Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ar starptautisku eksāmenu pirmoreiz vērtēs Latvijas skolēnu uzņēmējspējas

Pirmo gadu Latvijā 11. un 12. klašu skolēniem ir iespēja kārtot starptautisku uzņēmējdarbības prasmju eksāmenu (ESP - entrepreneurial skills pass) un iegūt Eiropā atzītu sertifikātu, kas apliecina uzņēmējspēju kompetences apguvi. Sertifikātu ir atzinušas arī Latvijas augstskolas, un tas skolēniem sniegs dažādas priekšrocības, stājoties augstskolā un izvēloties ekonomikas un biznesa virziena studiju programmas.

"Uzņēmējspēju attīstīšana līdz šim nav bijusi iekļauta obligātajā mācību saturā, un tādēļ skolēnu uzņēmējspējas nekad nav vērtētas. Tās ietver radošumu, attapību, neatlaidību, darbu komandā, iniciatīvu un citas prasmes. Šo prasmju attīstība ir kritiski svarīga, lai jaunieši spētu veiksmīgi darboties jebkurā profesijā, ko viņi izvēlēsies, skolu pabeidzot. Šis mums ir pirmais pilota gads, kura laikā mēs turpinām stiprināt sadarbību ar augstskolām, biznesa organizācijām un inkubatoriem, lai šis sertifikāts skolēniem sniegtu iespējami plašākas karjeras iespējas," saka izglītības organizācijas Junior Achievement Latvia vadītājs Jānis Krievāns.

Starptautisko uzņēmējdarbības prasmju sertifikātu ESP varēs saņemt tie vecāko klašu skolēni, kas ieguvuši praktisku uzņēmējdarbības pieredzi, veidojot un attīstot savu uzņēmumu Junior Achievement Skolēnu mācību uzņēmumu programmas ietvaros, un nokārtojuši arī teorētisko daļu – ESP eksāmenu.

Eksāmens kā uzņēmējdarbības prasmju pārbaude jau no 2013. gada ir iekļauts skolu mācību saturā 30 pasaules valstīs, un šogad pirmo reizi tas būs pieejams arī Latvijas vidusskolēniem. Eksāmenu interneta vidē varēs kārtot no 14. jūnija – 1. jūlijam, un tajā ir iekļauti 24 jautājumi. Zināšanas uzņēmējdarbībā tiks vērtētas četrās kategorijās: 1. izpratne par finanšu plānošanu; 2. biznesa idejas radīšana, attīstīšana, tirgus izpēte un mārketings; 3. biznesa uzsākšanas pamatprincipi, izpratne par juridiskajiem un lietvedības jautājumiem; 4. vispārēja izpratne par uzņēmumu darbības pamatprincipiem.

"Uzņēmējdarbības pieredze tiek augstu novērtēta mūsdienu darba tirgū un veicina straujāku karjeras izaugsmi. Komunikācija, kritiskā domāšana, problēmu risināšana, lēmumu pieņemšana, radošums un laika menedžments ir pamata prasmes, kas nepieciešamas ikvienā profesijā. ESP eksāmens palīdz attīstīt šo prasmju kopumu un arī skolēnu personiskās īpašības, tādejādi sekmējot viņu karjeru nākotnē. Jaunieši ir mūsu valsts pamats un nākotne, un mēs saskatām ESP eksāmenu kā rīku, kas stiprina jauniešu zināšanas un spējas, vienlaikus veidojot arī stiprāku valsti," saka finanšu analītikas uzņēmuma FactSet CSR projektu vadītāja Natrada Rienthong.

"Esam priecīgi atbalstīt skolotājus un skolēnus, kas šogad metušies izaicinājumā kārtot uzņēmējdarbības eksāmenu. Mēs RBS augstu vērtējam uzņēmējdarbības garu un potenciālu, tāpēc domājam, ka Junior Achievement iniciatīva ieviest eksāmenu, kas var kalpot kā šīs intereses un prasmju pierādījums, ir lieliska," saka RTU Rīgas Biznesa skolas direktora vietnieks Klaudio Rivera.

ESP sertifikāts ir atzīts Eiropas augstskolās, un arī Latvijā to ir atzinušas 9 augstskolas – RTU Rīgas Biznesa skola, Latvijas Universitāte, Vidzemes augstskola, Biznesa augstskola Turība, Banku augstskola, Ventspils augstskola, Daugavpils universitāte, RISEBA un Rēzeknes augstskola. Sertifikāts sniegs papildu uzņemšanas punktus vai studiju maksas atlaides, un priekšrocību apjomu katra augstskola nosaka atsevišķi.

Uzņēmējdarbības prasmju novērtēšanas eksāmenu ESP Latvijā īsteno izglītības organizācija Junior Achievement Latvia kopā ar starptautisku finanšu un ekonomikas analītikas uzņēmumu “Factset.” Skolotājiem un skolēniem eksāmenam gatavoties palīdz RTU Rīgas Biznesa skola.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas