Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

AS PET Baltija pērn par 42% audzējusi apgrozījumu un sasniegusi jaunu pārstrādāto PET pudeļu apjoma rekordu

Pateicoties efektivitātes un produktivitātes uzlabojumiem, 2021. gadā AS “PET Baltija” pārstrādāts uzņēmuma vēsturē lielākais apjoms – 49 726 tonnas PET pudeļu, kas ir par 5,8% vairāk nekā 2020. gadā. Savukārt uzņēmuma neto apgrozījums pērn, salīdzinājumā ar 2020. gadu, ir palielinājies par 42%, sasniedzot vairāk nekā 50,6 miljonus eiro.

Tā kā teju 100% AS “PET Baltija” saražotās produkcijas tiek eksportēti, tā darbību būtiski ietekmēja notikumi starptautiskajos tirgos. Gada vidū un otrajā pusē Eiropā bija vērojams straujš otrreizējo PET materiāla, kā arī pārstrādāto izejvielu cenu kāpums, ko galvenokārt izraisīja lielo dzērienu ražotāju apņemšanās pēc iespējas ātrāk lielāku daļu savas produkcijas iepakojuma ražot no pārstrādājama materiāla. Tāpat salīdzinoši augstā līmenī saglabājās transporta pakalpojumu un energoresursu cenas, tomēr tas neliedza AS “PET Baltija” sasniegt visu laiku augstāko peļņu teju 2,2 miljonu eiro apmērā, kas ir būtisks darbības rādītāju uzlabojums pēc 2020. gadā piedzīvotajiem zaudējumiem. Kopumā AS “PET Baltija” 2021. gadā ir saglabājusi un nostiprinājusi savu pozīciju kā vadošais PET iepakojuma pārstrādes uzņēmums Baltijā ar stabilām un augošām tirgus daļām Eiropā.

“Pagājušogad turpinājām stabilu attīstību, koncentrējoties uz ražošanas jaudu palielināšanu un efektivitātes uzlabošanu – galvenās investīcijas novirzījām jaunu ražošanas iekārtu iegādei un rūpnīcu tehnoloģisko procesu uzlabošanai, pilnveidojām darba vidi un veicinājām ražotņu energoefektivitāti. Zināms cenu pieaugums turpinājās visa 2021. gada garumā, taču mūsu investīcijas uzņēmuma produktivitātes un efektivitātes celšanā palīdzēja ne tikai saglabāt, bet arī nostiprināt pozīcijas Baltijas un visas Eiropas tirgos. Apgrozījuma pieaugums ir saistīts gan ar lielāku pārstrādātās produkcijas apjomu, gan arī ar augstākām gatavās produkcijas realizācijas cenām,” stāsta AS “PET Baltija” valdes priekšsēdētājs Salvis Lapiņš.

Lai veicinātu ilgtspējīgu un videi draudzīgu uzņēmuma darbību, viena no tā ražotnēm Jelgavā pārgājusi uz elektroenerģiju, kas ražota no 100% Latvijas atjaunīgajiem resursiem, tādējādi samazinot oglekļa dioksīda izmešu apjomu. Tāpat AS “PET Baltija” panākumus ilgtspējas jomā apliecina arī 2021. gadā saņemtais starptautiskais sertifikāts par atbilstību globālajiem pārstrādes standartiem (Global Recycled Standard), kas apliecina, ka pārstrādātais produkts ir iegūts un ražots sociāli atbildīgā veidā, mazinot negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi. AS “PET Baltija” pērn ieguva arī apbalvojumu “Gada vidējais vai lielais uzņēmējs Zemgalē”, ko piešķir Zemgales Plānošanas reģiona Attīstības padome sadarbībā ar pašvaldībām.

Arī 2022. gadā investīcijas tiks novirzītas tehnoloģiskiem uzlabojumiem, lai pārstrādātu vēl lielāku iepirkto otrreizējo PET materiālu īpatsvaru, pēc iespējas lielāku to daļu atgriežot atkārtotā apritē. Jaunās iekārtas ļaus palielināt ražošanas jaudu, kā arī nodrošinās iespēju ražot vēl kvalitatīvāku produkciju ar augstāku pievienoto vērtību. Nupat uzņēmums ir saņēmis jaunu un daudz jaudīgāku ekstrūderi, kas no nākamā gada būtiski palielinās PET granulu, tostarp pārtikas iepakošanai izmantojamo PET granulu ražošanas jaudas.

AS “PET Baltija” 2022. gadā arī turpinās strādāt pie kvalitātes standartu ieviešanas, tostarp ISO 22000, lai nodrošinātu un apliecinātu pārtikas kvalitātei atbilstošu materiālu, kā arī veicinās produkcijas apjoma kāpumu. Tāpat turpināsies darbs pie LEAN kultūras un metodes ieviešanas un praktizēšanas uzņēmumā, optimizējot darba procesu un uzlabojot darba vidi un drošību.

“Tā kā joprojām pastāv ar koronavīrusa izplatību saistīti riski, kas vēl arvien sarežģī starptautisko tirdzniecību un jaunu kontaktu veidošanu, kā arī sarežģītā ģeopolitiskā situācija, ir jārēķinās ar šo faktoru potenciālo ietekmi uz biznesu. Sagaidāms, ka šī gada biznesa rezultātus ietekmēs Krievijas iebrukums Ukrainā, galvenokārt kā pēdējā laikā jau novērojamās energoresursu cenu un transporta izmaksu svārstības. Tomēr arī šogad turpināsim stratēģisko attīstību, stiprinot konkurētspēju starptautiskajos tirgos, kā arī iespēju robežās paplašinot savas pozīcijas kā pārstrādes uzņēmumam Baltijas mērogā,” norāda S.Lapiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas