Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Ar vēzi Latvijā slimo tikpat, cik Eiropā, mirst - divreiz vairāk

Latvijā ar vēzi slimo tikpat daudz cilvēku, cik vidēji Eiropā - katrs piektais -, bet mirstība no slimības ir divas reizes augstāka, jo tā ļoti bieži tiek atklāta novēloti, ar šādiem datiem šodien, atklājot vēža savlaicīgas diagnostikas kampaņu Pārbaudi veselību, valsts maksā!, iepazīstināja Slimību profilakses un kontroles centra direktore Inga Šmate.

Pārbaudi veselību, valsts maksā! ir vērienīga kampaņa, kuru šodienu uzsāk Veselības ministrija (VM), lai aicinātu ikvienu Latvijas iedzīvotāju veikt profilaktiskas vēža pārbaudes.

Kopš 2009.gada valsts apmaksāta dzemdes kakla vēža profilakse pieejama sievietēm no 25 līdz 70 gadiem, krūts vēža profilakse sievietēm no 50 līdz 69 gadiem, zarnu vēža profilakse sievietēm un vīriešiem no 50 gadu vecuma.

Personīgu uzaicinājumu veikt dzemdes kakla vēža profilaktisko pārbaudi valsts apmaksātās programmas laikā saņēmušas vairāk nekā 700 000 sieviešu, bet krūts pārbaudi vairāk nekā 500 000 sieviešu, tomēr šo iespēju nevienā gadā nav izmantojusi pat puse sieviešu - augstākais ieinteresētības rādītājs bijis 35%.

Savukārt zarnu vēža profilaktisko pārbaudi ir veikuši 7% no aptuveni 800 000 cilvēku mērķa grupas. Vidēji Eiropā šo iespēju izmanto 45% iedzīvotāju, kampaņas atklāšanā sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Veselības ministre aicina iedzīvotājus būt atsaucīgākiem un izmantot pilnībā apmaksātu iespēju pārbaudīt savu veselību. Viņa uzsvēra, ka vēža pazīmes ne vienmēr ir acīmredzamas, un teica, ka, atklājot šo saslimšanu vēlākās stadijās, pat "vislielākā nauda un visgudrākie ārsti" nevarēs nodrošināt tādu dzīves kvalitāti, kādu to var izdarīt, atklājot saslimšanu laicīgi.

Iepriekš nosauktās ir saslimšanas riska grupas, tomēr pasargāts nav neviens, tāpēc vienlaikus veselības ministre aicināja ikvienu pieaugušo Latvijas iedzīvotāju atcerēties un izmantot valsts piedāvāto iespēju reizi gadā bez maksas profilaktiski pārbaudīt veselību pie sava ģimenes ārsta.

VM aizsākto kampaņu Pārbaudi veselību, valsts maksā! nevarēs nepamanīt, jo tās aktivitātes būs manāmas gan dažādos laikrakstos, gan dzirdamas radio džinglos, ieraugāmas televīzijas īsfilmā, redzamas sociālajos tīklos - Twitter, Draugiem.lv un Facebook , kā arī portālos espati.lv, mammamuntetiem.lv, sievietespasaule.lv un calis.lv un citur.

Tāpat dažādi iedzīvotājiem domāti informatīvie materiāli nonāks profesionālo asociāciju, biedrību, nevalstisko organizāciju, pašvaldību un Nacionālā veselības dienesta (NVD) līgumpartneru rokās.

Papildu informāciju par pārbaudēm un to veikšanu var atrast NVD mājaslapā www.vmnvd.gov.lv, kā arī zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

LETA jau ziņoja, ka 2011.gads ir bijis pirmais gads, kad Latvijā reģistrēti vairāk nekā 11 000 pirmreizējo onkoloģisko pacientu Latvijā. No tiem 1200 gadījumos pacientiem atklāts krūts vēzis, tādējādi padarot to par biežāko onkoloģisko saslimšanu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas