Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Arī Latvijā sola bezmaksas augstāko izglītību

Latvija patlaban ir to Eiropas valstu starpā, kur studiju maksa par augstāko izglītību ir viena no lielākajām, kamēr citur augstākā izglītība ir par brīvu vai par studijām maksā vien tie, kuri nespēj nokārtot akadēmiskās saistības. Tomēr ik pa laikam notiek virzība uz bezmaksas izglītību. Šādu soli pavisam nesen spērusi Vācija, kur no šī akadēmiskā mācību gada studijas ir bez maksas. Latvijā tā pagaidām ir vien iecere, kas, visticamāk, būs atkarīga no pieejamā finansējuma.

No 968 eiro līdz 3557 eiro par pilna laika studijām pirmajā mācību gadā un no 818 eiro līdz pat 5333 eiro par studijām otrajā mācību gadā - ar šādām summām ir jārēķinās jaunajiem studentiem, kuri plāno augstāko izglītību iegūt Latvijā. Lai gan valsts piedāvā arī budžeta vietas, tās tiek nodrošinātas vien apmēram 39% studējošo. Pēc Eiropas Komisijas izglītības informācijas tīkla Eurydice jaunākā ziņojuma, rekordiste studiju maksas ziņā ir Anglija, kur studiju maksa pirmajā mācību gadā ir no 10 742 eiro līdz 11 377 eiro. Tomēr jāņem vērā, ka par studijām nav jāmaksā uzreiz, bet tikai pēc diploma saņemšanas, kad studenta ienākumi sasniedz konkrētu robežu. Salīdzinoši augsta studiju maksa ir arī Īrijā, Itālijā, Lietuvā, Ungārijā, Nīderlandē un Slovēnijā.

Skatoties uz Eiropu kopumā, gan netrūkst arī valstu, kur augstākā izglītība ir bez maksas. Tādas, piemēram, ir Kipra, Dānija, Vācija, Grieķija, Malta, Somija, Zviedrija, Norvēģija un Turcija. Vācija gan šai saimei ir pievienojusies vien no šī mācību gada, neraugoties uz to, ka studiju maksa tur tika ieviesta tikai 2007. gadā.

Izmaiņas šogad ieviestas arī Igaunijas augstākās izglītības sistēmā - studiju maksa ir sasaistīta ar studentu sekmēm. Tas nozīmē, ka par studijām jāmaksā vien tiem, kuri nav ieguvuši noteiktu kredītpunktu skaitu konkrētajā gadā un līdz ar to ir nesekmīgi. Tā gan nav jauna ideja - līdzīga sistēma ir arī Čehijā, Spānijā, Horvātijā, Ungārijā, Austrijā, Polijā un Slovākijā.

Bezmaksas augstākā izglītība ir mērķis, uz kuru iet arī Latvija. Kā Dienai paskaidroja līdzšinējā izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (Vienotība), par to pieņemts gandrīz vienbalsīgs lēmums. Pēc ministrijas aplēsēm, lai segtu bezmaksas izglītību visiem studējošajiem augstskolās, pietrūkst ap 75 miljoniem eiro. Druviete arī prognozē, ka valsts finansētu augstāko izglītību Latvijā varētu ieviest pēc četriem līdz pieciem gadiem.

Tomēr, vai tas būs iespējams, atkarīgs no jaunās valdības nostājas. Izglītības un zinātnes ministra amata kandidāte Mārīte Seile Dienai gan pagaidām savu nostāju komentēt atteicās, norādot, ka būs gatava par to runāt pēc apstiprināšanas amatā.

Visu žurnālistes Annas Bērziņas rakstu Ar laiku studēs bez maksas lasiet otrdienas, 4. novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas