Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Atbalsta grozījumus par pienākumu pašvaldību vadītājiem pieteikties pielaidei valsts noslēpumam

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča rosinātos grozījumus Pašvaldību likumā, kas pēc vietējās vietvaras vēlēšanām paredzēs pienākumu pašvaldību vadītājiem un viņu vietniekiem pieteikties pielaides valsts noslēpumam saņemšanai.

Reizē pašvaldību vadītāji nezaudētu amatu, ja viņiem pielaide netiktu piešķirta, secināms no jau pašlaik likuma citā normā noteiktajiem amatu ieņemšanas nosacījumiem. Tomēr speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam nesaņemšana var objektīvi traucēt pašvaldību vadītājiem darba pienākumu veikšanā, secināms no Valsts prezidenta kancelejas atbildes aģentūrai LETA.

Rinkēviča rosinātie grozījumi Pašvaldību likumā paredz, ka domes priekšsēdētājam un priekšsēdētāja vietniekam pēc ievēlēšanas amatā ne vēlāk kā mēneša laikā būs jāvēršas kompetentajā valsts drošības iestādē, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

Jaunā kārtība uz pašvaldību vadītājiem un viņu vietniekiem gan stāsies spēkā pēc attiecīgās pašvaldības tuvākajām kārtējām vai ārkārtas vēlēšanām. Līdz ar to lielākajā daļā pašvaldību šī kārtība varētu stāties spēkā pēc pašvaldību vēlēšanām 2025.gadā.

Grozījumi Pašvaldību likumā arī paredzēs, ka pašreizējiem pašvaldības izpilddirektoriem vai izpilddirektora vietniekiem mēnesi pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā un vēlāk ieceltiem izpilddirektoriem vai izpilddirektora vietniekiem pēc iecelšanas amatā ne vēlāk kā mēneša laikā būs jāvēršas kompetentajā saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

Ja speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam netiks saņemta, tad pašvaldības izpilddirektors vai izpilddirektora

vietnieks būs jāatbrīvo no amata.

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīta saistītos grozījumus likumā "Par valsts noslēpumu". Tāpat šis likums arī papildināts ar regulējumu par elektroniskiem valsts noslēpumu saturošiem dokumentiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas