Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Arvien retāk apgūst vācu, biežāk - krievu mēli

"Vācu valoda iziet no modes un zaudē savu ietekmi," atzīst Baltijas Ģermānistikas centra pētnieks Kārlis Cīrulis. Viņa vārdus apstiprina arī dažādi statistikas dati, piemēram, valsts centralizēto eksāmenu vācu valodā Latvijā šogad kārtoja tikai 98 skolēni. Neskatoties uz to, ka lejuslīdošā tendence ir acīmredzama, eksperti pārliecināti, ka šīs valodas apguve joprojām paver plašas nākotnes perspektīvas, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Cīrulis uzskaita daudz faktu, kas liecina par mūsu vāciskajām saknēm, tajā skaitā gramatika, leksika un pat Dziesmu svētki, taču piederības sajūta nav vadošais faktors zināšanu apguvē. Vairāku skolu audzēkņi, kas vācu valodas vietā devuši priekšroku krievu valodas apguvei, Dienai atzīst, ka neredz tās pielietojumu nākotnē, jo "bez krievu un angļu valodas pat pie kases nevar sēdēt, bet vācu valodu var droši nedzirdēt pāris gadu". Pētnieks nenoliedz ikdienas vajadzības, taču par darba vidi ir citās domās: "Vācvalodīgajā telpā biznesa vidē dominē vācu, nevis angļu valoda, kā pierasts domāt. Un Latvijai ir diezgan nozīmīga ekonomiskā sadarbība ar šo telpu. Varētu teikt, ka šīs valodas zināšana ir labs trumpis visdažādākajās biznesa sfērās. No savas pieredzes varu teikt, ka man ir bijusi iespēja strādāt darbos, kuros ir bijis pieredzes trūkums pildīt kādu amatu, bet izšķirošais bija tas, ka zinu vācu valodu. Ar krievu valodu šajā reģionā tādā situācijā nonākt ir neiedomājami, jo to uzskata par pašsaprotamu."Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 29.septembra, numurā!


Top komentāri

Lasītājs
L
Problēma jau nav tikai negribēšanā. Ir skolas kur nemaz neko citu nepiedāvā kā krievu un angļu valodu. Piemēram E.Kauliņa Lielvārdes vidusskolā nemaz nav iespējas šobrīd uzsākt mācīties 5.klasē vācu valodu. Piespiedu kārtā jāmācās krievu valoda!
pieredze
p
Mācījos elitārā Rīgas centra ģimnāzija. Pirmā svešvaloda mums visiem bija angļu. Otrā svešvaloda bija vācu vai franču. Es mācījos franču val. No plūsmas ap 150 skolēniem tikai kripatiņa kā otro svešvalodu apguva krievu val. Darba dzīvē krievu valoda man nekad nav bijusi vajadzīga. Franču līdz šim tikai epizodiski. Vismaz var parunāt nedaudz franciski franciski runājošajās zonās.
vaļerka
v
Jo vairāk latviešu zinās krievu valodu, jo vairāk krievu nerunās latviski. Mani bērni NEKAD nemācīsies un nerunās krieviski. Un jāpārtrauc vienreiz līst tiem krieviem irsā. Krievu valoda vajadzīga Maximā strādājošajiem, normālos uzņēmumos jāzina valsts valoda, nevis krievu. Valodas inspekcijai jāsoda uzņēmumi, kuri pieprasa runāt krievu valodā. Vai krievs nepirks polšu, ja veikala kasiere nerunās krieviski?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas