Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Arī ar poti mežā nav droši

"Bet mēs taču esam potētas!" - šādi vārdi skan reklāmas kampaņās un, iespējams, cilvēku domās, dodoties uz mežu. Lai varētu sēņot, ogot vai vienkārši pavadīt laiku brīvā dabā, nebaidoties no ērcēm, cilvēki bieži vien izvēlas vakcinēties pret ērču encefalītu. Uz to mudina arī reklāmas, tomēr pret ērču pārnēsāto slimību laimaboreliozi vakcīnas nav. Ar to Latvijā ik gadu saslimst 200 līdz 600 iedzīvotāju, otrdien raksta laikraksts Diena

Reklāmā pēc tam, kad māte ar meitu mežā pamana ērci, seko mātes uzmundrinošie vārdi, ka viņas ir potētas, un turpinājumā abas priecīgas skrien tālāk mežā spēlēties ar ērci, kura reklāmā pārvērtusies par lielu spilvenu. Reklāmas kadros sieviete ar meiteni ne tikai sēž uz šī ērces formas spilvena, bet arī ņem to rokās un nes sev līdzi. Lai gan vakcīnas tiešām lielā daļā gadījumu pasargā no saslimšanas ar ērču encefalītu, ērces ņemt rokās vienalga nedrīkst, jo tādā veidā var inficēties ar laimaboreliozi.

Inficēties cilvēks var, arī vienkārši saspiežot ērci rokās, jo tādā veidā no tās var izdalīties borēlijas, kas savukārt var iekļūt cilvēka asinīs caur dažādām mikrotraumām ādā, skaidro Veselības centra 4 Vakcinācijas dienesta vadītāja Una Fjodorova. Un tādā gadījumā vakcinācija pret ērču encefalītu nepalīdzēs. Piemēram, pērn laimaborelioze konstatēta 454 cilvēkiem, no kuriem 41 bijis bērns, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. Lai gan statistika rāda, ka saslimstība ar laimaboreliozi katru gadu samazinās, tomēr ne visi slimības gadījumi tiek reģistrēti SPKC, jo dažreiz informāciju ģimenes ārsti tālāk nenodod, Dienai atzīmēja stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs galvenā ārste profesore Baiba Rozentāle.

Plašāk lasiet Annas Bērziņas rakstā Arī ar poti mežā nav droši otrdienas, 25.marta, laikraksta Diena 8.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas