitīvi novērtē patērētāji un valsts reglamentējošās institūcijas, vienlaikus respektējot nebanku finanšu risinājumu sniegtās iespējas ikviena indivīda un sabiedrības brīvai un nodrošinātai attīstībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas